​Australia va începe să îşi deschidă frontierele de luna viitoare, a anunţat vineri premierul australian Scott Morrison, la 18 luni după interdicţia impusă cetăţenilor acestei ţări de a călători în străinătate fără autorizaţie, informează AFP și BBC, potrivit Agerpres.

CalatoriiFoto: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Scott Morrison a declarat că australienii vaccinaţi se vor putea întoarce acasă şi călători în străinătate „în următoarele săptămâni”, imediat ce obiectivul de vaccinare de 80% din populaţie va fi atins.

„A venit momentul ca australienilor să li se redea viaţa. Ne pregătim pentru aceasta şi Australia va fi gata să 'decoleze', foarte curând”, a declarat Scott Morrison.

El a adăugat că rezidenţii vaccinaţi ar putea sta în carantină la domiciliu timp de şapte zile la revenirea în ţară, evitând astfel o carantină obligatorie şi costisitoare de 14 zile la un hotel impus, cum este în prezent.

Pe 20 martie anul trecut, Australia a introdus anumite restricţii, printre cele mai stricte din lume, privind trecerea frontierelor, ca răspuns la pandemia de coronavirus.

În timpul ultimelor 560 de zile, nenumărate zboruri internaţionale au fost anulate, iar călătoriile în străinătate au fost reduse la minim.

Familii au fost separate pe mai multe continente, cetăţeni australieni fiind blocaţi în străinătate, în timp ce rezidenţi străini au rămas blocaţi în Australia, neputând să-şi vadă prietenii sau părinţii.

Potrivit datelor Ministerului de Interne australian, peste 100.000 de cereri de intrare sau ieşire din ţară au fost respinse numai în primele cinci luni ale acestui an.

Anunțul lui Morrison vine în contextul în care strategia zero Covid a Australiei, care a dus la impunerea carantinei în orașe întregi după depistarea doar câtorva cazuri de COVID-19, a început să fie tot mai contestată în ultimele luni.

Citește și: