Infectarea cu varianta Omicron nu-i va ocoli pe cei vaccinați sau trecuți prin boală, fiind de așteptat ca numărul acestora să fie mai mare decât în cazul tulpinilor precedente, în lipsa unor măsuri de protecție suplimentară. Șeful Comitetului național de vaccinare (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, spune că activitatea neutralizantă a anticorpilor obținuți prin vaccin sau boală este „mult, mult mai redusă”, însă o veste bună e că se menține protecția față de formele grave.

Valeriu GheorghitaFoto: Agerpres

„Din datele publicate în ultima săptămână avem câteva concluzii preliminare. Activitatea neutralizantă a anticorpilor obișnuiți ca urmare a trecerii prin boală sau a primei scheme de vaccinare e mult, mult mai redusă comparativ cu activitatea pe care o aveau față de variantele anterioare. Putem să estimăm că eficiența și eficacitatea unei scheme inițiale față de varianta Omicron e redusă cel puțin față de infecție. E important să reținem că e afectată într-o măsură mult mai mică componenta celulară a răspunsului imun. Acele celule T recunosc foarte bine varianta omicron. Acest lucru ne conferă un confort în privința formelor grave”, a spus Gheorghiță.

Șeful CNCAV a adăugat că „în lipsa unor măsuri de protecție suplimentară e foarte posibil să întâlnim mai multe cazuri la persoane vaccinate sau trecute prin boală”.

Gheorghiță spune însă că studiile arată un nivel de protecție ridicat în cazul persoanelor trecute prin boală și vaccinate cu schemă completă, dar și al celor care au făcut doza booster.