Japonia şi-a redeschis marţi graniţele pentru vizitatorii străini, ridicând complet restricţiile sanitare anti-COVID în vigoare de aproape doi ani şi jumătate, relatează AFP și Agerpres.

District comercial in JaponiaFoto: Leung Cho Pan / Panthermedia / Profimedia Images

Turiştii din 68 de ţări şi teritorii, între care Uniunea Europeană şi Statele Unite, beneficiază începând de marţi de scutire de viză pentru sejururile turistice în Japonia, cu condiţia să prezinte un certificat de vaccinare anti-COVID sau un test negativ la intrarea în ţară.

Arhipelagul, care a primit un număr record de 31,9 milioane de turişti în 2019 şi a sperat la 40 de milioane pentru anul următor, când urmau să aibă loc iniţial Jocurile Olimpice de la Tokyo, şi-a închis graniţele în primăvara lui 2020, la începutul pandemiei de coronavirus.

În 2021, mai puţin de 250.000 de vizitatori străini au putut să intre pe teritoriul Japoniei, iar Jocurile Olimpice de la Tokyo au avut loc practic cu uşile închise.

Închiderea drastică a graniţelor Japoniei pentru vizitatori, inclusiv o vreme pentru studenţi şi persoanele aflate în călătorie de afaceri, a fost o măsură populară în ţară, însă criticată în străinătate.

Turiștii vor trebui să poarte mască de protecție în hotelurile și magazinele din Japonia

Guvernul nipon a permis turiştilor accesul în ţară din iunie, însă doar în cadrul unor excursii organizate, apoi pentru sejururi individuale însă prin intermediul unei agenţii de turism.

Noii sosiţi vor trebui să se adapteze măsurilor sanitare încă foarte riguroase în Japonia. Purtarea măştii este încă sistematică în mijloacele de transport şi în magazine, însă se poate observa chiar şi în exterior.

Pandemia de coronavirus a provocat moartea a circa 45.000 de persoane în Japonia, ţară cu aproape 126 de milioane de locuitori, mult mai puţin decât în multe alte state industrializate, iar perspectiva redeschiderii graniţelor pentru turişti a provocat îngrijorarea autorităţilor locale.

Guvernul japonez a aprobat de curând un amendament legislativ care le permite hotelurilor să refuze clienţii care nu vor să poarte mască.

Japonia este una dintre ultimele țări din lume care și-au redeschis granițele închise din cauza pandemiei, Noua Zeelandă luând o decizie în acest sens la sfârșitul lunii iulie, la două luni după Chile.

Australia și-a redeschis frontierele încă din luna octombrie a anului trecut, după 18 luni de izolare.