„Guvernul României a solicitat să achiziționeze echipamente de upgrade pentru avionică, software, comunicații, elemente de navigație și de carlingă pentru flota sa de avioane F-17 Block 15 Mid-Life Update (MLU), la pachet cu suport logistic suplimentar”, se arată în nota DSCA.
Ce sisteme ar urma să fie achiziționate pentru circa 175,4 milioane de dolari:
- 8 sisteme LN-260 Global Positioning System (GPS);
- 19 sisteme Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio Systems (MIDS JTRS)
- AN/APX-126 Advanced Identification Friend or Foe (IFF);
- echipamente radio ARC-210;
- KIV-78 Cryptographic Appliques;
- alte echipamente de comunicații sigure, navigație și echipamente de criptare;
- software Joint Mission Planning System (JMPS)
- modificări minore ale aeronavelor;
- sprijin pentru integrare și testare;
- echipamente de sprijin, software și sprijin software;
- pregătire personal;
- piese de schimb și pentru reparații;
- documentații tehnice și logistice;
- asistențiă de la ingineri ai US Government sau terți contractori, suport logistic și tehnic;
Potrivit DSCA, „această vânzare propusă va sprijini obiectivele politicii externe și securitatea națională a Statelor Unite, contribuind la îmbunătățirea securității unui aliat NATO în dezvoltarea și menținerea unei capacități puternice și gata de autoapărare. Această vânzare propusă va spori obiectivele de securitate națională ale SUA în regiune”.
„Vânzarea propusă va îmbunătăți capacitatea României de a face față amenințărilor actuale și viitoare prin modernizarea avionicii sale pentru a îndeplini cerințele de interoperabilitate pentru sistemele de comunicații criptate utilizate de forțele NATO. Această capacitate sporită de comunicații sigure va ajuta România în apărarea patriei sale și a personalului SUA staționat acolo. România și-a demonstrat un angajament financiar semnificativ pentru modernizarea armatei sale, ceea ce va spori și mai mult interoperabilitatea sa cu NATO. România nu va avea nicio dificultate în absorbția acestor capacități în forțele sale armate”, mai notează Agenția americană.
Potrivit DSCA, vânzarea propusă nu va modifica echilibrul militar din regiune, iar contractantul principal va fi Lockheed Martin Aeronautics Company din Fort Worth, TX.
Achiziția supusă acum aprobării congresului american face parte din întreg programul de 280 de milioane de euro prin care România a achiziționat deja din Portugalia încă cinci aparate și aducerea lor la standardul MLU. Programul include și modernizarea tuturor celor 17 avioane F16 ale României, precum și mentenanța și reparațiile capitale de pe viitor în România.
Ce modernizări aveau deja avioanele F-16 pe care le operează România în prezent
Înainte de achiziția celor 5 avioane F-16 din Portugalșia, România deja mai cumpărase din această țară, cu sprijinul SUA, alte 12 avioane F-16 pe care le-a modernizat printr-un proces numit MidLife Upgrade (MLU). Ele au fost modernizate la standardul F-16 MLU 5.2R, aducându-le în esența undeva la echiavelentul unor avioane F-16 mult mai moderne (echivalentul block 40 cu unele elemente block 50/52).
Printre elementele cheie ale procesului de upgrade se numără: Motorizare F100-PW-220E – control digital; cabină standard F-16 C/D Block 50/52, compatibilă cu sistemele de vedere pe timp de noapte; două display-uri multifuncționale color; computer modular de misiune; radar de control al focului modernizat; sistem de navigație hibrid; sistem avansat de identificare amic-inamic; sistem de management pentru razboi electronic; sistem de transmitere a datelor Link 16.
Pe lângă acestea, pachetul a inclus și integrarea de altor dispozitive: SniperPod (container extern pentru cercetare și ochire) și JHMCS (Joint Helmet Mounted Cueing System - cască cu afișaj electornic) pentru folosirea lor cu rachetele de tip AIM-120C-7 AMRAAM și AIM-9 M și X Sidewinder (la fel, achiziționate de România).
Oh wait...astea sunt argumente doar pentru cresterea pensiilor si a alocatiilor pentru copii, la armata si SRI nu se pune. Mea culpa, va rog sa ma scuzati...
Ca si concluzie, doar cineva cui nu ii pasa de securitatea tarii, sau chiar ar vrea sa o vada dezmembrata din nou, ar putea fi impotriva investitiilor in aparare!
Este doar o chestiune de timp pana cand somajul va depasi pragul ce va duce drenarea rezervelor statului prin ajutoare tehnice si apoi la prabusirea economiei. Deja algoritmii care au convins tone de naivi sa creada ca pamantul e plat, in brexit sau trump is great again, merg in continuare la foc continuu in mediul online sa scoata lumea in strada si sa destabilizeze prin proteste anti-covid.
Isi mai aminteste vreunul dintre lobistii gornisti care strigau alaturi de Ciuca si Iohan, ca in primavara aceasta poporul roman planifica alaturi de NATO atacul asupra Iran-ului insa am avut ghinion si in cele din urma ajuns sa planificam parastasul parintior nostri?
Vai de ea Romanie,avioane abia cumparate trec la modernizare.In mod sigur suntem pe excedent bugetar din cate se pare.
Spor tuturor
Urmatoarele 5 bucati plus upgrade-ul tuturor celor 17 costa 280 milioane USD.
Deci 17 bucati + upgrade-ul costa 400 milioane USD, un cost de 23,5 milioane USD/buc.
Oferta Gripen pentru RO a fost de 1.3 miliarde pentru 24 avioane. Un cost de 54 milioane USD/buc.
Ce includea oferta suedezilor? avioane noi cu.tehnologie de ultima ora.
Iar din punct de vedere al capabilitatilor la timpul respectiv (Gripen c/d), in 2008 la o demonstratie solicitata de Elvetia (concurs de achizitie) a picat 2 din cele 3 cerinte!
Recomand podcastul Aviatia Magazin de pe youtube "Era mai bun Gripen? Oferta Saab pentru România", link:
https://youtu.be/pzBsdV0gaPw
Arme ne trebuie noua acum, sa taie macaroana rusnacului beat care survoleaza ca stapanul deasupra marii negre? Nuuu, ne trebuie spitale care sunt capusate de PSD si care ne irosesc banii pe nimic!
Fac apel la populatie sa se opuna la asa ceva intrucat URSS ne va pune ca tinta daca facem asta ( va dati seama ca atunci cand eram in pozitia capra nu eram tinta)
Cu scolile la fel, este propaganda a postacilor platiti de rusi. Ce atatea scoli? Cum zicea dl Citu, ne mai trebuie si copii vanzatori de ziare. O tara puternica are armata puternica, nu scoli si spitale socialiste.
Si apropo de PSD, uite ce au facut: În 2018, la iniţiativa autorităţilor române, a fost sistat Proiectul de Modernizare a Administraţiei Fiscale (RAMP), care ar fi avut termen de finalizare anul 2021.
“Renunţarea la implementarea programului RAMP a determinat imposibilitatea realizării unui sistem informatic care să permită ANAF centralizarea datelor financiare din întreaga ţară. În 2019, cu reconfirmare în anul 2020, a fost anunţată intenţia de reluare a programului de informatizare a ANAF”
Deci termina cu propaganda, pt ca in partea asta de lume chiar avem nevoie sa ne aparam! Si putem sa o facem fara sa afectam finantarea sanatatii si a educatiei, cum dezinformezi tu pe aici!
Iar faptul ca sunt la mana a doua, nu ar trebui sa ne duca cu gandul la un autoturism second-hand! Aceste avioane au fost reconditionate complet! Toate sistemele de la bord, inclusiv motoarele, sunt noi!
Mai e si costul de exploatare de considerat! Un avion din asta costa 16.000 euro per ora de zbor, iar Eurofighterul de care vorbesti tu costa 70.000 de euro (se plangeau austriecii)! Si un F-35 costa 35.000 dolari per ora!
Deci nu! Nu era mai avantajos Eurofighter, iar de F-35 chiar daca am avea bani (costa cam 100 de milioane bucata), nu il putem primi pt ca e o lista lunga de asteptare. Ar trebui sa asteptam mai bine de 10 ani pana ne-ar veni randul sa ni le construiasca, sa ne antrenam pilotii si sa il introducem in serviciul activ! F-16 acopera nevoile pana atunci, ramanand ulterior in serviciu pe langa F-35 pt a fi folosit in misiuni mai putin critice/politie aeriana, pt ca e mai ieftina ora de zbor, si sa nu uzezi F-35 pt escortarea unui avion civil care s-a abatut din greseala prin spatiul nostru...
Pentru viitoarele achizitii bineinteles.