Forțele Aeriene Regale Canadiene au trimis în România al cincilea detașament care să ajute la desfășurarea misiunilor de poliție aeriană. Cele 6 avioane de vânătoare CF-188 Hornet, împreună cu 140 de militari, vor fi staționați la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.

Avioana CF-188 Hornet la KogălniceanuFoto: Fortele Aeriene Romane

Detașamentul canadian, format din aproximativ 140 de militari (piloți și personal tehnic) şi șase aeronave CF-188 Hornet, va executa misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO în următoarele trei luni, alături de militarii aparținând Forțelor Aeriene Române şi aeronavele F-16 Fighting Falcon și MiG-21 LanceR.

Aceasta este cea de-a cincea rotație la Mihail Kogălniceanu a Forțelor Aeriene Regale Canadiene, după cele executate în 2017, 2018, 2019 și 2020. De asemenea, militarii canadieni au mai executat o misiune în România, la Câmpia Turzii, în anul 2014.

Misiunile de poliție aeriană desfășurate în comun contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare, precum și la consolidarea interoperabilităţii între Forțele Aeriene Române și cele canadiene, potrivit Forțelor Aeriene Române.