General american, fost comandant al forțelor NATO din Europa: „Situația la Marea Neagră a devenit și mai îngrijorătoare” / PLUS: Ce va însemna administrația Biden pentru NATO și apărarea în Europa

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Joi, 19 noiembrie 2020, 9:02 Actualitate | Defense


Generalul Curtis Scaparrotti la predarea comenzii forțelor NATO din Europa
Foto: DVIDS
Zona Mării Negre a devenit și mai îngrijorătoare pentru NATO în ultimii ani, iar alianța Nord Atlantică are unele carențe în zonă și în alte locuri pe care trebuie să le remedieze, este de părere generalul american (r) Curtis ‘Mike’ Scaparrotti, fost comandant suprem al forțelor NATO în Europa (SACEUR). Scaparrotti apreciază că România a făcut prin modernizare forțelor sale „pași îndrăzneți”, dar NATO și SUA au nevoie de a întări capabilitățile din zona Mării Negre, Polonia și țările Baltice. Cât de mult va conta pentru NATO și apărarea în Europa schimbarea administrației de la Washington?

Politica de securitate a SUA în Europa va continua indiferent de administrație, fie că e vorba de abordarea din România, Polonia sau alte state, însă unele decizii anunțate de președintele Trump ar putea fi revizuite de noua echipă Biden, crede generalul (r) american de patru stele Curtis ‘Mike’ Scaparrotti, fost lider al comandamentului SUA în Europa și fost comandant suprem (2016 – 2019) al forțelor NATO în Europa (SACEUR) într-o discuție restrânsă cu presa internațională la care a participat și HotNews.ro.

„În opinia mea, deciziile de a retrage unele trupe din Europa nu sunt în concordanță cu structura de descurajare pe care SUA trebuie s-o mențină în Europa. Retragerea regimentului al 2-lea cavalerie din Europa nu e un lucru pozitiv. Cred că atunci când va fi analizată această decizie, unele lucruri vor fi schimbate” a spus Scaparrotti.

Potrivit generalului american, există câteva poziții cheie în Europa pentru Statele Unite, printre care și România și zona Mării Negre, iar sporirea capacităților și mărirea numărului de trupe va continua.

„Noi (SUA) ne-am tot uitat să mutăm mai multe forțe în Est. Sunt unele capabilități despre care știam, încă de pe vremea când eram SACEUR, că vor fi de ajutor pentru apărare și descurajare în unele zone. Din acest motiv că poziția noastră în Polonia, în țările Baltice și în zona Mării Negre va continua”, a detaliat Scaparrotti.

Foto: General (r) Curtis M. Scaparrotti / Sursă foto: Defense.gov

---

Cât de mult va conta schimbarea administrației la Washington și ce va face noul președinte Biden în ceea ce privește relația SUA - NATO - UE?


„O administrație Biden cred că are o perspectivă mai transatlantică. Biden prețuiește și înțelege importanța parteneriatului nord-atlantic. Din acest motiv cred că vom vedea că președintele va întinde mâna încă de devreme către NATO, către Europa și către Uniunea Europeană în ideea de a repara unele tensiuni ce au apărut în ultima vreme și să reasigure aliații europeni de angajamentul SUA pentru NATO și Articolul 5”, a răspuns fostul comandant suprem al NATO în Europa.

Cât privește dislocarea de forțe, generalul american crede că e normal ca o noua administrație să-și revizuiască postura pe apărare.

„Se întâmplă cu toate administrațiile și cred că vom vedea unele schimbări față de ce s-a anunțat, dar chiar și-așa nu cred că vor fi mari schimbări”, a spus Scaparrotti.

Potrivit acestuia, dislocările și mutările de trupe și capabilități în Polonia, spre exemplu, vor rămâne pe același curs.

„Sunt parte dintr-un un plan pe termen lung pentru a ne spori postura de apărare. Nu doar în Polonia, ci și în țările Baltice, în zona Mării Negre, în România și Bulgaria. Ne-am luat acest angajament și există o nevoie de aceste forțe (adiționale)”, a declarat generalul american.

FOTO: Primul sistem antiaerian Patriot al României

---

Zona critică unde NATO are un decalaj - „Există un avans pe acest segment în statele din est, dar în special în Polonia și România


Fostul SACEUR crede că un lucru major pe care NATO trebuie să-l facă este să-și dezvolte elementele relevante pentru mediul de securitate din prezent.

„Apărarea antirachetă e un astfel de element unde există un decalaj, o gaură pe care trebuie să o umplem. Avem nevoie de un sistem de apărare antiaeriană stratificat, care este interconectat și interoperabil, interschimbabil și cu care să să realizăm o rețea, inclusiv cu senzori la sol, pe mare și în aer”, a detaliat Scaparrotti.

„Există un avans pe acest segment în statele din est, dar în special în Polonia și România. Interoperabilitatea e un aspect foarte important. Cu cât putem reduce numărul de sisteme diferite și suportul logistic necesar pentru aceste sisteme și și cu cât avem o mai mare capabilitate de a le integra într-o rețea, cu atât mai agili putem fi și cu atât mai mult putem fi nu doar o forță de descurajare, ci chiar și o forță de luptă”, a mai declarat generalul american.

Foto: Harta bazelor militare în Marea Neagră și raza medie de 400 de km pornind din Crimeea unde Rusia a staționat numeroase sisteme de armament

---

Securitatea la Marea Neagră - „Situația a devenit și mai îngrijorătoare


Întrebat ce poate face o țară precum România pentru a sprijini eforturile NATO în zona Mării Negre, Scaparrotti a ținut să evidențieze progresele pe care țara noastră deja le-a făcut, dar a subliniat și că situația din Marea Neagră a devenit „mai îngrijorătoare” și față de perioada când era el la conducerea forțelor aliate.

„România a făcut pași foarte îndrăzneți. Modernizarea forțelor și îmbunătățirea infrastructurii ajută NATO și SUA să staționeze, să mobilizeze și să direcționeze forțe militare. Modernizarea militară ajută foarte mult pentru amenințările din zona Mării Negre”, a spus Scaparrotti.

„Marea Neagră e o zonă strategică, e de o importanță evidentă pentru Rusia. Situația a devenit și mai îngrijorătoare chiar și față de perioada când eu eram SACEUR. Vedem o sporire a forțelor rusești, împreună cu modernizarea lor. Vedem o Rusie mult mai hotărâtă și insistentă din acest punct de vedere”, a spus Scaparrotti.

Acesta a mai subliniat și faptul că în ultima perioadă există și situația delicată cu Turcia care „face cooperarea din cadrul Alianței mai dificilă decât ar trebui să fie”.

„Stabilirea forțelor rotaționale aeriene și navale în zonă, punerea la punct a unui cartier general de coordonare NATO în zona Mării Negre, atenția pe care a primit-o zona Mării Negre, planificarea strategică pentru apărare și descurajare - toate sunt pași importanți pe care NATO i-a luat. Știm destul de bine de ce avem nevoie”, a mai detaliat Scaparrotti.

Întrebat cum vede ideea unei Armate Europene, fostul comandant suprem al forțelor NATO în Europa crede că un astfel de efort ar putea slăbi alianța nord-atlantică din prisma resurselor alocate.

„O forță de apărare europeană care e complementară, care își construiește propriile sedii, care drenează din capabilități și devine un duplicat a ceea ce avem deja în NATO cred că e o cale greșită pe care s-o luăm. NATO trebuie să rămâne în centrul apărării euroatlantice. Standardele sale trebuie să fie standardele noastre și trebuie să eliminăm orice duplicat. E și așa dificil cum e acum să ne permitem apărarea de care avem nevoie în cadrul actual”, a spus Scaparrotti.

Cât privește viitorul NATO, generalul american se declară un optimist „în principal pentru că NATO a avut succes timp de 70 de ani prin abilitatea sa de a se adapta, de a se schimba”.

„Dacă ne uităm la ce a făcut NATO doar din 2014, de când Rusia a capturat [părți din] Ucraina, eu cred că e remarcabil câte schimbări au avut loc într-o perioadă atât de scurtă de timp și care au nevoie de acordul a 30 de state. Cred cu tărie într-un NATO puternic și cred că e cel mai bun răspuns pentru această lume complexă în care trăim. Nimeni nu poate pe cont propriu, inclusiv Statele Unite”, a mai spus Scaparrotti.

Foto: Exercițiu militar NATO în Marea Neagră (sursa: NATO)

---


Despre situația îngrijorătoare privind securitatea în zona Mării Negre au mai avertizat și alți foști comandanți NATO, care au atras atenția că alianța trebuie să se concentreze mai puternic asupra eforturilor din zonă.

Generalul (r) american Phillip Breedlove, fost comandant suprem al forțelor NATO în Europa (SACEUR) spunea și el recent că NATO este în prezent într-un „război sub linii” cu Rusia, iar Marea Neagră este unul din puncte fierbinți unde alianța nu este pregătită să facă față amenințărilor.

Breedlove atrăgea atenția că NATO duce lipsă de senzori și capabilități adecvate să contracareze amenințarea Rusiei în Marea Neagră, iar România, într-o perioadă de criză economică în urma pandemiei, va trebui „să prioritizeze la sânge” cheltuielile pentru apărare.


Breedlove, ca fost SACEUR, nu a rămas singurul vector de opinie foarte vocal față de potențialul risc pe care Rusia îl reprezintă pentru NATO și mai ale pentru țările din estul Europei.

Ben Hodges, un alt general (r) american, fost comandant al Forţelor terestre americane în Europa (USAREUR), arunca recent un avertisment dur: „Rusia ar putea decide să lanseze o invazie în România sau în statele baltice şi să ameninţe cu folosirea armei nucleare pentru a vedea cum răspundem noi”, totul ca să testeze capacitatea de apărare NATO.

„Este necesară o discuţie în cadrul Alianţei, care să ducă la formarea unei idei clare că regiunea Mării Negre este la fel de importantă pentru securitatea europeană ca Marea Baltică. Cred că regiunea Mării Negre va fi cel mai probabil viitorul teatru de conflict”, a spus Hodges.

Hodges consideră că este necesar să aibă loc mai multe aplicaţii militare în regiune şi să fie îmbunătăţit schimbul de date operative între Ucraina, România şi Georgia, în timp ce NATO trebuie să-şi crească în mod semnificativ prezenţa navală în Marea Neagră.


Citește și:Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

26951 vizualizari

 • -18 (28 voturi)    
  ? (Joi, 19 noiembrie 2020, 9:18)

  Hexadanus [utilizator]

  Ce sa insemne? Viitoare episoade Crimea, in care Administratia va "trage linii" si cam atat.
  • -14 (28 voturi)    
   Romania Are Obligatia Morala si Istorica (Joi, 19 noiembrie 2020, 12:27)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Hexadanus

   Ca alaturi de America si Anglia sa Ocupe Kremlin ul dupa reteta mai 1945 brevetata de URSS la Berlin

   Nu va fi usor, insa multe Vieti Omenesti vor scapa cu adevarat de Cortina de Fier ( formata din Franta, Germania, Austria, Ungaria entitati vasale de facto la URSS in 2020 )

   Doar sanctiunile internationale NU ajuta
   Doar declaratiile pretins intepatoare la adresa URSS nu ajuta
   O expeditie Militara de Anvergura Acolo este Singurul Antidot
   Sunt convins ca si Oponentii lui Putin isi doresc asta
   O primavara la Kremlin va permite Rusilor de Rand sa Aiba Notiunea si Proprietatea Alegerilor ( indiferent care ar fi acestea )
   • +6 (22 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 19 noiembrie 2020, 16:33)

    [anonim] i-a raspuns lui un domn

 • -13 (25 voturi)    
  Nu e de bine.... 1.5 miliarde tăiate de la capital (Joi, 19 noiembrie 2020, 9:30)

  TommyTheBoss [utilizator]

  Deci ce sa insemne? Pregătiți banii ca am dat drumul la banda...
 • +12 (20 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 19 noiembrie 2020, 9:33)

  [anonim]

  • -6 (20 voturi)    
   Jawohl, Herr General! (Joi, 19 noiembrie 2020, 16:51)

   tahomir [utilizator] i-a raspuns lui

   cum vezi matale flacurile , mai rar! Ai si mustata de aia misto, a la idolul tau Hitler?
   • +10 (18 voturi)    
    Ce-i, tov tahomir? (Joi, 19 noiembrie 2020, 19:55)

    midufi [utilizator] i-a raspuns lui tahomir

    Iar infierezi NATO si UE, cu o sfanta indignare proletara?
    Sau doar faci copy-paste de pe fituica primita de la Moskwa ?
 • +17 (43 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 19 noiembrie 2020, 9:48)

  [anonim]

  • -7 (31 voturi)    
   Ma lasi cu Basescu si elucubratiile lui bahice.. (Joi, 19 noiembrie 2020, 10:32)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui

   Asta cu lacul rusesc nu este observatia lui Basescu..Este de fapt testamentul tarului Petru cel Mare, care a lasat un testament cu mai multe sarcini pentr urmasi, una dintre ele fiind transformarea Marii Negre in lac rusesc. Ideea a fos intarita si de tarul Alexandru, (care asa s-a gandit sa ne ia Basarabia imediat dupa infrangerea lui Napoleon in Rusia), si de Nicolae, si de Stalin, si de toti cei care s-a perindat pe la Kremlin.
   • +2 (26 voturi)    
    Camatare” (Joi, 19 noiembrie 2020, 12:33)

    sipu [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    daca aveai 10% din neuroni lui baselu te pupai” singur jos.
    • -3 (19 voturi)    
     Gaspadinee (Joi, 19 noiembrie 2020, 13:22)

     un domn [utilizator] i-a raspuns lui sipu

     Necunoasterea Istoriei Creeaza Montsrii ! ( ca tine )
    • -2 (10 voturi)    
     M-a ferit Cel de Sus (Joi, 19 noiembrie 2020, 14:53)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui sipu

     de asemenea performante...
   • +6 (18 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 19 noiembrie 2020, 15:16)

    [anonim] i-a raspuns lui bancher

    • -7 (9 voturi)    
     Didi (Joi, 19 noiembrie 2020, 16:08)

     un domn [utilizator] i-a raspuns lui

     Poate lipsa soarelui sau motive pandemice te determina sa ai o atitudine Retrograda

     Incearca,

     Mai multa Empatie !

     Merci !
    • -4 (6 voturi)    
     las-o jos cu băse... (Vineri, 20 noiembrie 2020, 13:03)

     let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui

     specimenul este detestat / urât de toţi pt. ticăloşiile din 2010, nu pt. declaraţiile (nici măcar originale) la adresa pericolului rusesc.
   • +6 (14 voturi)    
    Oare ? (Joi, 19 noiembrie 2020, 18:17)

    danmarian [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    "bancher" - Oare nu Basescu a reamintit ca Marea Neagra risca sa devina "lac rusesc" ? Ca Piotr Pervai doar a trasat sarcina "de partid" ! ? Mai lasa-ne cu "pesedeaua" - trompeta jalnica ! O avea Basescu si pacate - ca cine n-are "sa arnce primul piatra" dar ca politician este - de departe - cel mai bun ! Numai pentru "Blamarea Comunismului" in Shparlamentul Romaniei si merita toata stima noastra ! Sau matalutza esti unu' din comunistii ramasi de caruta ? In concluzie : Cand Basescu a tras semnalul de alarma toti guralivii acefali - ca postacul de aici - si-au bagat capul in .... nisip si au negat ! Rezultatul tradarii acestor si acelor "falsi patrioti" se vede acum cu Rusia dominand si pregatindu-se sa atace riveranii - INCA neatacati - ca Ukraina a fost deja atacata si "partial" INCA - ocupata ! Urmeaza ....
    • -1 (7 voturi)    
     Daca Basescu merita toata stima ta, (Vineri, 20 noiembrie 2020, 10:08)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui danmarian

