Ministrul Apărării reacționează virulent după ce Damen a făcut recurs la respingerea contestației sale privind achiziția corvetelor: „Entități străine blochează interesele de securitate ale României”

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Miercuri, 9 octombrie 2019, 12:50 Actualitate | Defense


Corveta Gowind 2500
Foto: Naval Group
Ministrul Apărării a reacționat virulent pe Facebook după ce compania olandeză Damen, care deține șantierul Galați și administrarea șantierului naval Mangalia, a făcut recurs la decizia prin care i-a fost respinsă contestația privind rezultatul procedurii prin care MApN a acordat contractul de construcție a celor 4 corvete multifuncţionale către asocierea dintre Naval Group şi Santierul Naval Constanţa. Leș acuză că „entități străine blochează interesele strategice de securitate ale României” și menționează Olanda care ar bloca „intrarea României în Schengen pentru a nu-și periclita afacerile în portul Rotterdam”.

„România militează pentru consolidarea posturii de apărare și descurajare a NATO pe flancul estic al Alianței, ca o reacție firească de adaptare la evoluțiile mediului regional de securitate. Totodată, țara noastră și-a înțeles rolul într-un spațiu geopolitic atât de complex și provocator, demonstrând angajamente pe toate palierele: fonduri, contribuții și capabilități”, scrie Gabriel Leș pe Facebook.

„Alocarea pentru cel de-al treilea an consecutiv a 2 procente din PIB pentru Apărare a demonstrat că România este determinată să aducă o contribuție consistentă la îndeplinirea misiunilor Alianței. Deși, decizia la nivel politic a fost asumată, iar alocările bugetare au fost asigurate deplin, avem de-a face cu un adevărat război juridic de uzură, prin care entități străine blochează efectiv interesele strategice de securitate ale României. Companiei olandeze Damen i-a fost respinsă ieri, la instanța de fond, contestația prin care se încearcă blocarea atribuirii contractului de realizare a corvetelor multifuncționale. Demersurile de tergiversare nu se opresc însă aici, compania anunțând deja că va înainta recurs”, acuză Leș.

„Putem înțelege că sumele puse în joc de statul român sunt extrem de atractive pentru companii, însă găsesc inacceptabil ca interesele de securitate ale României, și ale Alianței deopotrivă, să fie sacrificate în goana după profit ale unor companii mânate de interese obscure. Este deja un fapt cunoscut că Olanda blochează intrarea României în Schengen pentru a nu-și periclita afacerile în portul Rotterdam, însă prin obstrucționarea programului de dezvoltare și modernizare a forțelor navale române îi spunem că a mers prea departe”, spune Ministrul Apărării.

Tribunalul București a respins contestația Damen

Contestația depusă de grupul olandez Damen, după ce MApN a anunțat că oferta câștigătoare a contractului de achiziţie a celor 4 corvete multifuncţionale a fost cea depusă de asocierea dintre Naval Group şi Santierul Naval Constanţa, a fost respinsă de către Tribunalul București. Decizia însă nu este una definitivă.

"Respinge excepţia inadmisibilităţii excepţiei de nelegalitate a Deciziei de numire a membrilor comisiei de evaluare nr. A3/1356/22.02.2018. Admite excepţia inadmisibilităţii excepţiei de nelegalitate a Ordinelor de zi pe unitate nr. 29/13.02.2018 şi nr. 36/22.02.2018. Respinge excepţia de nelegalitate a Ordinelor de zi pe unitate nr. 29/13.02.2018 şi nr. 36/22.02.2018, ca inadmisibilă. Respinge excepţia tardivităţii capetelor de cerere nr. 2 – 2.4 şi nr. 3 din acţiune. Respinge excepţia de nelegalitate a Deciziei de numire a membrilor comisiei de evaluare nr. A3/1356/22.02.2018, ca neîntemeiată. Respinge acţiunea ca neîntemeiată", se arată în minuta deciziei magistraților Tribunalului București, conform portalului instanțelor, transmite Mediafax.

Hotărârea magistraților poate fi atacată cu recurs în termen de 10 zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a fi depusă la Tribunalul Bucuresti - Secţia a II-a Contencios Administrativ şi Fiscal.

Damen a anunțat că face recurs: „Indiferent de decizia finală, DAMEN rămâne în România”

„La acest moment, așteptăm motivarea hotararii de catre instanta. Chiar si asa insa, hotararea cuprinde cateva puncte fundamentale, favorabile Damen, pe care vom dezvolta în recurs”, transmite compania Damen într-un comunicat.

„Acesta este un dosar uriaș și extrem de complex prin anvergura sa. Din cauza urgentei cu care instantele trebuie sa judece litigiile în cazul achizitiilor publice, judecătorul a fost nevoit să examineze mai mult de un an și jumătate de procedură în doar cateva termene. O astfel de presiune nu ajută atunci cand se dezbat chestiuni de legalitate a unei achiziții militare de mai multe miliarde, în care accesul la informații, timpul de studiu și analiza amănunțită sunt, in mod firesc, esentiale. Chiar si asa, aceasta faza procesuala a fondului a scos la iveala mai multe chestiuni importante, iar faza procesuala a recursului va fi un cadru excelent pentru abordarea acestora.

DAMEN rămâne ferm în asigurarea respectării legii și a principiilor generale privind achizițiile publice.

Indiferent de decizia finală, DAMEN rămâne în România. În ciuda procesului, DAMEN a continuat să construiască nave în MANGALIA și GALAȚI, la timp și la standarde globale, și va continua să facă acest lucru în continuare”, notează compania.

MApN a anunțat la începutul lunii iulie oficial că asocierea Naval Group - Șantierul Naval Constanța (SNC) a fost desemnată câștigătoare în procedura de achiziție a patru corvete multifuncționale și de modernizare a celor două fregate de tip 22 ale Forțelor Navale Române - Regele Ferdinand și Regina Maria, două nave achiziționate în urmă cu 15 ani din Marea Britanie, dar care sunt aproape complet descoperite pe partea de armament și sisteme moderne.

Prețul oferit de asocierea câștigătoare, 1,2 miliarde de euro (inclusiv TVA), considerat de mulți specialiști unul foarte bun, va include construirea în țară a tuturor celor patru corvete și modernizarea cu aceleași sisteme a celor două fregate, precum și dotarea inițială cu armament (tunuri, rachete și torpile).

Procedura de achiziție a avut ca factor de departajare prețul cel mai mic, atâta timp cât cerințele tehnice solicitate au fost îndeplinite de ofertanți. Condiții tehnice de bază cereau ca nava să poată să lupte în cel puțin două medii diferite (anti-aer/anti-submarin/anti-navă) și să poată să opereze într-un hangar un elicopter mediu de 10 tone, dar și drone.

Conform cerințelor, navele vor trebui construite în România în decurs de șapte ani, iar prima trebuie livrată după doar trei ani de la contractare.

Care au fost ofertanții care s-au calificat în procedura de achiziție a corvetelor și ce soluții au propus:

- Naval Group - nava Gowind 2500 cu propulsie hibridă diesel-electrică CODLAD și soluții de înarmare europene cu rachete MBDA: rachete anti-aer VL Mica și rachete anti-navă Exocet. Preț ofertat (pe surse): 1,2 miliarde de euro.

- Damen - corveta Sigma 10514 cu propulsie hibridă diesel-electrică CODOE cu soluții de înarmare americane: rachete anti-navă Harpoon de la Boeing, rachete de apărare anti-aeriană de la Raytheon, sonar de la General Dynamics și sistem tactic Thales. Preț ofertat (pe surse): 1,25 miliarde de euro.

- Fincantieri - o corvetă bazată pe clasa Abu Dhabi - denumită Abu Dhabi Enhanced - cu propulsie diesel-diesel CODAD și soluții de apărare europene cu rachete MBDA: rachete anti-aer VL Mica și rachete anti-navă Exocet. Preț ofertat (pe surse): 1,34 miliarde euro.

Detaliile tehnice ale procedurii de achiziție a corvetelor:


- Valoare estimată (maximă): 1,6 miliarde de euro cu tot cu TVA.

- Procedura de achiziție are ca factor de departajare prețul cel mai mic, atâta timp cât cerințele tehnice solicitate de statul român sunt îndeplinite de ofertanți.

- Navele vor trebui construite în România în decurs de șapte ani, iar prima trebuie livrată după doar trei ani de la contractare.

- Componenta de offset: modernizarea și înarmarea celor două fregate Type 22 - Regele Ferdinand și Regina Maria.

- Condiții tehnice de bază: să poată să lupte în cel puțin două medii diferite (anti-aer/anti-submarin/anti-navă) și să poată să opereze într-un hangar un elicopter mediu de 10 tone, dar și drone.

Citește și: FOTO Toate detaliile despre corveta Gowind 2500 pe care francezii de la Naval Group o vor construi în România pentru Forțele Navale
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4060 vizualizari

 • +3 (9 voturi)    
  contestatie pt ce (Miercuri, 9 octombrie 2019, 12:57)

  Kosmos [utilizator]

  Naval oferya a fost de 1.2 miliarde
  Damen 1.25
  Ficantieri 1.34

  Naval ofera si armament performant la pretul cel mai bun..Nu vad supararea
  • +6 (8 voturi)    
   De acord,dar replica lui Leș este proastă. (Miercuri, 9 octombrie 2019, 13:37)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

   Damen executa corvetele în România,deci nu poți spune că sunt//străini//.Ministrul Apărării confirmă că tot ce-i PSD este necivilizat,vorbește bolovănos,are vocabular de golan/infractor.
 • +4 (8 voturi)    
  Ce sa spun! ba PSD-istii saboteaza Romania (Miercuri, 9 octombrie 2019, 13:53)

  Habermas [utilizator]

  din interior! Damen nu face nimic contrar legislatiei Romaniei. In schimb, PSD-ul si-a petrecut guvernarea punand Romania pe butuci.

  Si-a gasit acum motiv PSD-ul sa dea in Olanda, sa creeze antagonism intre Romania si Occidentali; si sa distraga atentia de la adevarata problema de securitate urgenta a Romaniei: PSD.
 • +2 (2 voturi)    
  Damen vs Naval Group (Miercuri, 9 octombrie 2019, 14:00)

  mfmig2000 [utilizator]

  Da ofera armamentul cel mai bun cu CIWS lipsa la apel adica alti bani alta distractie.
  La un calcul simplu RAM sau Sea RAM pe fiacre nava costa 25 milioane de dolari x 4 nave si vei vedea ca depaseste pretul de la Corveta Sigma care sigma venea la pachet cu RAM + 12 ESSM.
  16 MICA VL vs 12 ESSM + 21 RAM cred ca oferta Damen desi pe hartie arata cu 50 milioane mai scumpa.
 • +2 (4 voturi)    
  mesaj nedemn de un ministru al apararii NATO (Miercuri, 9 octombrie 2019, 14:34)

  VP201 [utilizator]

  dl ministru se poate acum astepta fie la un conflict diplomatic Olanda-Romania (putin probabil, avand in vedere discreditarea internationala completa a guvernului din care face parte) sau la o actiune in instanta din partea Damen. dl ministru face apologia nerespectarii legii: guvernul PSD a ales modalitatea dialogului competitiv pentru aceasta achizitie? DA. legile in vigoare prevad ca pentru o asemenea procedura de achizitie sunt garantate drepturile participantilor de a contesta procedura? DA. atunci, cum este posibil sa sustii ca prin exercitarea unui drept consacrat de lege ofertantul de fapt tergiverseaza procedura in baza unor interese "obscure"? poate ca in curand, in virtutea "interesului national" (a se citi-aranjamentele de culise) se va suspenda si dreptul cetatenilor de a contesta deciziile administrative-in consonanta cu fibra ideologica retarda si comunista a PSD (statul este PSD). daca doreau o inzestrare rapida a fortelor navale, organizau de la bun inceput achizitie din sursa unica-exceptie la 346 TFUE-, eventual pe model G2G (dar cu dosar beton dpdv legal). in schimb, au facut dialog competitiv ca sa poata Daddy sa jongleze politic si financiar (in interes personal si de grup, desigur). la cat de aiuriti sunt in modul cum se desfasoara inzestrarea armatei, piutem fi absolut siguri ca procedura ref corvete este plina de vicii de legalitate.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by