Compania aerospațială românească ROMAERO a primit de la Raytheon o primă comandă pentru producția de componente destinate sistemului de apărare antiaeriană și anti-rachetă Patriot. Romaero devine astfel a doua companie românească ce primește comenzi pentru producerea de piese, după ce în 2019 Aerostar Bacău a primit o comandă de piese și subansamble destinate sistemului antirachetă achiziționat de România.

Radarul sistemului PatriotFoto: Raytheon

„Colaborarea industrială dintre cele două entități îi va permite ROMAERO să livreze componente atât pentru România, cât și pentru celelalte 16 națiuni care se bazează pe sistemul Patriot pentru a le asigura apărarea integrată antiaeriană și anti-rachetă„, transmite compania românească într-un comunicat.

Comanda de achiziție presupune producția de ansambluri mecanice ce vor fi incluse în procesul final de construcție a radarului Patriot. Începând cu livrarea acestei comenzi, ROMAERO va avea oportunitatea de a primi comenzi ulterioare venite din partea tuturor celor 17 țări ce dețin Patriot.

„ROMAERO creează locuri de muncă și atrage comenzi ce vor fi onorate în România. Această oportunitate nu este doar despre mentenanța sistemelor achiziționate de România, ci mai ales despre faptul că de-acum avem posibilitatea să asigurăm suportul pentru numeroase țări care au peste 240 de unități de tragere Patriot instalate pe tot mapamondul”, a spus Vasile Boicu, CEO ROMAERO.

În martie 2019 și compania românească Aerostar Bacău a primit o comandă de piese și subansamble Patriot.

Comanda includea realizarea de piese prelucrate și de ansambluri mecanice destinate montării și fixării componentelor electronice din cofretul radarului.

Vezi și:

Primul sistem anti-aerian Patriot a intrat oficial din 18 septembrie în dotarea Armatei române, urmând a fi operațional din 2021. Alte trei sisteme ar urma să intre în dotare până la final de 2022.

România a contractat în urmă cu doi ani de la Statele Unite, pentru circa 3,9 miliarde de dolari, achiziția a șapte baterii Patriot în cea mai recentă configurație hardware-software, la pachet cu câteva sute de interceptori.

Din cele șapte baterii, patru vor fi la la Forțele Aeriene și trei vor fi la Forțele Terestre. O baterie are fiecare câte o unitate de tragere (patru lansatoare montate/atașate fiecare pe câte un camion, un radar, o unitate de conducere a focului, generatoare și alte echipamente).

Mai exact, România a cumpărat 7 sisteme de rachete Patriot în configurația 3+ cu următoarele componente:

- 7 AN/MPQ-65 radar sets

- 7 AN/MSQ-132 engagement control stations

- 13 antenna mast groups

- 28 M903 lansatoare (care pot trasporta și lansa câte 4 rachete PAC-2 GEMT sau 12 rachete PAC-3 MSE)

- 56 rachete PAC-2 Guidance Enhanced Missile-TBM (GEM-T)

- 168 rachete PAC-3 Missile Segment Enhancement (MSE)

- 7 Electrical Power Plants (EPP) III