Forțele Aeriene Regale Canadiene au în România 6 avioane de vânătoare CF-188 Hornet, împreună cu 140 de militari la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, cu care ajută Armata României să asigure serviciul de poliție aeriană extinsă. Dincolo de misiunile frecvente de a intercepta avioane rusești deasupra Mării Negre care se apropie de litoralul românesc, canadienii se antrenează împreună cu aviația română.

Secvente de lupta aeriana simulata intre un F-18 si un F-16Foto: Captura video

„Manevrele de luptă de bază nu sunt ca o plimbare în parc! Urmăriți acest pilot CF-18 Hornet al Forțelor Aeriene Regale Canadiene care se antrenează cu un avion de luptă F-16 al Forțelor Aeriene Române”, au scris Forțele Aeriene Regale Canadiene care au publicat un video cu câteva din manevrele impresionante făcute de cele două avioane.

Detașamentul canadian, format din aproximativ 140 de militari (piloți și personal tehnic) şi șase aeronave CF-188 Hornet, a început din septembrie să execute misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO, o misiune pe trei luni, alături de militarii aparținând Forțelor Aeriene Române şi aeronavele F-16 Fighting Falcon și MiG-21 LanceR.

Aceasta este cea de-a cincea rotație la Mihail Kogălniceanu a Forțelor Aeriene Regale Canadiene, după cele executate în 2017, 2018, 2019 și 2020. De asemenea, militarii canadieni au mai executat o misiune în România, la Câmpia Turzii, în anul 2014.

Misiunile de poliție aeriană desfășurate în comun contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare, precum și la consolidarea interoperabilităţii între Forțele Aeriene Române și cele canadiene, potrivit Forțelor Aeriene Române.