Cele mai multe dintre cele 43 de cazuri de COVID-19 cauzate de varianta Omicron identificate până acum în Statele Unite au fost la persoane care au fost complet vaccinate, iar o treime dintre acestea primiseră o doză de rapel, potrivit unui raport american publicat vineri, relatează Reuters.

Omicron, confirmata tot mai desFoto: Dreamstime

Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA a declarat că din cele 43 de cazuri atribuite variantei Omicron, 34 de persoane erau complet vaccinate. Paisprezece dintre persoane primiseră, de asemenea, doza booster, deși cinci dintre aceste cazuri s-au produs la mai puțin de 14 zile după rapel, înainte de a începe protecția completă.

Deși cifrele numărul acestora este mic, acest lucru se adaugă la îngrijorările tot mai mari că vaccinurile actuale împotriva COVID-19 ar putea oferi mai puțină protecție împotriva noii variante care este foarte transmisibilă.

Varianta Omicron a coronavirusului a fost identificată prin teste în aproximativ 22 de state până acum, după ce a fost identificată pentru prima dată în Africa de Sud și Hong Kong la sfârșitul lunii noiembrie.

Dintre cazurile Omicron, 25 au fost la persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 39 de ani. 14 dintre persoanele diagnosticate au călătorit internațional, iar șase persoane fuseseră infectate anterior cu coronavirus.

Majoritatea dintre ei au avut doar simptome ușoare, cum ar fi tuse, congestie nazală și oboseală, se arată în raport, iar o persoană a fost spitalizată timp de două zile.

Alte simptome raportate mai rar au fost greață sau vărsături, dificultăți de respirație, diaree și pierderea gustului sau a mirosului.

Centrul pentru Controlul Bolilor a spus că, în timp ce multe dintre primele cazuri raportate de Omicron par a fi ușoare, există o întârziere între infecție și consecințe mai severe. De asemenea, este de așteptat ca simptomele să fie mai ușoare la persoanele vaccinate și la cele care au trecut anterior prin Covid.

Primul caz cunoscut al Omicron din SUA a fost identificat pe 1 decembrie la o persoană complet vaccinată care a călătorit în Africa de Sud.

Varianta Delta încă reprezintă mai mult de 99% din toate cazurile din SUA. Dar rapoartele din Africa de Sud arată că varianta Omicron este foarte transmisibilă.

Chiar dacă majoritatea cazurilor sunt ușoare, o variantă foarte transmisibilă ar putea duce la suficiente infecții pentru a copleși sistemele de sănătate, a avertizat CDC.

Studiile de laborator publicate în această săptămână sugerează că varianta Omicron va reduce puterea de protecție a două doze de vaccin anti-Covid de la Pfizer, dar o a treia doză ar putea restabili această protecție.

Citește și:

De ce ar putea fi mai multe cazuri Omicron printre persoanele vaccinate sau trecute prin boală? Șeful CNCAV are însă și o veste bună