Aclamatul cineast sârb Emir Kusturica a declarat într-un interviu acordat presei de la Moscova că dorește să devină un „regizor rus” pentru a face parte din cultura rusă.

Emir Kusturica a primit in 2016 Ordinul Prieteniei din partea lui Vladimir PutinFoto: ALEXEI DRUZHININ / AFP / Profimedia

Kusturica a făcut comentariile într-un interviu acordat ziarului Izvestia, cel mai vechi cotidian din Rusia, afirmând că lucrează la un film în care intenționează să îmbine poveștile din romanele „Crimă și Pedeapsă” și „Idiotul” ale lui Feodor Dostoievski.

„Vreau să fac parte din cultura rusă, așa că fac acest film. Nu doar din acest motiv, desigur, dar fără îndoială, vreau să fiu un regizor rus”, a mărturisit Kusturica, adăugând că pentru el este important să facă parte din cultura rusă.

„Asta înseamnă pentru mine să fiu într-un corp imens de oameni pe care i-am iubit când eram mic, pe care i-am citit, pe care i-am văzut - Dovjenko, Șukșin, Pudovkin, Mihalkov”, a enumerat regizorul sârb, amintind că Rusia a avut multe capodopere în domeniul cinematografic.

Izvestia amintește de asemenea că regizorul a declarat luni despre Moscova că este cel mai „bun oraș din lume”, el aflându-se în Rusia pentru a cânta la Festivalul Mondial al Tineretului ce are loc la Soci între 29 februarie și 7 martie.

„Moscova este cel mai mare și cel mai bun oraș din lume, după părerea mea (...) Moscova este o metropolă cu suflet. Ea a adus laolaltă arhitecți care au lucrat împreună de-a lungul veacurilor și lucrează și acum. Mereu mă simt bine aici”, a spus el, citat de TASS.

El i-a lăudat de asemenea pe organizatorii festivalului de la Soci, afirmând că în Europa sunt organizate doar evenimente corporatiste, dar că la Festivalul Mondial al Tineretului „oamenii discută probleme umane”.

Emir Kusturica a lăudat „firea blândă” a lui Vladimir Putin

Regizorul sârb a făcut de-a lungul anilor mai multe declarații pro-Rusia și de susținere a președintelui Vladimir Putin, el fiind amenințat la un moment dat de Ucraina cu o interdicție de intrare pe teritoriul ei.

În 2012 el a declarat că „dacă aș fi englez aș fi foarte mult împotriva lui Putin. Dacă aș fi american aș lupta chiar împotriva lui, dar dacă aș fi rus aș vota pentru el”. Tot în 2012 Kusturica a participat la ceremonia de învestire a lui Putin pentru al treilea său mandat de președinte.

Cineastul sârb și-a exprimat de asemenea susținerea pentru anexarea ilegală a Crimeii și a mers să cânte în peninsulă. În 2017, înainte de un concert la Ialta alături de formația sa No Smoking Orchestra, el a lăudat într-un interviu pentru Russia Today „firea blândă” a președintelui Vladimir Putin, după cum nota agenția AFP la momentul respectiv.

Cu un an înainte Putin îl decorase la Kremlin cu Ordinul Prieteniei.

După începerea invaziei Rusiei în Ucraina Kusturica a anunțat că a semnat o petiție împotriva impunerii de sancțiuni sârbe împotriva Moscovei ca urmare a declanșării conflictului.

Petiția nota, printre altele, că alianța dintre poporul rus și cel sârb reprezintă singura garanție pentru menținerea integrității teritoriale a Serbiei.