Guvernul Austriei a anunțat joi că va introduce o loterie națională pentru a încuraja persoanele reticente să se vaccineze împotriva coronavirusului, decizia venind cu câteva ore înainte ca parlamentul să voteze asupra legii de impunere a vaccinării anti-Covid obligatorii la nivel național, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

În jur de 72% din populația totală a Austriei este vaccinată cu schema inițială a unui vaccin anti-Covid, una dintre cele mai scăzute rate din centrul și vestul Europei.

„Ce se va câștiga la loteria de vaccinare? Vouchere”, a declarat cancelarul Karl Nehammer în timpul unei conferințe de presă susținute alături de Pamela Rendi-Wagner, liderul social-democraților din opoziție cu care măsura a fost negociată.

Nehammer spune că vrea să existe o recompensă financiară pentru vaccinarea anti-Covid, adăugând că „am învățat din trecut și am văzut că o loterie de vaccinare este cea mai bună metodă de a crea un astfel de sistem”.

Cum va funcționa loteria de vaccinare austriacă

Austriecii, indiferent că s-au vaccinat deja sau nu, vor fi eligibili să primească un bilet pentru fiecare doză pe care o primesc, în total 3 pentru cei care s-au vaccinat și cu doza „booster”.

Fiecare al zecelea bilet va câștiga un premiu de 500 de euro sub forma unui voucher-cadou. Nehammer a anunțat că programul va costa până la un miliard de euro.

El a precizat ulterior pe Twitter că voucherele vor putea fi folosite în „retail, turism, industria ospitalității, servicii, cultură și sport”.

Vicecancelarul Werner Kogler a afirmat la rândul său că măsura vizează și susținerea afacerilor austriece în detrimentul comercianților online.

Numărul de noi infecții cu coronavirusul a ajuns la un nou record de aproape 30.000 de cazuri miercuri în Austria în contextul răspândirii variantei extrem de infecțioase Omicron însă guvernul de la Viena vrea să evite un nou lockdown cu orice preț din moment ce țara a ieșit din al patrulea de abia luna trecută.

Camera inferioară a parlamentului austriac urmează să adopte joi legea care introduce vaccinarea anti-Covid obligatorie pentru toți adulții, cu amenzi între 600 și 3.600 de euro pentru cei care refuză să se inoculeze împotriva coronavirusului.

Citește și: