​Dana Dumitrescu, managerul Teatrului de Stat din Constanța, va fi demisă din funcție în urma unui control în cadrul instituției, dispus de președintele Consiliului Județean, Horia Țuțuianu. Consiliul Județean a realizat acest control la Teatrul din Constanța după ce, în luna noiembrie, o parte dintre actorii teatrului au acuzat-o pe Dana Dumitrescu, într-o scrisoare deschisă, de abuzuri.

Dana Dumitrescu, managerul teatruluiFoto: Teatrul de Stat Constanta

Dana Dumitrescu a primit un preaviz de 60 de zile, până la expirarea actualului contract, după care în locul său va fi numită la conducere o persoană din afara instituției, a anunțat Horia Țuțuianu, citat de Mediafax.

"Această trupă are nevoie de un director care să o pună în valoare, să refacă tot, să salveze înecul", spun actorii semnatari ai scrisorii deschise în care erau reclamate abuzuri ale managerului Dana Dumitrescu, în urmă cu două luni.

Scandalul de la Teatrul de Stat din Constanța a izbucnit în luna noiembrie, după ce o parte dintre actorii teatrului au semnalat, într-o scrisoare deschisă, abuzuri ale managerului instituției, Dana Dumitrescu.

Șapte dintre actorii Teatrului de Stat din Constanța au semnat, în luna noiembrie, o scrisoare deschisă adresată președintelui Consiliului Județean, Marius Horia Țuțuianu, în care acuzau abuzuri grave ale managerului teatrului, Dana Dumitrescu, și cereau ca aceasta să răspundă "în limitele stabilite de lege pentru daunele produse instituției". Printre semnatarii scrisorii se numărau câțiva dintre cei mai cunoscuți actori ai Teatrului de Stat din Constanța: Lana Moscaliuc, Luiza Martinescu, Alexandru Axente, Maria Lupu, Georgiana Rusu, Nicodim Ungureanu și Iulian Enache. Actorii din Constanța o acuzau pe Dana Dumitrescu de "abuzuri decizionale în interes personal, realizarea unor producții ample, cu bugete mari, care s-au jucat doar de câteva ori", favorizarea unor angajați, lipsă de transparență, precum și de faptul că "activitatea de promovare / publicitate și P.R. este complet deficitară: în anul 2018, jumătate din populația Constanței nu știe că Teatrul de Stat există!"

Reacția managerului teatrului din Constanța la acuzațiile care i se aduceau a venit abia la 4 zile după ce scrisoarea deschisă a actorilor a fost făcută publică. Ea numea scrisoarea deschisă a celor 7 actori "denigratoare la adresa mea şi a instituţiei pe care o reprezint" și afirma că cei 7 actori semnatari ai scrisorii "proferează calomnii și minciuni". Dana Dumitrescu a ținut atunci să sublinieze că Teatrul de Stat din Constanța are 24 de actori angajați și 19 colaboratori, iar scrisoarea era semnată de 7 actori (din care 6 angajați și un colaborator), nefiind vorba despre jumătate dintre actorii teatrului, așa cum s-a scris în presă. Dana Dumitrescu a ținut să "demonteze", atunci, pe puncte, fiecare acuzație adusă de cei 7 actori.

Ulterior, președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu, a trimis o echipă a Corpului de Control la Teatrul de Stat din Constanța.

Potrivit raportului de control, au fost identificate mai multe neconformități, atât din punct de vedere al contractelor de prestări artistice, cât și în ceea ce privește actele administrative, astfel că Horia Țuțuianu a anunțat, luni, în cadrul unei conferințe de presă, că, din cauza neregulilor constatate, a luat decizia schimbării din funcție a directorului Dana Dumitrescu, urmând ca acesteia să nu-i mai fie reînnoit contractul de management.

"După acest control, dispun activarea articolului 27 din cadrul contractului de management al doamnei Dumitrescu. Astfel, va avea un preaviz de 60 de zile până la finalizarea contractului. În plus, i-am solicitat ca în termen de 30 de zile să remedieze toate neregulile punctate în cadrul acestui raport. (…) Pe doamna Dumitrescu o apreciez în mod deosebit ca și om de teatru, însă contest calitățile dumneaei de manager. Sper să înțeleagă și, în viitor, să putem lucra împreună fără resentimente", a declarat președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu.

El a precizat că la expirarea contractului de management al Danei Dumitrescu, la conducerea Teatrului de Stat Constanța va fi numită o persoană din afara instituției.

Printre cele imputate directorului Dana Dumitrescu, potrivit reprezentanților Consiliului Județean Constanța, se numără faptul că pentru un spectacol au fost făcute plăți către diferiți prestatori, fără ca premiera să mai aibă loc, iar pentru altul s-au descoperit sume achitate suplimentar față de valoarea existentă în procesul verbal încheiat de comisia de negociere. Pentru un alt proiect, deconturile pentru decoruri au fost realizate greșit, astfel încât Primaria Constanța, finanțatorul proiectul, nu a considerat eligibilă nicio sumă din cadrul acestui proiect.

Potrivit presei din Constanța, Dana Dumitrescu, managerul Teatrului de Stat Constanța, a fost căsătorită, până de curând, cu Cristian Zgabercea, fost producător general al TVR și fost consilier al fostului președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu.

La momentul numirii Danei Dumitrescu în funcția de manager al teatrului, în anul 2014, presa din Constanța a scris că Dana Dumitrescu Zgabercea, la acel moment soția lui Cristian Zgabercea, a câștigat concursul de manager organizat de Consiliul Județean Constanța din postura de unic candidat.

Cristian Zgabercea, fostul soț al Danei Dumitrescu, a fost condamnat, în luna mai a anului trecut, la 4 ani și 8 luni de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu şi evaziune fiscală, fapte comise în perioada în care era consilier al lui Nicuşor Constantinescu, fost președinte al Consiliului Județean Constanța. Sentința în acest proces nu este însă definitivă. Prejudiciul în dosarul în care este judecat Cristian Zgabercea a fost estimat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) la aproximativ 8 milioane de euro.

  • Citește și: