Unul din componenții echipei de rugby CSM Ştiinţa Baia Mare, repatriată din Africa, este infectat și se află în izolare, sub observație medicală, fiind asimptomatic, potrivit ministerului Sănătății.

Varianta OmicronFoto: Dreamstime.com

Acestuia i s-a recoltat o nouă probă care va fi trimisă mâine pentru secvențiere la Institutul National de Cercetare Medico- Militară "Cantacuzino" București.

UPDATE 21:00 Alte două persoane care au fost repatriate cu un avion pe Otopeni au fost confirmate ca fiind infectate. Purtătorul de cuvant al Ministerului Sănătătii susține ca ieri pe aeroport au fost depistate pozitiv, dar Raed Arafat susține că abia miercuri dimineață. Cele două persoane se află în carantină la domiciliu, în județele de proveniență Vaslui si Brașov. Pentru aceste persoane au fost efectuate anchetele epidemiologice în vederea stabilirii contactilor direcți

UPDATE 22:00 ”Referitor la persoanele repatraite din Africa de Sud, precizam faptul ca în urma testelor efectuate, 3 persoane ( 2 la aeroportul din București și 1 la Baia Mare) au fost depistate ca fiind pozitive cu virusul SARS-CoV-2”, potrivit Ministerului Sănătății. Precizam ca testele au fost efectuate la cele doua aeroporturi (București și Baia Mare) la momentul aterizării,persoanele au fost introduse în locațiile de carantină, iar rezultatele au venit astăzi, 1 decembrie 2021. Niciuna dintre cele 3 persoane nu are simptome ,dar toți trei pacienții sunt sub observație medicală. Probele au fost trimise la laboratoare de specialitate pentru secventiere și va vom comunica rezultatele, în privința tulpinilor rezultate.

Ministerul Sănătății informează că, cei 29 de sportivi repatriați din Africa de Sud, care au sosit la Baia Mare, au fost testați și li s-au asigurat condițiile pentru carantinare, conform metodologiei stabilite de către INSP.

Echipa de rugby CSM Ştiinţa Baia Mare a fost repatriată din Africa de Sud, în cursul nopţii de marţi spre miercuri, cu o cursă specială TAROM şi a intrat în carantină, a anunţat subprefectul judeţului Maramureş, Rudolf Stauder.

Cele 29 de persoane au aterizat în noaptea de marţi spre miercuri cu o cursă TAROM pe Aeroportul Internaţional Maramureş. Ei au fost testaţi şi s-au recoltat probe RT-PCR în Africa de Sud, Kenya, dar şi la sosirea pe aeroport de către personal medical din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş" a precizat Rudolf Stauder.

Măsurile de ordine publică în locul de carantinare instituţionalizată vor fi asigurate de către Poliţia Locală Baia Mare, cu sprijinul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi "Pintea Viteazul" Maramureş şi al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş.

Alți 46 de cetăţeni români şi 24 de cetăţeni străini repatriaţi din Africa de Sud au aterizat, marţi după-amiază, cu o aeronavă a companiei TAROM, la Baza Aeriană 90. Şeful DSU Raed Arafat, aflat la aeroport, a declarat că toate testele persoanelor aflate la bordul avionului au ieşit negative la testul SARS-CoV-2.

„În avion aveam cetăţeni români, o parte era echipa de la Baia Mare, o parte erau cetăţeni români din zona Bucureşti, Ilfov, Călăraşi, Constanţa, Râmnicu Vâlcea, Dolj şi Vaslui. La acest moment, ultimii rămaşi la testare sunt cei din Bucureşti-Ilfov şi urmează să plece către locul de carantinare şi am avut, totodată, un număr de cetăţeni din alte ţări. Până acum, toate testele au fost negative, nu avem nicio persoană cu probleme medicale”, a spus Raed Arafat.

CITEȘTE ȘI: