"A fost depusă o solicitare pentru anularea acestei proceduri. A fost admisă de către CNSC şi s-a suspendat în acest moment. Ni s-au cerut nişte documente. Acum se lucrează la tot dosarul, să îl punem la dispoziţie. Nu ştiu ce se va întâmpla pe viitor. La momentul acesta avem procedura suspendată", a afirmat Leş.
Ministrul susţine că întârzierea desemnării furnizorului corvetelor multifuncţionale reprezintă o problemă pentru sistemul militar românesc, în condiţiile în care Forţele Navale Române au nevoie de aceste nave de luptă. În acelaşi timp, Gabriel Leş a precizat că suspendarea procedurii de către CNSC ar putea afecta şi execuţia bugetului pe anul în curs, în sensul că MApN ar putea fi în situaţia de a nu cheltui cei 2% din Produsul Intern Brut (PIB), aşa cum s-a angajat.
„Am fost întrebat dacă informațiile scurse în presă sunt corecte și am spus că da, aceea este ordinea vizavi de preț. Nu m-am antepronunțat. Criteriile de atribuire pentru un astfel de contract nu sunt doar cele care privesc strict prețul cel mai mic. Mai sunt 30% caracteristicile tehnice, 40% integrarea în industria noastră și așa mai departe”, spunea Gabriel Leș într-o conferință de presă, în luna aprilie.
- Naval Group - nava Gowind 2500 cu propulsie hibridă diesel-electircă CODLAD și soluții de înarmare europene cu rachete MBDA: rachete anti-aer VL Mica și rachete anti-navă Exocet. Preț ofertat (pe surse): 1,2 miliarde de euro.
- Damen - corveta Sigma 10514 cu propulsie hibridă diesel-electrică CODOE cu soluții de înarmare americane: rachete anti-navă Harpoon de la Boeing, rachete de apărare anti-aeriană de la Raytheon, sonar de la General Dynamics și sistem tactic Thales. Preț ofertat (pe surse): 1,25 miliarde de euro.
Detaliile tehnice ale procedurii de achiziție a corvetelor:
- Valoare estimată (maximă): 1,6 miliarde de euro cu tot cu TVA.
- Procedura de achiziție are ca factor de departajare prețul cel mai mic, atâta timp cât cerințele tehnice solicitate de statul român sunt îndeplinite de ofertanți.
- Navele vor trebui construite în România în decurs de șapte ani, iar prima trebuie livrată după doar trei ani de la contractare.
- Componenta de offset: modernizarea și înarmarea celor două fregate Type 22 - Regele Ferdinand și Regina Maria.
- Condiții tehnice de bază: să poate să lupte în cel puțin două medii diferite (anti-aer/anti-submarin/anti-navă) și să poată să opereze într-un hangar un elicopter mediu de 10 tone, dar și drone.
2- nu a vrut nimeni sa le dea para-ndaratul
3- rusilor le cam stateau in gat corvetele astea(desi postacii sovieticii vor sari sa sustina ca ca mareata marina sovietcia nici nu s-ar fi impiedicat de ele)
trădare și de subminare gravă a capacității de
apărare a țării.Nefericitul Leș,in calitatea lui de
pafarist și pocăit nu are voie să pună mâna pe vreo
armă și se pare că nici să o privească nu are voie.
Povestea cu 2% din PIB pentru apărare a fost și
a rămas o imensă minciună pesedisto-aldistă.De fapt
este vorba de doar 1,1-1,2% și asta in termeni
optimiști.Dacă Moscova le dă ordin să topească și
ce mai avem indivizii de tip Leș rezolvă problema
intr-o săptămână.