Polonia va plăti circa 4,6 miliarde de dolari către Statele Unite pentru 32 de avioane de vânătoare de generația a cincea F-35, conform contractului oficial semnat vineri de către autoritățile de la Varșovia și cele din Washington. Avioanele vor fi livrate începând cu anul 2024, însă contractul nu include armament și nu are nici o componentă de offset.

F-35 A Lightning IIFoto: US Air Force

Livrările avioanelor F-35 achiziționate de Polonia vor începe din 2024, dar primele avioane vor ajunge de fapt în Polonia abia din 2026, până la acea dată ele fiind folosite în SUA pentru pregătirea piloților și tehnicienilor.

Toate cele 32 vor urma a fi livrate până în 2030. Autoritățile de la Varșovia au anunțat că cele 32 de aparate de generația a cincea vor fi împărțite în două escadrile și vor înlocui actualele avioane de orgine sovietică Su-22 și MiG-29, scrie AFP.

Contractul de 4,6 miliarde de dolari semnat vineri de Polonia nu include componentă de armament și nici vreo colaborare industrială (offset). Pentru partea de armament sunt așteptate să fie semnate alte contracte costisitoare pe viitor. Avioanele F-35 cumpărate de Polonia vor veni cu un motor de rezervă, echipamente de comandă, comunicații, identificare și navigație, precum și sprijin logistic, instruire și antrenament.

Achiziția de avioane F-35 este criticată puternic de opoziția din Polonia care acuză prețul foarte mare raportat la nevoile armatei poloneze care ar fi incapabilă să exploateze noile aeronave la potențial maxim. Mai mult, opoziția poloneză acuză și faptul că F-35 a fost ales direct, fără să existe o selecție de oferte, și că nu vine la pachet cu o ofertă de colaborare industrială (offset), scrie AFP.

Polonia operează în acest moment, pe lângă modelele vechi, sovietice de avioane de vânătoare, alte 48 de avioane de vânătoare F-16 block 52, achiziționate de noi la începutul anilor 2000.

Contractul semnat vineri e ultimul dintr-o serie de achiziții majore realizate recent de Polonia direct din SUA, multe foarte asemănătoare cu cele realizate deja de România.

Astfel, în februarie anul trecut Polonia a semnat un contract de circa 400 de milioane de dolari pentru sistemul de rachete de artilerie HIMARS, iar în martie 2018 a semnat un contract de 4,75 de miliarde de dolari pentru sistemul antiaerian Patriot.

În timp ce Polonia a semnat oficial achiziția avioanelor F35, România încă nu s-a decis dacă va urmări și ea același curs sau va achiziționa în continuare avioane F16 - despre care nici aici nu se știe dacă ar urma să fie noi sau la mâna a doua (a treia).

MApN tocmai ce a semnat recent un contract pentru a cumpăra încă cinci avioane F-16 din Portugalia - aeronave care vor fi modernizate și vor completa escadrila 53 unde au fost cumpărate deja 12 de astfel de avioane de vânătoare.

Pe lângă acestea, MApN ar mai vrea să cumpere alte 36 de aeronave de vânătoare, dar încă nu s-a hotărât dacă acestea să fie noi sau nu.

„Dorința mea e să mergem pe următoarele 36 de avioane noi”, spunea în urmă cu un an ministrul Apărării de atunci, Gabriel Leș. „Pe de altă parte există și anumite informații că partenerul american ar vrea să ne prindă direct pe F35. E o opțiune pe care o avem în discuție”, a spus Leș.

„Noi ne-am decis pentru F-16 pentru că F-35 pentru noi, în acest moment, este prea mult”, spunea Leș.

În iulie 2018 Slovacia a decis să achiziționeze aeronave F-16 noi - mai exact 14 avioane F-16V (Block 70/72) pentru circa 1,6 miliarde de euro.

Recent, și vecinii bulgari au ales F-16V, tot noi, căzând de acord să plătească 1,1 miliarde de dolari pentru opt astfel de aparate.