     scuza-ma ca ti-o zic, esti de jale. Eu nu am fost comunist si nimeni din familia mea, m-am ridicat prin carte si munca proprie, si (poate) din acest motiv nu imi plac lenesii, gargaragiii si mincinosii. Tu spui ca Basescu a condamnat comunismul din Parlament. Si a avut vreun efect acest lucru? Nu vezi ca parlamentul e in contiunuare plin de comunisti si fosti securisti? Ba mai mult, marele condamnator este chiar el fost securit, pe numele de Petrov. Ba ne mai ia si de prosti, decalrand ca nu stia ca semneaza cu securitate, ci cu o agentie a statului oarecare. Basescu este un comunist si un securist parvenit, pus pe capatuiala prin orice mijloace. Cand a venit in Buc s-a instalat direct pe Bd Primaverii, acolo a cerut casa de protocol. Apoi, cand candida ptr primar, l-a intrebat Cristian Tudor Popescu de ce prefera sa stea pe Primaverii, cu toti comunistii. Stiti ce a raspuns? Ca el nu e din Buc, nu stie ca acolo e zona comunistilor si securistilor (desi la numai cateva case mai incolo era fosta vila a lui Ceausescu).
     iar asta e idolul vostru?? Un mincinos, un securist, un profitor care face face pe ,,corectul'' dand cu laturi in altii.
    • -3 (5 voturi)    
     du-te şi tu cu băse al tău... (Vineri, 20 noiembrie 2020, 13:07)

     let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui danmarian

     declaraţiile lui pur retorice nu au diminuat cu nimic puterea militară a rusiei, în schimb tva-ul de 24% ne-a nenorocit pe toţi!
 • -8 (36 voturi)    
  mesaj subliminal (Joi, 19 noiembrie 2020, 10:56)

  sfarleaza [utilizator]

  Pericolul e mare si tre' sa va vindem niste armament scump :)
 • -11 (37 voturi)    
  $$$ (Joi, 19 noiembrie 2020, 11:31)

  Qu [utilizator]

  Tributul Romaniei:
  - Sute de milioane de dolari pt epave zburatoare
  - Repetarea de cheltuieli pentru upgrade epave zburatoare
  - 4 miliarde de euro (prima transa) pentru artificii de anul nou
  - j'de milioane de lire pe epave plutitoare

  Acum vor sa ne vanda ca fier vechi si epave submersibile
  • +1 (21 voturi)    
   da, dar daca iti asiguri securitatea cu ele, (Joi, 19 noiembrie 2020, 11:36)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Qu

   merita din plin. Cand ma refer la securitate ma refer la securitatea data de Nato, nu la faptul ca te aperi cu aceste arme (pe care e posibil sa nu le folosesti niciodata).
  • +12 (30 voturi)    
   alternativa (Joi, 19 noiembrie 2020, 11:43)

   lambda [utilizator] i-a raspuns lui Qu

   ori asa, ori miliarde de ruble pentru prosperitate moscovita. Ar mai fi si varianta 3: sa invatam toti chineza.
 • -3 (25 voturi)    
  vorba lui Eisenhower (Joi, 19 noiembrie 2020, 12:23)

  srpc [utilizator]

  complexul militar-industrial isi creeaza mereu "de lucru"
  • +2 (26 voturi)    
   hehe (Joi, 19 noiembrie 2020, 12:52)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui srpc

   Iar postacii #rusi isi gasesc mereu ceva la care sa-si verse parerea.
   • +4 (16 voturi)    
    nu e rus (Joi, 19 noiembrie 2020, 13:49)

    hanu [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

    e bine sa fim foarte pregatiti pentru orice dar nu cred ca ne ajuta sa demonizam rusia & rusul de rand. Oricum, per ansamblu noua se pare ca ne prieste intre imperii flamande, dovada ca mai suntem inca aici dupa 2 mii de ani niste latini atat de izolati aici la marginea hartii incat fratii de ginta mereu uita ca exista si unii care vorbesc romaneste.

    Romanii sunt chiar un caz interesant. Am supravietuit, si inca in numar considerabil, fara a avea spatele pe care ti-l da un regat sau imperiu puternic, asa cum spre exemplu au avut multa vreme ungurii.
    • -7 (15 voturi)    
     xexe (Joi, 19 noiembrie 2020, 14:45)

     transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui hanu

     Zi zau dar incearca fara qccent #rusesc.
 • +2 (18 voturi)    
  da exact (Joi, 19 noiembrie 2020, 13:43)

  hanu [utilizator]

  aia ii mai trebuie rusiei, sa se lege la cap cu romania, bulgaria, turcia, la modul invazii...asta se aude ce spune?...rusia isi va pastra un cordon sanitar la granita cu nato si nu cred ca se va baga in alte scopuri unde nu are un important numar de rusofoni. Rusia poate fi periculoasa, e bine sa avem descurajare dar nu vad rusia invadand de capul ei rumelia & anatolia....basme
  • -10 (10 voturi)    
   Sanitara Este Interventia in URSS (Joi, 19 noiembrie 2020, 13:59)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui hanu

