Spania a devenit vineri a doua țară din Uniunea Europeană care a remipus obligativitatea prezentării unor teste negative pentru COVID-19 sau a dovezii privind vaccinarea cu schema completă împotriva bolii pentru călătorii sosiți din China, a declarat vineri ministrul spaniol al Sănătăţii, citat de Reuters și Agerpres.

Carolina Darias, ministrul spaniol al sanatatiiFoto: Gustavo Valiente / ContactPhoto / Profimedia Images

China a început luna aceasta să relaxeze cel mai strict regim anti-COVID-19 din lume, care a presupus lockdown-uri şi testări în masă, după o schimbare bruscă a politicii sale zero-COVID ca urmare a protestelor fără precedent izbucnite din cauza restricțiilor.

„La nivel naţional, vom implementa controale pe aeroporturi prin care li se va solicita tuturor pasagerilor care vin din China să prezinte un test negativ pentru COVID-19 sau dovada unei scheme complete de vaccinare”, a declarat reporterilor ministrul spaniol al Sănătăţii, Carolina Darias.

Noua măsură vine după ce Comitetul pentru securitate sanitară al UE s-a reunit joi pentru a discuta strategia comună a blocului european pentru atenuarea răspândirii virusului odată cu afluxul de vizitatori din China după ce ţara asiatică a ridicat majoritatea restricţiilor de călătorie.

Darias a adăugat că Spania se va coordona la nivel înalt cu alte ţări membre în vederea adoptării unei politici comune, insistând în acelaşi timp asupra unei revizuiri a condiţiilor actuale ce trebuie îndeplinite de călătorii care doresc să obţină aşa-numitul certificat digital COVID-19 al UE.

Reapar restricțiile de călătorie pentru persoanele sosite din China

Miercuri, Italia a devenit prima țară din Uniunea Europeană care a reimpus testele obligatorii pentru călătorii sosiți din China.

„Această măsură este esenţială pentru a asigura supravegherea şi detectarea posibilelor (noi) variante ale virusului astfel încât să protejăm populaţia Italiei”, a declarat ministrul italian al sănătăţii, Orazio Schillaci.

„Supravegherea şi prevenţia, prin secvenţiere, sunt fundamentale pentru a detecta în timp util eventuale noi variante de îngrijorare (ale coronavirusului SARS-CoV-2) şi care deocamdată nu circulă în Italia”, explicase el mai devreme, când a anunţat că testarea obligatorie a persoanelor sosite din China era încă în analiză.

Măsura a fost luată și de către Coreea de Sud, Statele Unite, India, Malaysia, Taiwan şi Japonia.

Presa de stat chineză a catalogat drept „discriminatorii” condiţiile impuse de mai multe ţări ca răspuns la creşterea numărului cazurilor de infectare cu COVID-19 în China.