China și-a apărat joi în termeni fără echivoc modul în care gestionează pandemia de COVID-19 după ce Organizația Mondială a Sănătății a acuzat autoritățile de la Beijing că nu raportează numărul real de decese provocat de coronavirus, relatează Reuters.

ChinaFoto: Noel Celis / AFP / Profimedia

Mike Ryan, directorul pentru situații de urgență al OMS, a spus miercuri în unele dintre cele mai critice comentarii făcute până acum de către organizație la adresa Beijingului că oficialii chinezi nu raportează datele reale de pe mai multe fronturi.

China a renunțat la restricțiile sale draconice împotriva răspândirii coronavirusului luna trecută, după ce autoritățile au decis să abandoneze controversata sa politică „zero Covid” în urma protestelor fără precedent ale populației care a obosit de doi ani de lockdown-uri repetate, impuse după depistarea doar câtorva cazuri de COVID-19.

Mao Ning, unul dintre purtătorii de cuvânt ai ministerului chinez de Externe, a declarat însă în timpul conferinței sale zilnice cu presa că autoritățile chineze au transmis „transparent” și „rapid” datele pe care le au la dispoziție către OMS.

China spune că raportează cu „promptitudine” situația legată de COVID-19

Mao a afirmat de asemenea că „situația epidemică din China este controlabilă” și că Beijingul speră ca OMS să păstreze o poziție „științifică, obiectivă și imparțială”.

„Faptele au dovedit că China a menținut mereu comunicări apropiate și a transmis OMS datele într-o perioadă adecvată de timp, în conformitate cu principiile legalității, promptitudinii, deschiderii și transparenței”, a adăugat acesta.

Comentariile de miercuri ale OMS au venit în contextul în care China va celebra mai târziu în cursul acestei luni Anul Nou Lunar, un eveniment în care de regulă milioane de persoane circulă pe distanțe lungi în interiorul țării.

Guvernul chinez a încercat în ultimele zile să minimalizeze gravitatea situației legate de pandemie, ziarul de stat Global Times afirmând într-un articol publicat miercuri că numărul de infecții a ajuns deja la platou în mai multe orașe importante, inclusiv în Beijing.

Însă puținele fotografii și înregistrări video ce trec de filtrul strict al cenzurii autorităților și relatările corespondenților internaționali aflați în țară vorbesc de o situație cu totul diferită.

Numărul de infecții cu coronavirusul pare să fi scăpat complet de sub control

Un martor ocular citat de agenția Reuters joi afirmă că la un spital din Oingpu, un district din zona metropolitană a Shanghai-ului, pacienții au fost întinși pe paturi pe coridoarele și în zona de recepție a unității medicale, majoritatea dintre aceștia fiind vârstnici.

Un anunț postat de personalul spitalului avertiza persoanele care au sosit aici că vor fi nevoite să aștepte în medie 5 ore pentru a fi consultate.

Polițiștii patrulau în apropierea unui crematoriu din apropiere, unde cozi lungi de persoane îndoliate așteptau să culeagă rămășițele rudelor lor.

O estimare bazată pe modelări statistice publicată de o companie de specialitate din Marea Britanie la sfârșitul lunii trecute prognoza că numărul deceselor cauzate zilnic de coronavirus în China era deja aproape de 10.000 pe 29 decembrie.

Țările lumii încep să se izoleze din nou de China

Potrivit aceleiași estimări, numărul total al deceselor provocate de COVID-19 în China de la 1 decembrie până la data menționată ajunsese deja la 100.000 și cel al infecțiilor la 18,6 milioane.

Specialiștii pun situația pe seama imunității naturale scăzute a populației din China ca urmare a lockdown-urilor repetate și a eficacității îndoielnice a vaccinurilor autohtone împotriva COVID-19.

Mai multe țări, inclusiv Statele Unite și o serie de state membre ale Uniunii Europene, au reimpus în ultimele zile obligativitatea testării pentru COVID-19 pentru călătorii sosiți din China în contextul răspândirii explozive a coronavirusului aici.

Beijingul a condamnat marţi aceste acțiuni, avertizând că ar putea recurge la „contramăsuri” drept represalii.