Aproximativ 182.000 de pașapoarte sanitare false au fost generate în Franța de la introducerea măsurii în această vară, a anunțat luni guvernul, care intensifică controalele în timp ce țara se confruntă cu un nou val de cazuri de Covid-19, pe fondul extinderii variantei Omicron, deosebit de contagioasă, relatează AFP.

Certificat sanitar FrantaFoto: Mathieu Thomasset / AFP / Profimedia Images

Cifra oficială anterioară de joi era de 110.000 de certificate false care sunt în circulație. Ministrul de Interne Gerald Darmanin a anunțat în aceeași zi arestarea a o sută de persoane, atât utilizatori, cât și rețele de traficanți.

Potrivit primelor elemente ale anchetei, falsificatorii au reușit să facă rost de datele de identificare ale farmaciștilor și să genereze carduri de sănătate pe numele acestor cadre medicale.

În total au realizat între 5.000 și 10.000 de documente, pentru un profit estimat la două milioane de euro, spun surse apropiate cazului.

Pe 15 decembrie, guvernul le-a cerut pacienților internați pentru Covid cu un permis de sănătate fals să anunțe medicii pentru că „îngrijirea nu este aceeași”.

Cu câteva zile în urmă, o femeie de 57 de ani care obținuse un certificat de vaccinare fals și le spusese medicilor că era vaccinată, a murit de Covid-19 într-un spital din regiunea Parisului.

Ea a avut o formă severă „care a evoluat rapid spre o boală respiratorie severă” și dacă medicii ar fi știut că pacienta nu este vaccinată împotriva Covid-19, i-ar fi putut „administra din timp anticopri neutralizanți”, a explicat Djillali Annane, șefa unității de terapie intensivă a spitalului.