Pastila anti-Covid de la Merck a arătat o eficiență mai scăzută în reducerea spitalizărilor și deceselor față de cum arătau datele inițial, după o actualizare de date. Astfel, producătorul a spus că tratamentul are o eficiență de doar 30% față de 50%, cât arătau datele inițiale din octombrie, relatează Reuters.

MolnupiravirFoto: Soumyabrata Roy / Zuma Press / Profimedia Images

Producătorul de medicamente a spus că pilula sa a arătat o reducere de 30% a spitalizărilor și a deceselor, pe baza datelor de la peste 1.400 de pacienți. În octombrie, datele sale au arătat o eficacitate de aproximativ 50%, pe baza datelor de la 775 de pacienți.

Acțiunile Merck au scăzut cu 2,8%.

Se speră că potențialele autorizații ale medicamentului Merck, molnupiravir, și ale unei pilule rivale dezvoltate de Pfizer Inc, vor schimba jocul, deoarece pot fi luate ca tratamente în stadii incipiente ale bolii, la domiciliu, pentru a ajuta la prevenirea spitalizărilor și a deceselor.

Datele cu privire la pilula Pfizer, în urma analizei unui studiu care a implicat 1.200 de participanți, au arătat o reducere cu 89% a riscului de spitalizare sau deces produse de coronavirus, comparativ cu un placebo.

Merck a depus o cerere de autorizare în SUA pentru molnupiravir pe 11 octombrie, în urma datelor intermediare.

Compania a declarat vineri că datele despre molnupiravir, dezvoltat împreună cu Ridgeback Biotherapeutics, au fost transmise Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA înainte de o întâlnire a consilierilor săi experți de marți.

Conform datelor actualizae, rata de spitalizare și deces a fost de 6,8%, față de 9,7% cât a fost pentru grupul care a primit placebo.

Studiul a arătat că doar un pacient care a luat molnupiravir a decedat, față de nouă din grupul care a primit placebo.

O analiză intermediară a datelor de luna trecută a arătat că 7,3% dintre cei cărora li s-a administrat molnupiravir de două ori pe zi timp de cinci zile au fost internați în spital și niciunul nu a murit la 29 de zile după tratament, comparativ cu o rată de 14,1% pentru pacienții tratați cu placebo.

„Continuăm să credem că guvernele vor continua să comande atât molnupiravirul de Merck, cât și Paxlovid de la Pfizer, având în vedere inițial prevalența tot mai mare și îngrijorările legate de rezistența” la vaccinuri, a spus analistul Citi, Andrew Baum.

Citește și:

Paxlovid vs. Molnupiravir. Ce știm despre cele două pastile-minune de la Pfizer și Merck care promit să reducă riscul de spitalizare și deces din cauza COVID-19