Guvernele statelor UE au început marţi o dezbatere cu privire la durata eficacităţii vaccinurilor anti-COVID-19 şi dacă va fi necesară administrarea dozelor ''boster'' pentru menţinerea libertăţii de circulaţie în interiorul blocului comunitar pe baza certificatului verde, în timp ce numărul cazurilor crește, relatează Reuters și AFP.

Aeroport OtopeniFoto: Hotnews

Uniunea Europeană va încerca o actualizare a certificatul Covid-19 pentru a păstra mobilitatea cetățenilor, subminată de restricțiile impuse în mai multe țări din cauza creșterii numărului de contaminări înainte de sărbătorile de sfârșit de an.

Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, lucrează la o „actualizare” a recomandărilor și urmează să își prezinte propunerile în zilele următoare.

„Propunerea care va fi adoptată săptămâna aceasta va sublinia rolul important al certificatului digital Covid al UE pe care călătorii îl poartă astăzi cu ei”, a spus ea luni seară.

Trebuie să „păstrăm acest instrument pentru mobilitate”, au insistat marți mai mulți miniștri europeni la sosirea lor la Bruxelles pentru un prim schimb de opinii pe seama certificatului și a coordonării măsurilor în fața noului val de contaminare.

A treia doză pentru prelungirea valabilității certificatului verde

Administrarea dozei a treia este apărată de mai multe state membre.

„Întărește efectul vaccinului”, a insistat ministrul german pentru Afaceri Europene, Michael Roth.

„Cetăţenii ne cer o abordare comună”, a subliniat şeful diplomaţiei luxemburgheze Jean Asselborn.

El dorește un acord asupra valabilităţii certificatului de vaccinare fără doza booster şi a termenului de la care această doză ar urma să fie obligatorie pentru a extinde valabilitatea certificatului. „Nu ar trebui să fie diferit în Luxemburg, Grecia, Germania și Franța”, a pledat el.

„Se remarcă diferențe foarte semnificative și în cadrul UE, cu rate de vaccinare sub 30% în unele state membre”, a regretat purtătorul de cuvânt al executivului european.

Grecia a propus că în viitor doar pentru oamenii care au primit a treia doză - sau a doua în cazul serului Johnson&Johnson - să rămână valabile certificatele Covid.

Astfel, Comisia Europeană va prezenta săptămâna aceasta propuneri de coordonare a libertăţii de circulaţie cu certificatul COVID-19, după ce, din cauza noului val de infectări, Austria a devenit prima ţară membră care a impus din nou un lockdown de când a început campania de vaccinare şi alte state din UE au reimpus la rândul lor restricţii ce restrâng mobilitatea cetăţenilor.

Subiectul de introducere a dozei booster în certificatul verde va fi una dintre temele summitului european din 16 și 17 decembrie.

Citește și:

Noul val COVID în Europa: Austria devine prima țară europeană care introduce vaccinarea obligatorie / Olanda amână unele operații pentru a face loc pacienților Covid în spitale / Record de infecții în Ungaria