Provincia canadiană Quebec, puternic afectată de valul Omicron, va introduce în săptămânile următoare o nouă taxă, pe care a denumit-o „contribuţie la sănătate” şi care va afecta doar persoanele nevaccinate împotriva Covid-19.

coronavirus spital CanadaFoto: Captura YouTube

„Lucrăm la o contribuţie la sănătate” pentru „toţi adulţii care refuză să se vaccineze” deoarece aceştia reprezintă „o povară financiară pentru toţi” locuitorii din Quebec, a declarat marţi prim-ministrul provinciei canadiene, François Legault, conform AFP și Agerpres.

Potrivit acestuia, procentul de 10% din populaţia provinciei Quebec care nu a primit nicio doză de vaccin până în prezent nu ar trebui să „dăuneze” celor 90% care s-au vaccinat.

„Nu trebuie să plătească toţi pentru asta”, a subliniat Legault în cadrul unei conferinţe de presă, precizând că guvernul provinciei francofone se gândeşte ca suma de plătit să fie una semnificativă.

„Înţeleg şi simt aceste bombăneli la adresa minorităţii nevaccinate care, păstrând proporţiile, ne blochează spitalele”, a adăugat el.

Prim-ministrul Quebec-ului a explicat că cei 10% de adulţi nevaccinaţi reprezintă 50% din persoanele aflate la terapie intensivă şi a calificat situaţia ca fiind „şocantă”.

În încercarea de a opri noul val, provincia Quebec a anunţat pe 30 decembrie reimpunerea anumitor restricţii, inclusiv interdicţia de circulaţiei pe timpul nopţii începând cu ora 22:00 şi interzicerea reuniunilor private.

În total, 2.742 de persoane cu Covid-19 sunt internate în Quebec, o provincie cu aproximativ opt milioane de locuitori şi aproximativ 255 de persoane la terapie intensivă.

Numărul spitalizărilor continuă să crească şi în Ontario, provincia învecinată şi cea mai populată din Canada, unde sunt spitalizate 3.220 de persoane (753 în ultimele 24 de ore). Numărul persoanelor aflate la terapie intensivă a crescut şi el cu 30, ajungând la un total de 477.

Citește și: