Dumnidză s-vluiseascâ Armânamea!

INTERVIU Cine sunt aromânii, meglenoromânii și istroromânii / Cine și de ce vrea să se declare minoritate / Radu Baltasiu: Constituirea unei minorități ar fi cea mai mare absurditate a istoriei contemporane a românilor

de Ionut Baias     HotNews.ro
Luni, 10 mai 2021, 16:35 Actualitate | Cultură


Prof Radu Baltașiu
Pe 9/10 mai 1905 sultanul Abdul Hamid a fost nevoit să semneze Iradeaua care recunoștea drepturile naționale pentru întreaga românitate de la sud de Dunăre.Ce a însemnat acest act politic pentru viața aromânilor, istroromânilor și meglenoromânilor? Cine sunt ei și care sunt marile personalități care au contribuit la redeșteptarea națională și Marea Unire? De ce vor anumiți aromâni să se declare minoritate în România? Care sunt interesele străine în această problemă? Despre toate acestea am discutat cu domnul Radu Baltasiu, Profesor la Facultatea de Sociologie a Universităţii Bucureşti şi Director al Centrului European pentru Studii în Probleme Etnice al Academiei Române (CESPE).

Rep: Ziua de 10 mai are mai multe semnificatii majore in Istoria poporului roman, fiind ziua Monarhiei, a Independenței, ziua Regatului, dar si a intregii românități Balcanice. Pe 9/10 mai 1905 sultanul Abdul Hamid a fost nevoit să semneze Iradeaua care recunoștea drepturile naționale pentru românii din Macedonia. Ce a însemnat acest act politic pentru viața aromânilor?

Radu Baltasiu: În primul rând este vorba de ceea ce la nivelul Parlamentului României de astăzi se discuta a se institui ziua românității balcanice, a recunoașterii de către Imperiul Otoman, cu mare întârziere, a existenței românilor în interiorul Imperiului Otoman, a existenței cu drepturi cetățenești depline.

Această chestiune s-a realizat chiar în opoziție cu țări precum Grecia, cu care aproape că am ajuns în situația de a întrerupe relațiile diplomatice tocmai în acea perioadă, motivul fiind nerespectarea de către alți creștini a drepturilor minorității române. Pe scurt, ziua de 10 mai reprezintă încă o dată importantă în istoria spațiului românesc și, pe lângă Ziua Regalității și a Independenței în România, este și ziua românității balcanice, dată în care românii de la sud de Dunăre au căpătat drepturi civile la fel ca ceilalți creștini greci, bulgari, sârbi etc...

Vatra strămoșească secolele IV-VII

Rep: Ce credeți că s-ar fi întâmplat dacă această Iradea nu ar fi fost semnată de sultan?

Radu Baltasiu: Nu ar fi fost în interesul Turciei, fiindcă era la cuțite cu bulgarii, cu grecii și cu Serbia și ar mai fi fost încă o țară importantă dușman și Turcia ar fi riscat un pic prea mult, deoarece era foarte slăbită și tocmai dispărea ca mare putere europeană. A fost un act de inteligență geopolitică, mai ales că pretenția românească era susținută de mari puteri precum Germania, care era principalul furnizor de armament al Turciei.

Rep: Aromânii, dacoromânii, meglenoromânii și istroromânii. Cine sunt ei și care le sunt originile si raspandirea?

Radu Baltasiu: Toți fac parte din ceea ce Academia Română numește, și trebuie să insistăm pe acest aspect, din poporul român, din românitatea balcanică. Românitatea balcanică sau poporul român este alcătuită din daco-români, adică noi cei de la nord de Dunăre, cu câteva excrescențe care pot ajunge și până dincolo de Bug, în Ucraina.

Mă refer și și la românii din Timoc, din Serbia și Bulgaria, care tot daco-romani sunt. Sigur, peste 95% dintre daco-români trăiesc la nord de Dunăre. Restul se mai numesc și macedo- români, în care intră aromânii care se găsesc în special în Grecia și în Albania.

Sunt istroromânii cei care locuiesc în peninsula Istria din Croația la frontiera cu Italia lângă Trieste și meglenoromânii, cei care se mai găsesc în câteva sate la frontiera dintre Grecia și Bulgaria. Cu toții suntem același popor, dar vorbim dialecte diferite în acord cu titulatura pe care o avem și anume: daco-româna, istro-româna, aromâna și megleno-româna.

Rep: Cât de mari sunt diferențele între aceste dialecte?

Radu Baltasiu: Ne înțelegem într-o măsură satisfăcătoare, mai ales dacă nu ne grăbim. În principiu este vorba de două maniere de a vorbi limba română.

Una este înghețata în timp la granița dintre Antichitate și Evul Mediu. Mă refer la macedo- români. Iar cealaltă parte a limbii române a evoluat, ma refer la daco-română, cu toate neologismele, în special cele venite din limba franceză.

Partea de la sud de Dunăre este înghețată undeva la despărțirea din secolul VI-VII pentru că la momentul acela s-a cristalizat o masă slavo-bulgară foarte puternică care efectiv i-a împins pe greci către Marea Mediterană. Să nu uităm că Vasile cel Mare, împărații bizantini si Bizanțul au avut mult de furcă până secolul al XI-lea cu bulgarii.

Această masă slavo-bulgară a avut un impact deosebit și asupra masei romanității orientale pe care- nu știu dacă cuvântul împărțit este potrivit- ci pur și simplu una a rămas la un nivel, iar cealaltă și-a continuat traseul pe care îl cunoaștem.Românii din Macedonia

Rep: Grămușteni, pindeni, fărșeroți: diferențieri lingvistice, culturale și politice

Radu Baltasiu: Eu nu sunt un specialist în lingvistică. Sunt specialiști de la Institutul Iorgu Iordan al Academiei Române care pot să intre în detalii mai precise. Toți sunt aromâni, fac parte din grupul care trăiește în actuala Grecie și parțial în Albania.

Cert este că negoțul, abilitatea de a construi, de a fi cărăușii Europei în Imperiul Bizantin le-au avut și unii și alții. Fiecare au dat mari intelectuali și le datorăm lor și urmașilor lor multe pentru realizările României moderne.

Rep: Ați amintit de realizările românilor sud-dunăreni și contribuția lor la statul român modern. Aș vrea sa amintim cateva personalităti marcante din țară si din strainatate, din trecut și din prezent.

Radu Baltasiu: Sunt convins că toată lumea îi are în minte pe Gică Hagi, Simona Halep sau Toma Caragiu împreună cu sora sa Matilda Caragiu, academiciana, cu cele 10 puncte importante despre "Ce inseamna sa fii aromân astăzi". Dar sunt foate multe personalități. Academia Română îsi datorează existența în bună măsură aromânilor, Evanghelie Zappa fiind unul dintre principalii finanțatori. Tot el este unul dintre principalii finanțatori ai stadionului Olimpic din Atena și așa mai departe.

Câți dintre noi știm că actuala față istorică a Craiovei datorează enorm unui alt aromân, Jean Mihail, sau faptul că Opera din Viena își datorează existenta și lui Nicolae Dumba, un mare sponsor al artelor în Imperiul Habsburgic, fratele său fiind ultimul ambasador al Austro-Ungariei în Statele Unite?! Câți dintre noi știu că forțele armate ale Greciei, Flota, Banca Națională a Greciei își datorează existența lui George Averoff?!

Fără Gojdu nu cred că am fi putut vorbi de Marea Unire de la 1918. Bursele sale acordate tinerilor ardeleni le-au permis să studieze în Imperiul Habsburgic și să se întoarcă luminați în Ardeal, în așa fel încât să țină Marea Unire.

Sau marele Andrei Șaguna, care a înființat multe scoli în Ardeal și care apoi au contribuit apoi la redeșteptarea națională. Podul cu lanțuri din Budapesta e făcut în bună măsură cu banii aromânilor, de baronul Sina. Institutul de Medicină Legală al României este o instituție creată de un aromân, Mina Minovici. Curentul alternativ, fără de care nu ar fi fost posibilă civilizația modernă, îi aparține lui Nikola Tesla, un istriot. Noi am construit acum mai bine de zece ani o bază de date în care avem toate aceste personalități.

Dacă reținem doar că mișcarea de redeșteptare națională care apoi a făcut posibilă Marea Unire se datorează nu numai vitejiei soldaților români de la Mărășești și Oituz, ci și direcțiilor create cu ajutorul banilor aromânilor, în special în Transilvania, și vom înțelege un pic mai bine de ce este ridicolă pretenția unor rătăciți- ca nu pot să le spun altfel- că ar fi altceva decât români. Să le spună asta lui Gojdu sau Dumba.

Andrei Saguna

Rep: Voiam să ajungem și la acest subiect sensibil. Avem o disputa care se tot amplifica in ultimii ani in comunitatea armânească: minoritate naţională vs. parte a poporului român. Cum se explică această dorință de a deveni minoritate în România? Cât de amplă e această mișcare?

Radu Baltasiu: Dacă tot suntem la acest nivel cu discuția vă propun să vă citesc un pasaj din Declarația Academiei Române în 2005 ca să avem o bază de discuție și să nu se înțeleagă că e doar "opinia mea contra opinia ta". Dacă plecăm de la premisa că Academia Română este cel mai înalt for științific al țării, iar prin știință înțelegem înțelegerea rațională, atunci toți ceilalți ar trebui să stea măcar cu respect să asculte, iar dacă nu pricep să mai citească până pricep.

"Academia Română a luat cunoștință cu surpriză de inițiativa unui grup de aromâni (armâni) din țara noastră de a se constitui într-o minoritate națională, distinctă de români, ca popor armânesc, cu o limbă proprie, armâna. Ne aflăm în fața unei diversiuni, izvorâte din interese mercantile ale unor cercuri din țară și din străinătate, ce ignoră adevărata istorie a acestei ramuri a romanității răsăritene și a dialectului aromân care, impreună cu cel dacoromân, cel meglenoromân și cel istroromân, formează limba română. Aducem la cunostinta forurilor competente si publicului larg ca Academia Romana, in deplin acord cu specialistii de buna credinta din tara si din strainatate, nu poate fi de acord cu o astfel de initiativa..."

Vreau să spun că după știința mea și după datele publice, autoritățile de stat știu mult mai multe. Se știe cu nume și prenume care sunt aceia care fac afaceri în Constanța și varsă bani, inclusiv autorități ale altor state. Dau bani la doi-trei tipi, dintre care unii ajung la nivel înalt gurvernamental și, în consecință, fac bani marșînd pe această chestiune. Sunt interesele unor țări care niciodată nu i-au recunoscut pe aromâni ca fiind români și care vor să blocheze definitiv ajutorul României la sud de Dunăre pentru comunitatea aromânească și dacă vor reuși să-i declare pe români minoritate națională trecând peste orice, atunci României i se va interzice să militeze pentru școală, scriere și liturghie în limba română, respectiv în dialect și să se ocupe de soarta acestor oameni. Este aceeași poveste ca între moldoveni și basarabeni.

Revin la ceea ce spunea Academia: "Aromanii din Romania au venit de buna voie in aceasta tara, mai ales in secolele al XIX-lea si al XX-lea, tocmai pentru ca s-au considerat romani, spre a avea o patrie a lor, spre a nu se mai simti nedreptatiti in locurile unde, de fapt, s-au nascut si unde sunt autohtoni. Prin marile personalitati pe care le-au dat in Romania, ei au imbogatit prin operele acestora patrimoniul cultural national romanesc; absenta lor din acest patrimoniu ar saraci cultura romaneasca, pe de o parte, iar pe de alta – aceste contributii nu si-ar gasi locul in alte culturi. De aceea, a admite constituirea unei minoritati aromane ar fi cea mai mare absurditate a istoriei contemporane a românilor." Aceasta este chiar un motto pe care aș îndrăzni să vi-l sugerez.


Expansiunea românilor în Europa de S-E 1940

Am identificat, împreună cu oamenii de la Institutul pe care îl conduc, în arhivele ministerului de Interne, documente care arată propaganda greacă de la începutul secolului, ceea ce a dus și la ruperea relațiilor diplomatice atunci, propagandă care este exact la fel cu cea desfășurată și astăzi de Grecia, doar că statul român avea pe atunci un alt gen de reacție.

Țările NATO au politici naționale, iar politica națională a Greciei este din 1951 că nu mai recunoaște nicio minoritate.
Acum niciun an apărea informația că cei care susțin demersurile ca aromânii să fie considerați minoritate națională sunt statul rus prin Sputnik și Ungaria prin organizațiile sale parapolitice din România.

Rep: Un alt argument ar fi că în afara granițelor României, asimilați fiind românilor, își pierd cultura, nu mai au școli în limba aromână...

Radu Baltasiu: Nu că ar avea școli. Vreau să vă spun că din cele 120 de școli construite de Cuza la sud de Dunăre mai funcționeaza doar două. Statul român a reușit contraperformanța istorică unică în Europa de a avea cea mai numeroasă comunitate istorică în jurul frontierelor și, în loc să-și potențeze politica externă și relațiile cu vecinii, s-a complăcut în politicile de sufocare ale identităților acestora. Instituțiile românești care trebuiau să se ocupe de aceste comunități au fost desființate pe rând începând cu 2018, începând cu Institutul Hurmuzachi și direcția generală pentru românii din afara granițelor din ICR.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11691 vizualizari

 • +2 (12 voturi)    
  este necesar (Luni, 10 mai 2021, 16:55)

  Razvan_M [utilizator]

  ... sa fim mai inteligenti si sa intelegem mai bine ce inseamna constiinta nationala daca vrem sa crestem ca popor.
 • +3 (5 voturi)    
  Am uitat ce a zis Vergiliu despre greci? (Luni, 10 mai 2021, 17:11)

  vax_XXL [utilizator]

  "Timeo Danaos et dona ferentes" - Mă tem de greci chiar și când aduc daruri.
  Ne-au cadorisit cu intrarea în NATO și UE contra abandonării minorității meglenoromâne pentru că Bucureștiul are în continuare o politică de închinare la orice Poartă, fie ea mai mare sau mai mică, mai apropiată sau mai îndepărtată pentru că preferă cealaltă maximă ”Capul ce se pleacă,..” deși nu mai este azi nici o sabie care să-l taie.
  O tempora, o mores!
 • +4 (6 voturi)    
  Constat cu regret... (Luni, 10 mai 2021, 17:23)

  Nonidem [utilizator]

  Constat cu regret ca se continua politica antebelica de a se considera ca aromanii,meglenitii si istro-romanii-daca acestia din urma mai exista- sunt parti ale poporului roman.Dupa mine, corect ar fi ca sunt parti ale romanitatii rasaritene.Mergeti in Grecia si vorbiti-le astfel aromanilor:ne place sau nu,deosebirile sunt evidente si urmare a vicisitudinilor istorice,majoritatea lor -mai ales tineretul-se considera , in concordanta cu politica greaca, fiind "greci latinizati".Am vorbit cu o familie de aromani din Volos-cu doamna am reusit cu chiu cu vai sa ne intelegem, fata nu vorbea absolut deloc aromana.In Metsovo-90% din populatie este aromana,mergeti si veti vedea ca batranii si partial tineretul mai vorbeste,copiii deloc!S-a sesizat si presedintele Greciei-care intr-o vizita,sincer sau ipocrit, le-a cerut sa nu-si uite limba.
  Pana in 1940,Statul roman a subventionat scoli in Peninsula Balcanica.Predarea fiind in romana,fara conexiune cu programa tarii respective, noi practic am pregatit tinerii pentru emigrare in Romania-ori cred ca nu acesta este scopul.Acum, nici macar scoli nu ne mai preocupa!Trebuie subventionate scoli in dialectul lor, biserici-exista "Liturghierul armanescu"-in dialectul lor, romana fiind un obiect de studiu-daca dorim ca aceasta ramura a romanitatii sa mai existe!Doar in Macedonia sunt recunoscuti ca minoritate nationala -si intr-un oras-mi se pare Skip-aromana este limba oficiala alaturi de macedoneana.
  Din pacate, elitele lor nu au fost utile propriei nationalitati ci s-au integrat tarilor in care au trait:Romania, dar si Grecia, Albania-primul ministru Fati Nano-aroman.In Serbia si Bulgaria au disparut complet-Branislav Nusici-mare dramaturg sarb-Nusa,aroman.
  Din pacate, nu au ajuns la constiinta nationala,sunt pe cale de disparitie-o carte despre fenomen se intituleaza "Un peuple qui s'en va"!Premonitoriu titlu!Noi, cei care declarativ le plangem pe umar-avem o scoala in dialectul aroman?Nu ne-a sensibilizat soarta romanilor din Tim
  • +1 (1 vot)    
   „elitele lor”, „conștiința națională” (Marţi, 11 mai 2021, 9:51)

   ofCAER [utilizator] i-a raspuns lui Nonidem

   Aromânii din Albania, Grecia, Bulgaria și fosta RSFSI se înțeleg foarte bine între ei, dar nu au fost nicicînd o „națiune”. Iar dacă „elitele” lor s-au integrat țărilor în care au trăit, acesta este un lucru foarte bun: sunt cetățeni albanezi/greci/bulgari/sîrbi - nu este normal să dea statului ai căror cetațeni sunt ce au ei mai bun? Aici ai greșit...
   Ai dreptate însă cînd scrii că statul român a susținut școli cu predare în româna-română, parcă pregătindu-i pe școlarizați pentru-a emigra. Iar acum același stat nu mai face nimic, absolut nimic!, pentru păstrarea identității specifice a celor pe care, iata, însăși Academia Română - „cel mai înalt for științific al țării” o revendică.
 • -2 (8 voturi)    
  O limbă este un dialect cu o armată și o flotă (Luni, 10 mai 2021, 17:28)

  Nyk1 [utilizator]

  De aceea noi vorbim limba română și ceilalți vorbesc dialectul aromân, dialectul istroromân, dialectul meglenoromân. Dialecte ale limbii române, desigur - chit că românilor le-ar fi mai ușor să priceapă ce le spune un italian sau un spaniol pe limbile lor respective, decât ce le spune un aromân pe „dialectul” său.
 • +4 (6 voturi)    
  Si cu identitatea aromana ce facem? (Luni, 10 mai 2021, 20:08)

  cristi076 [utilizator]

  Domnul profesor mentioneaza cum identitatea aromanilor din Grecia moare usor-usor, cum doar doua dintre scolile romanesti infiintate acolo mai functioneaza, dar uita sa mentioneze ca aromanii din Romania sunt asimilati acum la fel de rapid cum erau cei din Grecia acum 70 de ani. Statul roman, prin SCMR, lupta agresiv impotriva oricarei incercari de manifestare culturala a aromanilor, fie ca e vorba de evenimente sau de predarea limbii/dialectului aroman.

  Nu are relevanta cum o numim, e clar ca ne referim la limba pe care o vorbesc aromanii din mosi stramosi, deci nu vreau sa incep o polemica pe tema limba-dialect. Orice ar fi ea, este clar ca la sud de Dunare cu exceptia unor sate izolate si unor zone din Macedonia de Nord, este moarta. Este la fel de clar ca in Romania este pe moarte, iar la recensamantul de anul acesta sunt curios cati se mai considera aromani, asta daca va exista macar optiunea de "aroman".
  • +1 (1 vot)    
   „aromanii din Romania” (Marţi, 11 mai 2021, 10:46)

   ofCAER [utilizator] i-a raspuns lui cristi076

   Problema Statului Român nu sunt aromânii din România ci aromânii din Balcani: după cum în România ungurii (un exemplu!) au biserici, școli, teatre in limba maghiară și sunt foarte susținuți de Ungaria, ei fiind cetățeni români, așijderea trebuie să susțină (el, Statul Român) aromânii din cuprinsul Peninsulei Balcanice.
   În ceea ce privește „ca aromanii din Romania sunt asimilati acum”, sa-mi fie cu iertare dar ai scris o prostie mare: fiindcă dacă îi dăm valoare de „adevăr” putem spune - și ne luam la bătaie cu oricine! - și că moldovenii lui Ion Creangă au fost „asimilați în România” lucru nemaiauzit-nemaicitit! Iar Ion Creangă a trăit cam în aceeași perioadă cu apariția școlilor românești în Peninsulă, nu-i așa? Dacă ai argument(e) să mă contrazici eu îți cer de pe-acum iertare; daca nu - NU! :))
   Aromânii din România, in loc sa-și irosească talentele, energiile și banii pentru segregare nu ar face mai bine să și le unească pentru același scop? Șaguna, Zappa, Ghica, Gojdu, Bolintineanu, Lahovari și mulți, mulți alții care nu s-au considerat a fi ne-români au fost niște neștiutori? Nu le plac tuturor aromânilor, indiferent de baștină și de tendințele centrifuge, carnea de oaie, iaurtul de oaie, brînza de oaie și plăcinta de praz?! :)) TOT ÎNAINTE!!!
 • +2 (6 voturi)    
  <br> (Luni, 10 mai 2021, 21:34)

  Pipitros [utilizator]

  Am si eu o intrebare pentru jurnalisti cat si pentru oamenii cu libera cugetare ... La afirmatia: "Toți fac parte din ceea ce Academia Română numește, și trebuie să insistăm pe acest aspect, din poporul român, din românitatea balcanică."... Restul academiilor impartiale ale europei, ce parere au despre acest subiect? Catedrele importantelor universitati din Germania si Austria, care studiaza aceasta problema a balcanilor, ei ce parere au?

  In plus, ce parere au aromanii din grecia, macedonia sau albania sau toti cei care se identifica sub aceasta etnie? Pe ei i-ati intrebat? Acei oameni care nu au avut niciodata nimic cu Romania :) ...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by