   Da, in logica ta, putem spune ca starpim naparca si riscul agresiunii naparcii daca o scoatem din cuib si o ciomagim, asta este ceva Sanitar
  • +2 (2 voturi)    
   au rusofoni (colonişti) în teritoriile noatre (Vineri, 20 noiembrie 2020, 13:12)

   let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui hanu

   furate: Basarabia, Bucovina N, Herţa...
  • +3 (5 voturi)    
   Pai si-atunci ... (Vineri, 20 noiembrie 2020, 21:56)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui hanu

   ... de ce s-a legat la cap cu Crimeea? Ca acolo pana sa vina inapoi rusii incepusera sa se intoarca tatarii, care locuiau peninsula majoritar inainte de sovietici. Sau de ce mentine viu conflictul in Ucraina? Sau de ce intervine in state central-asiatice?

   Rusia invadeaza unde poate. Dar o face doar cand a slabit deja prin actiuni subversive adversarul in asa hal incat sa nu se mai poata apara. Asta-i faza in care se afla acuma Rusia: incearca sa faca praf UE si NATO folosindu-se de libertatea de exprimare din democratiile occidentale, plantand la greu dezinformare si subventionand partide si lideri care n-au nimic in comun cu democratia. Sau, ca la noi, finantand coruptia. Nu conteaza ce finanteaza cata vreme e samanta de scandal, Rusia castiga din scandal, prin faptul ca increderea populatiei in conducatori si in institutiile fundamentale ale statului scad - din nou, vezi ce face in Asia centrala. Daca umbrela NATO si UE se face praf, Rusia n-o sa aibe nici o retinere sa intervina militar in statele cu care-i vecina la est, cum face acuma cu cele central-asiatice.
 • 0 (6 voturi)    
  ,,la sânge” (Joi, 19 noiembrie 2020, 14:47)

  irys [utilizator]

  „O forță de apărare europeană care e complementară, care își construiește propriile sedii, care drenează din capabilități și devine un duplicat a ceea ce avem deja în NATO cred că e o cale greșită pe care s-o luăm”.
  ,,...România, într-o perioadă de criză economică în urma pandemiei, va trebui „să prioritizeze la sânge” cheltuielile pentru apărare”.
  ,,Cred că regiunea Mării Negre va fi cel mai probabil viitorul teatru de conflict”, a spus Hodges.
 • -4 (18 voturi)    
  va traduc eu (Joi, 19 noiembrie 2020, 16:53)

  tahomir [utilizator]

  Fraierilor, ia mai sariti cu banul caci sunteti atat de prosti incat cumparati arme la greu cand auziti orice poveste cu bau-bau.
  • +6 (12 voturi)    
   Lasa, tov. tahomir (Joi, 19 noiembrie 2020, 19:59)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui tahomir

   stim deja pozitia Rusiei in chestiunea NATO
 • +4 (16 voturi)    
  Colcaie de postaci bullshevini prin zona (Joi, 19 noiembrie 2020, 17:04)

  Fu Leng [utilizator]

  Care vor sa ne asigure ca rusii is porumbeii pacii, asa pufaiti si hriskaiti cum is ei!
  • -6 (10 voturi)    
   @Dalinar (Joi, 19 noiembrie 2020, 17:45)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

   Tu esti Frate ?
   • 0 (6 voturi)    
    Fusei si inca is!!! (Joi, 19 noiembrie 2020, 19:46)

    Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    Savitar insa e mai dangerous!!!
    • +1 (7 voturi)    
     #mi ai lipsit (Joi, 19 noiembrie 2020, 20:37)

     un domn [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

     Chiar ma gandeam ca s a intamplat ceva Nasol
     Mujicii sunt Tot Mai Animati de Turbare, cu ceva vreme in urma dialogam cu @Susufl@ despre “diverse” ( evident cu alergie la mujici )
     A intrat un comentator neaos care mi a spus ca in top 10 preferinte la Kiseleff 6 ( salasul URSS in Romania ) sunt “high apreciat” de Valeri Kuzmin

     Asa ca orice se poate intampla )))
  • 0 (0 voturi)    
   zxzxzxz (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 20:32)

   solar [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

   Culmea e că și sunt destul de mulți ! Chiar PNL-iști, USRîști. PSD-iști nici nu mai are rost să vorbim !
 • -5 (11 voturi)    
  Este adevărat. (Joi, 19 noiembrie 2020, 18:15)

  Rescator [utilizator]

  SRI-ul se ocupă de afaceri și consolidarea numitului
  Stat Paralel,fondat de *patrihoții* Maior,Coldea,
  Oprea și alte mazete periculoase pentru România.
 • -3 (5 voturi)    
  Diversiune, alta e problema (Vineri, 20 noiembrie 2020, 0:48)

  Utilizator5 [utilizator]

  Cam degeaba toate scuturile, banii in armament daca ne bagam calul troian singuri in casa. Imigrantii islamisti. Acestia distrug valorile europene din interior si sunt adevarata amenintare asupra Europei. Rusia e doar un caine care latra, e o diversiune care sa ne abata atentia de la alte probleme europene. Musulmanii fac prapad in Europa omorand civili nevinovati, nu suntem capabili sa ne aparam cetatenii in interior granitelor europene dar vorbim de potentiale conflicte cu 5% sanse de a avea loc, ma refer un razboi ruso-Nato. Mai degraba Turcia iese din Nato decat Rusia sa atace Nato, pentru ca stie ca nu are sanse de izbanda si chiar de-ar avea, pierderile ar fi enorme, incat nimeni nu e dispus sa lupte propriu-zis. Nici voi daca maine ati fi chemati la arme ca rusul ataca Constanta, nu stiu cati ati lasa familia si casa si sa mergeti in fuga la moarte aproape sigura. In timp de pace si dupa razboi sunt multi viteji. Sigur marile puteri imping limitele celuilalt dar cam atat, nu razboi direct.
  • +1 (5 voturi)    
   Rusia e prezenta si acolo (Vineri, 20 noiembrie 2020, 22:04)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Utilizator5

   Rusia n-are nici un interes sa se faca pace in lumea araba. Ar disparea sursa de refugiati care intra in Europa.

   Asa ca vezi matale, numarul foarte mare de refugiati din ultimii ani e un efect al politicii Rusiei, nu s-au inmultit ei asa din intamplare.

   Chestie care se leaga perfect cu politica lu' Trump, despre care cre' ca nici copiii mici, prescolari, daca vor sa se informeze, nu mai cred ca n-a avut ajutor de la Moscova ca sa fie ales presedinte.

   Acuma, nu zic ca Rusia e super-magician si le intoarce pe toate cum vrea ea. Doar ca politicienii rusi nu-s prosti, dar sunt lipsiti de scrupule, si exploateaza la modul cel mai abject orice oportunitate li se ofera. Sa intretii un razboi sau mai multe in Orientul apropiat si mijlociu nu-i greu, mai ales ca mai faci si ceva bani din vanzarea de armament. Sa impui un presedinte american din exterior e imposibil, da' avand in vedere cat de echilibrat e raportul de forte intre republicani si democrati in SUA, sa intervii suficient cat sa basculezi rezultatul nu-i chiar imposibil. Sa versi gramada de minciuni si interpretari trase la subiect pe varii canale de stiri pe care le sustii in occident, sa sustii financiar, logistic si cu informatii varii politicieni care, din inconstienta, prostie sau interes actioneaza impotriva intereselor propriei natii, iar se poate face cu relativa usurinta, cand ai resurele umane pe care le are Rusia. Rezultatele, zic io, se vad.
 • -3 (5 voturi)    
  zona americii de nord a devenit (Vineri, 20 noiembrie 2020, 5:43)

  Coco Whistle [utilizator]

  si mai primejdioasa in cazul in care nu se iau masuri de arestare a celui mai iubit dintre paminteni. acesta impinge america la razboi civil. urmatoarele 2 luni vor fi triste ptr democratia americana. eu m-as concentra mai mult acolo. ursul hiberneaza iarna cu multa vodca.
 • -2 (10 voturi)    
  hotie si prosteala (Vineri, 20 noiembrie 2020, 8:37)

  vasileionel [utilizator]

  In toate articolele scrie de interesele americanilor si de fraierii care dau banii tarii pe armament inutil pentru Romania. Noi dam banii si stam de paza ca in toate razboaiele americane de pe unde au de furat si-i pazim pe ei cum fura. Avem generali numai cu cursuri NATO care de fapt reprezinta interesele americanilor si le fac jocul acestora cumparand din SUA tot ce ne baga ei pe gat fara a tine cont si de ofertele din Europa. Suntem vanduti ca la talcioc de ministri care nu mai au treaba cu tara, de personalul militar nu ii pasa nimanui ca ala e romanesc, ne intereseaza dotarea cu cateva rachete pe care dam o caruta de bani ca sa facem ce cu ele? Ce utilitate au in conditiile de acum? Oare asta este prioritatea Romaniei, sa dam toti banii care-i avem americanilor ca sa isi vanda ei armamentul? Nimeni nu vede ca suntem prostiti si am devenit piata lor de desfacere si o marioneta care da bani pe vorbe?
  • +2 (6 voturi)    
   Armata (Vineri, 20 noiembrie 2020, 9:43)

   Qxx [utilizator] i-a raspuns lui vasileionel

   A existat o perioadă cam de 200 de ani când nu am avut armată. Gen... deloc. Acea perioadă a coincis cu Epoca Fanariotă. Banii și bunurile țării nu au fost protejate în niciun fel. Plăteam un tribut groaznic, străinii au împânzit țara (arendași, zapcii etc).

   Teritoriul nostru a fost practic ciuca bătăilor, fără exagerare.

   Abia mai încolo ne-am revenit, după 1948.

   Eu nu am iluzii că noi ne putem apăra singuri în fața rușilor. Vecinii sunt altceva dar rușii sunt altă categorie. Ei, de pe la 1812 ne-au tot făcut nasoale (Basarabia 1812, Războiul de Independență 1877, Primul Război Mondial cu lăsarea noastră singuri, Revoluția Bolșevică cu sovietizarea soldaților care erau staționați la noi, Ribentrop-Molotov + luarea Basarabiei, Aug. 1944, Oarba de Mureș, Instalarea Comunismului, războiul din Transnistria și blocarea Moldovei într-un fel de comunism înghețat - pe astea mi le amintesc direct, fără efort).

   România a avut în 1989 sute de avioane, o sumedenie de modele. MiG 21, MiG 23, MiG 29, IAR 93, IAR 99, L 29, L39, Hong 5, AN 2, AN 26. Elicopterele - iar: IAR 318B, IAR 330 Puma, Mi-8.

   Acuma facem scandal și întrebăm la ce ne trebuie cele 17 F-16, în condițiile în care MiG-urile trebuie totuși casate cât de repede?
   Aveam bani de mai mult? Aveam bani de avioane noi? Nu, tocmai asta e problema. Avem o mână de avioane și ne-ar trebui de 3 ori pe atât. Faceți scandal din cauza rachetelor Patriot, camioanelor și a corvetelor? E un minim necesar pentru funcționarea statului!

   Problema e că ne-ar trebui de câteva ori mai multe decât ne-am permis dar tot mai bine decât tehnica sovietică din anii 1960-1970!
   Gândiți un pic!
  • -1 (7 voturi)    
   parca (Vineri, 20 noiembrie 2020, 12:34)

   gicutotala [utilizator] i-a raspuns lui vasileionel

   vasile ionel a fost dovedit agent kgb
   sau nu esti el?
   îmi place că nu mai aveți alte cărți decât cheltuieli inutile...
   da nu-i bai. că vin rublele lunar
  • +3 (5 voturi)    
   ba mai vad unii (Vineri, 20 noiembrie 2020, 17:39)

   tahomir [utilizator] i-a raspuns lui vasileionel

   dar luam minusuri la greu.
   Ei saracii cred ca suntem platiti de rusi cand de fapt nu facem decat sa atragem atentia cat de batuti in cap sunt si cat de usor se lasa fraieriti sa cheltuiasca sume astronomice pentru nimic, Si asta in timp ce nu avem spitale si personal medical. Nu or sa inteleaga niciodata nimic, sunt complet spalati pe creier, asta daca il au.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by