Autoritățile cehe au decis să înăsprească restricțiile pentru călători proveniți din Germania, Danemarca, Liechtenstein, Islanda, Andorra, România, Spania, Insulele Canare și Madeira, după creșterea pronunțată a noilor cazuri de covid din aceste țări și insule din ultimele săptămâni, susține Prague Morning.

PragaFoto: Wikipedia

UPDATE Ministerul român de externe spune însă că informația furnizată de presa din Cehia este GREȘITĂ și că nu s-au schimbat condițiile de intrare pentru români în Republica Cehă.

Care sunt condițiile de intrare în Republica Cehă pentru români, potrivit MAE:

  • Persoanele nevaccinate care sosesc în Cehia din România au obligația de a prezenta rezultatul negativ al unui test PCR, a cărui valabilitate să nu depășească 72 de ore, și de a efectua un nou test PCR între a 5-a și a 7-a zi de la sosirea în Cehia, perioadă în care trebuie să poarte oriunde în afara reședinței un dispozitiv respirator FFP2 sau echivalent.

  • Sunt exceptați de la obligația testării cetățenii români vaccinați și cei care au fost infectați cu virusul SARS-CoV-2 și s-au vindecat în ultimele 180 de zile.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat pentru HotNews.ro că aceste conditii de intrare erau și înainte, fiind modificate doar condiții pe plan intern, nu și cele de intrare în țară.

---------

Ce a scris ziarul citat, înainte ca informațiile să fie respinse de MAE român:

Conform deciziei anunțate de ministrul sănătății din Cehia, de luni, 22 noiembrie, Germania, Danemarca, Liechtenstein, Islanda și Andorra au intrat în categoria roșu închis. „România, Insulele Canare și Madeira vor fi mutate în categoria roșie. Categoria portocalie va fi mărită cu Spania ”, scrie în comunicatul de presă al ministerului, adăugând că modificările au fost făcute pe baza datelor de la Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDEC).

Decizia impune călătorilor proveniți din Germania, Danemarca, Liechtenstein, Islanda și Andorra, care nu sunt vaccinați anti-Covid 19 și nu s-au vindecat de virus în ultimele 180 de zile, ca pe lângă completarea unui formular să facă și un test antigen sau PCR înainte de sosire, dacă vor călători în transport public. Testul nu este obligatoriu pentru cei care vin în Cehia în mijloace de transport private.

Dar toți cei care vin din zone roșu închis, indiferent de mijlocul de transport, trebuie să facă un al doilea test PCR între a cincea și a 14-a zi de la sosirea în Republica Cehă, perioadă în care trebuie să stea în izolare.

Aceleași restricții sunt impuse din 22 noiembrie și celor care sosesc din România, Insulele Canare și Madeira, ca și din celelalte țări din zona roșie. În zona roșie mai sunt incluse Finlanda, Cipru, Luxemburg, Norvegia, Polonia, San Marino, Suedia, Elveția și Insulele Baleare.

Citește și: