Quebec, provincia canadiană cea mai afectată de valul Omicron, a decis să introducă restricții împotriva celor nevaccinați anti Covid pentru „a-i proteja de ei înșiși” și „a-i face să înțeleagă că trebuie să stea acasă”, scrie AFP.

Coronavirus CanadaFoto: Hotnews

Din 18 ianuarie, magazinele care vând alcool și canabis vor fi accesibile doar persoanelor cu pașaport de vaccinare, a explicat joi ministrul Sănătății al provinciei francofone, Christian Dubé, în cadrul unei conferințe de presă.

"Acesta este un prim pas pe care îl facem. Trebuie să-i protejăm de ei înșiși și să ne protejăm sistemul de sănătate", a explicat ministrul.

„Dacă cei nevaccinati sunt nemulțumiți, există o soluție foarte simplă: du-te să iei prima doză de vaccin, este gratuit și ușor!”, a adăugat el.

În zilele următoare, pe lista locurilor în care va fi necesar pașaportul pentru vaccin vor fi adăugate și alte afaceri neesențiale, a spus ministrul.

În Quebec, aproape 82% din populația de peste 5 ani a primit două doze de vaccin anti-Covid, iar 20% a primit o a treia, potrivit ultimei actualizări a Ministerului Sănătății din provincie.

Dar în ultimele zile, spitalizările au crescut vertiginos într-o provincie în care sistemul de sănătate este slăbit din cauza lipsei de personal.

Cel mai recent raport arată 1.953 de internări și 15.874 de cazuri noi în provincie, situația din spitale fiind „foarte, foarte dificilă”.

Quebec a înăsprit drastic restricțiile în materie de sănătate de la sfârșitul lunii decembrie: a fost impusă o carantină de noapte de la 22:00 la 5:00, școlile și universitățile sunt închise, precum și cinematografele, barurile, restaurantele, cluburile sportive. Și adunările private sunt interzise sub sancțiunea unei amenzi grele.

Luni, armata canadiană a fost dislocată în provincie pentru a oferi asistență logistică campaniei de vaccinare împotriva Covid-19.