Legea care permite achiziționarea a încă cinci avioane de vânătoare F16 din Portugalia, avioane care vor fi trecute printr-un proces de modernizare de tip Mid-Life Upgrade de către SUA, a fost adoptată miercuri de Parlament. Ulterior, cele cinci aeronave se vor alătura celorlalte 12 avioane F16 aflate deja în dotarea Forțelor Aeriene din România, iar toate vor fi modernizate în țară, cel mai probabil la Aerostar Bacău. Tot acolo vor fi asigurate și operațiunile de mentenanță și reparații capitale în viitor și nu doar pentru avioanele României, ci posibil și pentru alte state din jur care au achiziționat sau vor achiziționa modelul F16.

F16 din dotarea RoAFFoto: Forțele Aeriene Române / Bogdan Aaron PANTILIMON

„Ministerul Apărării Naționale salută adoptarea astăzi, 11 decembrie, în Camera Deputaților, a Legii pentru continuarea dezvoltării capabilității operaționale aeriene cuprinse în Etapa de tranziție inițială a Concepției de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forțelor Aeriene”, transmite MApN.

Astfel, Guvernul României va atribui Guvernului Republicii Portugheze contractul de achiziţie a cinci avioane F-16 A din excedent, a unui pachet de bunuri şi servicii care include şi modernizarea la un standard superior a avioanelor F-16 din dotarea Forţelor Aeriene Române, inclusiv a celor 12 aflate deja în dotarea acestora. Contractul mai include elemente de suport logistic şi instruirea personalului tehnic ingineresc.

„Pentru achiziționarea pachetului de bunuri şi servicii complementare vor fi atribuite Guvernului Statelor Unite ale Americii contracte de tip Letter of Offer and Acceptance - LOA specifice Programului Foreign Military Sales – FMS”, explică MApN.

Întreg programul are un cost de circa 280 de milioane de euro, au explicat surse avizate pentru HotNews.ro, și include nu doar cele cinci aparate și aducerea lor la standardul MLU, ci și modernizarea tuturor celor 17 avioane F16 ale României, precum și mentenanța și reparațiile capitale de pe viitor în România.

Primele patru aeronave din acest lot vor sosi în anul 2020, iar ultima în anul 2021. Ele se vor alătura celor 12 care execută deja misiuni de poliție aeriană națională.

„Cele cinci aeronave vor avea aceeași configurație cu cele 12 aflate deja în dotarea Forțelor Aeriene Române, respectiv M.5.2R, iar pachetul de bunuri și servicii include și modernizarea tuturor celor 17 avioane F-16 ale Armatei României la o configurație superioară, respectiv M.6.X”, transmite MApn.

„Adoptarea actului legislativ asigură premisele pentru ca industria națională de apărare să execute lucrările de mentenanță, reparațiile capitale la motoare și modernizarea aeronavelor F-16 la standardul M.6.X. Guvernul României va desemna operatorul economic național care va asigura mentenanța pentru acest tip de aeronave”, explică MApN.

România și Lockheed Martin, producătorul avioanelor F16, au semnat încă din 2017 un acord pentru transferul de tehnologie pentru mentenanța și repararea avionelor F16 la Aerostar Bacău.

În jurul României și alte state au decis achiziționarea de avioane F16, astfel încât și modernizarea, mentenanța și repararea acestora ar putea fi făcută la Aerostar Bacău. Croația a decis în 2018 achiziția de 12 avioane F-16 de la Israel, iar Bulgaria este și ea la un pas să cumpere celebrul avion.