Ministerul Apărării Naționale a semnat, prin Direcția generală pentru armamente, acordul de tip Guvern la Guvern cu Statele Unite ale Americii aferent programului de înzestrare „Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă”. Acordul aprobat și de către Parlament are o valoare de 286 de milioane de euro și se referă practic la instalații mobile și rachete anti-navă de tipul NSM de la Raytheon.

Baterie de coasta cu rachete NSMFoto: Kongsberg

„SIML reprezintă produsul militar destinat pentru apărarea zonelor costiere şi de litoral împotriva ameninţărilor navelor de suprafaţă, având capacitatea de a coopera cu nave, aeronave şi echipamente proprii şi ale aliaţilor, utilizând datele furnizate de către acestea şi viceversa, folosind sisteme de legături de date şi canale de comunicaţii protejate, pentru executarea atacului cu rachetele antinavă”, infromează MApN.

Prin realizarea acestei capabilități, Forţele Navale Române vor dispune de un sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă nou, modern, testat, operațional și interoperabil în cadrul NATO, adaptat misiunilor actuale, împreună cu instruirea privind folosirea în luptă a sistemului şi actualizarea permanentă a bazelor de date specifice SIML, constituind o necesitate esenţială ce va trebui satisfăcută în cel mai scurt timp posibil, transmite Armata.

„Prin semnarea acestui document, s-a atribuit Guvernului Statelor Unite ale Americii contractul de tip Letter of Offer and Acceptance (LOA), specific Programului Foreign Military Sales – FMS, conform prevederilor Legii nr. 37/2021 pentru realizarea „Capabilității de luptă împotriva navelor de suprafață”, anunță MApN.

Conform MApN, derularea contractului va avea loc în perioada 2021-2024, iar „Sistemul de instalații mobile de lansare rachete antinavă” va fi livrat în trimestrul IV al anului 2024.

Totodată, producătorul SIML are obligativitatea de a constitui o capacitate de producție și realizare a mentenanței la nivelul unui operator economic din industria națională de apărare, așa cum este definit la art. 3 lit. s) din Legea nr.232/2016 privind industria națională de apărare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare.

Operatorul economic va fi selectat de producătorul SIML, cu acordul Guvernului României.

Sistemul de instalații mobile de lansare rachete antinavă include, fără a se limita la acestea:

- patru instalații mobile de lansare

- platforme de comandă-control-comunicații

- platforme de transport și încărcare-descărcare

- senzori

- suport logistic inițial,

- mentenanță

- echipamente de testare

- echipamente criptografice și cu regim special

- asistență de specialitate, instruirea personalului la toate nivelurile necesare, inclusiv folosirea în luptă

- echipamente de instruire

- baze de date specifice SIML.

NSM - racheta „stealth”

Sistemul care va fi achiziționat va avea la bază racheta anti-navă NSM (Naval Strike Missile) realizat de compania norvegiană Kongsberg, dar oferită la export și de către americanii de la Raytheon, companie care a dezvoltatat sistemul Patriot pe care România tocmai ce l-a achiziționat din SUA.

Naval Strike Missile (NSM) este una dintre cele mai noi rachete antinavă din lume și are și capabilități de atac pe uscat. Racheta are o rază operațională de circa 185 de km și a fost dezvoltată de compania norvegiană Kongsberg.

NSM este o rachetă mai mică și cu un cap de luptă mai ușor (125 kg) față de alte rachete competitoare, și care se bazează pe un senzor infraroșu pentru a identifica și a se ghida spre țintă, și nu pe un radar propriu, ceea ce o face mult mai greu de detectat de inamic. Pentru acest lucru racheta este catalogată a fi una „stealth”.

Pe de altă parte, tocmai lipsa unui radar și folosirea unui senzor infraroșu ar putea fi problematic în diferite condiții meteo, deși Kongsberg declară că racheta este „all-weather”.

NSM a fost achiziționată de Polonia în 2008 tocmai pentru un sistem de apărare anti-navă de pe coastă, iar de SUA a fost selectată în 2018 pentru echiparea navelor LCS (Litoral Combat Ship).

NSM va mai intra și în dotarea marinelor din Germania și Malaezia.

---

CITEȘTE ȘI: