Polonia a transmis către Washington o scrisoarea oficială - Letter of Request - în care cere informații despre costurile achiziției a 32 de avioane de vânătoare de generația a cincea F35, precum și a pachetelor de logistică și pregătire asociate. Demersul reprezintă inițierea oficială a procesului prin care Polonia ar putea ajunge să cumpere 32 de avioane F35, la circa un deceniu după ce Varșovia a cumpărat 48 de avioane F16 noi la acea vreme.

HotNews.roFoto: Hotnews

“Avioanele de luptă de generația a cincea sunt deja la orizont. Astazi am trimis o LOR partenerilor americani cu privire la achiziția a 32 de avioane F-35A, împreună cu pachetele de pregatire și logistice. Este timpul să înlocuim echipamentul sovietic cu cele mai moderne avioane”, a transmis ministrul Apărării de la Varșovia, Mariusz Błaszczak.

În timp ce Polonia a inițiat oficial procesul de achizițe a avioanelor F35, România încă nu s-a decis dacă va urmări și ea același curs sau va achiziționa în continuare avioane F16 - despre care nici aici nu se știe dacă ar urma să fie noi sau la mâna a doua (a treia).

Citește și:

Ministrul Apărării Gabriel Leș anunța în aprilie că România a trimis deja toate documentele către Portugalia pentru a achiziționa alte cinci aeronave F-16 modernizate care să completeze actuala escadrilă 53 unde au fost cumpărate deja 12 de astfel de avioane de vânătoare.

Pe lângă acestea, MApN ar mai vrea să cumpere alte 36 de aeronave de vânătoare, dar încă nu s-a hotărât dacă acestea să fie noi sau nu.

„Dorința mea e să mergem pe următoarele 36 de avioane noi. Dar în momentul de față nu pot să vă spun diferența între un avion second-hand modernizat și un avion nou. Pe de altă parte există și anumite informații că partenerul american ar vrea să ne prindă direct pe F35. E o opțiune pe care o avem în discuție”, a spus Leș.

„Noi ne-am decis pentru F-16 pentru că F-35 pentru noi, în acest moment, este prea mult”, a spus Leș.

În iulie 2018 Slovacia a decis să achiziționeze aeronave F-16 noi - mai exact 14 avioane F-16V (Block 70/72) pentru circa 1,6 miliarde de euro.

Recent, și vecinii bulgari au ales F-16V, tot noi, căzând de acord să plătească 1,1 miliarde de dolari pentru opt astfel de aparate.