Rusia a salutat joi vorbele "sincere" ale președintelui francez Emmanuel Macron, care a invocat "moartea cerebrală" a NATO într-un interviu pentru săptămânalul britanic The Economist, scrie AFP.

Xi Jinping si Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

"Sunt cuvinte de aur. Sincere și care reflectă esențialul. O definiție precisă a stării actuale a NATO", a scris pe pagina sa de Facebook purtătoarea de cuvânt a diplomației rusești, Maria Zaharova.

"Ceea ce trăim este moartea cerebrală a NATO", a declarat președintele francez Emmanuel Macron pentru săptămânalul The Economist, invocând dezangajarea americană și comportamentul Turciei, membră a Alianței.

Trebuie să "clarificăm acum care sunt scopurile strategice ale NATO", a afirmat Macron, pledând pentru întărirea Europei apărării, în condițiile în care un summit NATO are loc la Londra la începutul lui decembrie.

"Nu există nicio coordonare a deciziei strategice a Statelor Unite cu partenerii din NATO și asistăm la o agresiune efectuată de un alt partener al NATO, Turcia, într-o zonă unde interesele noastre sunt în joc, fără coordonare", a subliniat el. "Ceea ce se întâmplă este o enormă problemă pentru NATO".

În aceste condiții, președintele francez s-a întrebat care va fi viitorul Articolului 5 din tratatul atlantic, care prevede o solidaritate militară între membrii Alianței dacă unul dintre ei este atacat.

"Ce va fi Articolul 5 mâine? Dacă regimul lui Bashar al-Assad decide să replice Turciei, ne vom angaja? Este întrebare reală", a continuat Emmanuel Macron.

Angela Merkel a afirmat joi la Berlin că nu împărtășește viziunea "radicală" a lui Emmanuel Macron.

"Nu cred că o astfel de judecată intempestivă este necesară, chiar dacă avem probleme", a adăugat cancelarul german, într-o conferință cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Președintele francez a "folosit termeni radicali", care nu reprezintă "punctul meu de vedere asupra subiectului cooperării în cadrul NATO", a subliniat Merkel.