Pastila contra Covid-19 produsă de laboratorul Merck, destinată adulților din grupe de risc, a fost autorizată pentru utilizare în regim de urgenţă, joi, de către Agenţia americană pentru Medicamente (FDA), la o zi după autorizarea unei pastile similare dezvoltate de Pfizer, informează AFP.

MolnupiravirFoto: Dreamstime.com

„Autorizarea acordată astăzi adaugă pe piață un nou tratament împotriva Covid-19, sub forma unei pastile care este administrată pe cale orală”, a explicat o responsabilă din cadrul FDA, Patrizia Cavazzoni.

Medicamentul dezvoltat de Merck, laborator cunoscut sub numele de MSD în afara Statelor Unite și Canada, poate fi administrat în primele cinci zile de la apariția simptomelor și reduce riscul de spitalizare și deces cu 30% în rândul pacienţilor din grupele de mare risc.

În urmă cu o zi, Agenţia americană pentru Medicamente a autorizat în regim de urgenţă și pastila anti-Covid dezvoltată de Pfizer, comercializată sub numele de Paxlovid, care reduce riscul de spitalizare și deces cu 90%, potrivit studiilor clinice.

Tratamentul conceput de Merck, denumit Molnupiravir, se administrează în opt doze pe zi timp de cinci zile.

Medicamentul nu este autorizat pentru pacienţi cu vârste mai mici de 18 ani, întrucât substanţa lui activă ar putea afecta creşterea oaselor şi a cartilajelor, a precizat FDA într-un comunicat.

Citește și: