"Aceasta Ordonanta nu este altceva decat una din expresiile provincialismului nostru multifatetat. Daca noi am inceput sa fim asociati si cu altceva decit Ceausescu, Dracula sau copiii strazii, acest lucru i se datoreaza in mare masura echipei conduse de Horia-Roman Patapievici", spune Cristi Puiu, intr-un mesaj de protest impotriva deciziei Guvernului de a modifica Legea de functionare a Institutului Cultural Roman.

Cristi PuiuFoto: HotNews.ro

Guvernul a modificat de curand Legea de functionare a Institutului Cultural Roman permitand inclusiv schimbarea lui Horia-Roman Patapievici de la conducerea institutiei in maximum doua saptamani, pana la sfarsitul lunii iunie.

Un comunicat remis redactiei prezinta mesajele de protest ale regizorilor Catalin Mitulescu, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu si Cristi Puiu impotriva deciziei Guvernului de a trece Institutul Cultural Roman de sub autoritatea Presedintiei in subordinea Biroului Permanent al Senatului.

CATALIN MITULESCU

Sentimentul este ca ne aflam in plina mineriada, mai lipsesc doar minerii.

E dezarmanat sa constati ca dupa atatia ani ne aflam tot acolo si e inspaimantator sa trebuiasca sa-ti cresti copii intr-o tara in care ura si intoleranta sunt impartasite deopotriva de toate taberele, lipsa de moralitate fiind atotprezenta.

Cristian Mungiu

"Imi doresc ca in Romania performanta sa fie apreciata. Aceasta masura nu face decat sa nege rezultatele remarcabile pe care le-a avut ICR in acesti ani si sa arunce aceasta institutie in jocurile politice."

CORNELIU PORUMBOIU

"Imi este greu sa cred ca Institutul Francez, Institutul Goethe sau British Council ar fi devenit ceea ce sunt acum daca ar fi functionat ca o minge de ping-pong intre diverse partide politice. Cultura, pentru mine, e dincolo de politica si de gusturi personale, iar politica culturala trebuie facuta de oameni specializati in management cultural. Institutul Cultural Roman a format si are acum acesti oameni si ar fi pacat ca, inca o data, s-o luam de la inceput."

CRISTIAN MUNGIU

E o epurare de cea mai oribila speta - la fel de reprobabila ca una etnica, ideologica sau rasiala.

Cristian Mungiu

"Ce e grav e ca aceasta schimbare referitoare la ICR s-a facut printr-o ordonanta de urgenta de catre aceiasi oameni care considerau - partial indreptatit, de altfel - acum 3 luni, ca o asemenea modalitate de decizie e improprie si nedemocratica. Acum nu li se mai pare nedemocratica si actioneaza exact ca cei pe care ii criticau, neavand nici macar delicatetea de a simula o dezbatere publica. Nu pare sa conteze decat inlocuirea grabnica si fara judecata a tuturor celor asociati cu puterea dinainte, fara nici o analiza a competentelor si a rezultatelor lor. Exista pericolul ca odata cu conducerea sa fie aruncati peste bord si profesionistii care au facut institutia sa functioneze si sa fie distruse structuri, programe, initiative care au functionat foarte bine - doar pentru ca sunt implementate de cei dinainte. E o epurare de cea mai oribila speta - la fel de reprobabila ca una etnica, ideologica sau rasiala.

In ce il priveste pe Horia-Roman Patapievici, daca maine ii va da cineva cu o caramida in cap, din pacate cred ca vor fi foarte multi compatrioti de ai nostri care vor jubila si care vor considera ca a ceea primit ce merita - sentimentul este ca ne aflam in plina mineriada, mai lipsesc doar minerii. E dezarmanat sa constati ca dupa atatia ani ne aflam tot acolo si e inspaimantator sa trebuiasca sa-ti cresti copii intr-o tara in care ura si intoleranta sunt impartasite deopotriva de toate taberele, lipsa de moralitate fiind atotprezenta".

CRISTI PUIU

"Aceasta Ordonanta nu este altceva decat una din expresiile provincialismului nostru multifatetat. Institutul Cultural Roman este cu adevarat singura institutie a statului roman care a reusit performanta de a ne restitui bruma de demnitate atat de necesara insanatosirii noastre ca natie. Daca noi am inceput sa fim asociati si cu altceva decit Ceausescu, Dracula sau copiii strazii, acest lucru i se datoreaza in mare masura echipei conduse de Horia-Roman Patapievici, care a muncit vreme de opt ani de zile la resuscitarea identitatii noastre culturale.

Nu interesul national si grija pentru bunul mers al Institutului Cultural Roman i-a determinat pe initiatorii ordonantei sa recurga la aceasta sinistra executie cu iz de fratricid, ci invidia.

Cristi Puiu

Nu grija pentru bunul mers al Institutului Cultural Roman i-a indemnat pe initiatorii acestei Ordonante sa purceada la mazilirea conducerii ICR, ci doar banala, pacatoasa si lipsita de glorie INVIDIE. Iar invidia, din pacate, pare a fi consubstantiala spiritului politicienilor nostri, care, iata, nu au reusit sa depaseasca momentul Miorita. Mai grav este ca, fiind atit de prezenta in viata si relatiile noastre si aflandu-se la originea celor mai multe gesturi (politice sau nu!), aceasta invidie mioritica a reusit sa se adapteze si sa-si modifice atat de bine structura, incat cu greu mai poate fi identificata ca atare - si, deci, eradicata. E o chestiune care tine de o diagnosticare gresita: politicienii au denumit-o "interes national" si o trateaza, deci, cu surle, trambite, coroane de flori si monumente... Poate si mai grav e faptul ca cei mai multi dintre noi nu ne dam seama...

Sigur, nu doar invidia a reusit sa-si piarda urma, ci si setea de putere, care, in mod bizar, tot "interes national" se cheama in jargonul politicienilor nostri.

Revin: nu interesul national si grija pentru bunul mers al Institutului Cultural Roman i-a determinat pe initiatorii ordonantei sa recurga la aceasta sinistra executie cu iz de fratricid, ci invidia."