Republica Cehă și Slovacia interzic persoanelor nevaccinate accesul la hoteluri, pub-uri, frizerii și majoritatea evenimentelor publice de luni, după ce pacienții Covid au umplut secțiile de terapie intensivă ale spitalelor și au luat măsuri mai aspre pentru a opri revenirea în forță a pandemiei, relatează Reuters.

​Coronavirus CehiaFoto: Tomas Tkacik / Zuma Press / Profimedia

Ambii vecini din Europa Centrală au luat măsuri restrictive pentru nevaccinați, după ce Austria, care a stabilit pentru prima dată restricții pentru persoanele nevaccinate, dar a trecut luni la un lockdown complet, când regiunea a devenit recent cel mai fierbinte punct al pandemiei de COVID-19 din lume.

Slovacia a semnalat că ar putea într-adevăr să pășească pe aceeași cale ca Austria cu un lockdown de trei săptămâni pentru toți, deoarece premierul Eduard Heger a spus că analizează „intens” această posibilitate, care urmează să fie discutată în cabinet la sfârșitul acestei săptămâni.

„Prim-ministrul este conștient că este necesar să rezolvăm situația imediat, astfel încât să putem avea un Crăciun mai liniștit și să putem relaxa măsurile în perspectiva sezonului turistic care urmează”, a spus biroul lui Heger într-un comunicat.

Cele două țări au luat decizia de a viza persoanele nevaccinate săptămâna trecută pentru a încuraja vaccinarea, deoarece infecțiile zilnice au atins noi recorduri, ratele de vaccinare fiind în urma multor țări membre din Uniunea Europeană.

Persoanele nevaccinate reprezintă aproape 70% dintre formele grave de Covid în Republica Cehă și aproximativ 80% în Slovacia, conform datelor guvernamentale din cele două țări - deși vaccinarea, în ciuda faptului că reduce foarte mult riscul de îmbolnăvire gravă sau deces, nu previne transmiterea virusului.

Slovacia are a treia cea mai scăzută rată de vaccinare completă din blocul comunitar, cu 45,3%, conform Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), în timp ce 58% din populația cehă a fost complet vaccinată, tot sub media UE de 65,5%.

Creșterea numărului de infecții în Republica Cehă vine pe fondul unui transfer de putere după alegerile din octombrie.

Multe companii se tem de revenirea la restricții mai dure, precum cele de acum un an, când majoritatea magazinelor și restaurantelor au fost nevoite să închidă ușile înainte de sărbătorile de Crăciun.

„Cred că intrăm într-un alt lockdown..., așa că Crăciunul acesta va fi foarte asemănător cu ultimul”, a spus Jakub Olbert la una dintre piețele de Crăciun din Praga pe care le organizează și le aprovizionează.

El a spus că numărul vânzătorilor de la alte piețe de Crăciun din capitala Cehă a fost deja redus la jumătate din cauza cerințelor de distanțare, ceea ce a afectat afacerile.

Guvernul ceh trebuia să discute luni despre stabilirea stării de urgență, permițându-i să ordone studenților la medicină să ajute în spitalele aflate în dificultate.

Conform noilor măsuri din Cehia, doar persoanele care au fost vaccinate sau s-au recuperat de COVID-19 în ultimele șase luni pot merge la restaurante sau evenimente precum jocurile sportive.

În mare parte a Slovaciei, guvernul a ordonat restaurantelor să închidă în interior și să servească numai mese la pachet, precum și să restricționeze accesul la servicii.

Citește și: