Subvarianta BA.2 a tulpinii Omicron a coronavirusului, care a preluat rapid controlul în Danemarca, este mai transmisibilă decât BA.1 și mai capabilă să infecteze persoanele vaccinate, a constatat un studiu danez, relatează Reuters.

Omicron, confirmata tot mai desFoto: Dreamstime

Studiul, care a analizat infectările cu coronavirus în peste 8.500 de gospodării daneze între decembrie și ianuarie, a constatat că persoanele infectate cu subvarianta BA.2 aveau aproximativ 33% mai multe șanse de a infecta pe alții, comparativ cu cei infectați cu BA.1.

La nivel mondial, subvarianta „originală” BA.1 reprezintă peste 98% din cazurile Omicron, dar ”vărul” său apropiat BA.2 a devenit rapid tulpina dominantă în Danemarca, detronând BA.1 în a doua săptămână a lunii ianuarie.

„Concluzia este că Omicron BA.2 este în mod inerent substanțial mai transmisibil decât BA.1 și că posedă, de asemenea, proprietăți imun-evazive care reduc și mai mult efectul protector al vaccinării împotriva infecțiilor”, au spus cercetătorii studiului.

Studiul, care nu a fost încă evaluat, a fost realizat de cercetători de la Statens Serum Institut (SSI), Universitatea din Copenhaga, Institutul de Statistică din Danemarca și Universitatea Tehnică din Danemarca.

"Dacă ați fost expus la Omicron BA.2 în gospodăria dvs., aveți 39% probabilitate de a fi infectat în șapte zile. Dacă, în schimb, ați fost expus la BA.1, probabilitatea este de 29%", a spus autorul principal al studiului, Frederik Plesner pentru Reuters.

Asta sugerează că BA.2 este cu aproximativ 33% mai infecțios decât BA.1, a adăugat el.

Cazurile de infectare cu BA.2 au fost înregistrate și în Statele Unite, Marea Britanie, Suedia și Norvegia, dar într-o măsură mult mai mică decât în ​​Danemarca, unde reprezintă aproximativ 82% din cazuri.

Studiul a mai arătat că BA.2 a fost relativ mai bun decât BA.1 la infectarea persoanelor vaccinate și vaccinate cu rapel, indicând „proprietăți imune evazive” mai mari ale subvariantei.

Dar vaccinurile au jucat în continuare un rol important, a subliniat studiul, deoarece atât persoanele vaccinate cu rapel, cât și cele vaccinate complet erau mai puțin predispuse să se infecteze și să transmită oricare dintre subvariante, în comparație cu cele nevaccinate.

Analiza preliminară efectuată de SSI a arătat că nu există nicio diferență în ceea ce privește riscul de spitalizare pentru BA.2 față de BA.1.

Studiul confirmă, de asemenea, analiza preliminară din Anglia, care a arătat că BA.2 pare să aibă un avantaj substanțial de creștere față de tipul BA.1, potrivit Agenției de Securitate a Sănătății din Marea Britanie.

Citește și:

EXPLICAȚII Ce știm despre varianta ”invizibilă” de coronavirus, ”verișoara” contagioasei Omicron și de ce am putea avea un val cu două ”cocoașe”

"Valul cinci al pandemiei s-ar putea prelungi din cauza apariţiei unei sub-variante", avertizează medicii / Ce știm despre subvarianta BA.2 a Omicron