Suedia a raportat marți un număr record de 11.507 de infecții cu coronavirusul înregistrate pe 30 decembrie în contextul în care, la fel ca în numeroase alte părți ale Europei, varianta Omicron a coronavirusului a provocat un nou val pandemic în țara nordică, creând îngrijorări legate de suprasolicitarea sistemului sanitar, relatează Reuters.

Vaccinare anti-Covid in SuediaFoto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Anteriorul record de contagieri cu coronavirusul a fost înregistrat de Suedia la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, când a depistat 11.376 de noi infecții.

Noul val pandemic, cauzat în parte de varianta Omicron mai contagioasă a virusului, a ajuns mai târziu în Suedia decât în țările nordice învecinate însă în ultimele săptămâni autoritățile de la Stockholm au contabilizat o creștere vertiginoasă a numărului de infecții zilnice și al spitalizărilor.

În perioada de 4 zile de vinerea trecută până luni autoritățile suedeze au înregistrat 42.969 de infecții cu SARS-CoV-2 și 20 de decese cauzate de COVID-19.

Măsurile luate de autoritățile suedeze

La începutul pandemiei Suedia a atras atenția opiniei publice internaționale datorită strategiei sale neconvenționale care a respins impunerea măsurilor de carantină și a unor restricții stricte pentru a ține sub control răspândirea coronavirusului.

Agenția de Sănătate Publică de la Stockholm a transmis că se așteaptă ca actualul val de infecții să înceapă să scadă de la jumătatea lunii ianuarie.

Autoritățile suedeze au înăsprit restricțiile asupra adunărilor publice luna trecută și au îndemnat toți locuitorii țării să lucreze de acasă dacă au posibilitatea.

Barurile și restaurantele vor putea servi doar clienți așezați, organizatorii evenimentelor publice mai mari fiind la rândul lor obligați să asigure scaune pentru participanți pentru asigurarea respectării distanțării sociale.

„Trebuie să ne asumăm acum o responsabilitate comună și să ne adaptăm la realitatea momentului”, a declarat prim-ministrul Magdalena Andersson, într-o conferință de presă.

De la 22 decembrie Suedia cere de asemenea un test negativ pentru coronavirus tuturor călătorilor care intră în țară, inclusiv celor care s-au vaccinat anti-Covid.

Citește și: