Curtea Supremă a Statelor Unite a hotărât joi că vaccinarea anti-Covid obligatorie a angajaților sanitari este constituțională dar a blocat ordinul președintelui Joe Biden care impunea obligativitatea vaccinării sau testării pentru coronavirus a angajaților marilor companii, anunță Reuters.

Actualii judecatori ai Curtii Supreme a SUAFoto: SCOTUS

Decizia instanței vine după ce vinerea trecută a ascultat argumentele în lupta juridică legată de două ordine emise de agențiile federale americane cu scopul de a preveni răspândirea coronavirusului.

Cazul a reprezentat un test major pentru puterile prezidențiale în ceea ce privește gestionarea unei crize sanitare majore care a ucis peste 845.000 de americani.

Curtea a fost împărțită în ambele cazuri.

Politica de vaccinare sau testare a lui Biden pentru marile companii este neconstituțională

Instanța a decis cu 6-3 pentru blocarea ordinului mai amplu de vaccinare sau testare la locul de muncă pentru marile companii, cei 6 judecători conservatori votând pentru respingerea sa în timp ce minoritatea liberală a votat pentru menținerea măsurii.

Acest ordin ar fi obligat angajații companiilor cu peste 100 de angajați să se vaccineze anti-Covid sau să se testeze săptămânal pentru coronavirus. Măsura ar fi urmat să se aplice pentru mai mult de 80 de milioane de angajați.

Ea a fost contestată de statul Ohio și o organizație a oamenilor de afaceri după ce o curte inferioară a ridicat suspendarea sa.

Curtea Supremă a notat în motivarea deciziei că măsura nu ar fi reprezentat un uz ordinar al puterii federale ci „o invadare semnificativă asupra vieților și sănătății unui număr vast de angajați”.

Curtea Supremă a dat undă verde vaccinării anti-Covid obligatorii a angajaților sanitari

Dar în speța legată de vaccinarea anti-Covid obligatorie a angajaților sanitari doi dintre judecătorii conservatori, președintele Curții, John Roberts, și Brett Kavannaugh, numit în 2018 de fostul președinte republican Donald Trump, au votat alături de liberali.

Ordinul introduce obligativitatea vaccinării pentru aproximativ 10,3 milioane de angajați sanitari din aproximativ 76.000 de unități medicale, inclusiv cei din spitalele și azilurile de bătrâni care acceptă bani prin programele Medicare și Medicaid ale guvernului federal.

Judecătorii constituționali au întors astfel hotărâri ale unor judecători federali din statele Missouri și Louisiana care au blocat ordinul în 24 de state, permițând implementarea sa la nivel național.

Angajații sanitari din Statele Unite vor avea acum la dispoziție până la sfârșitul lunii februarie să se vaccineze anti-Covid.