Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Grecia a anunțat luni că nu poate asigura respectarea măsurilor impuse lăcașelor de cult pentru a preveni răspândirea coronavirusului, relatează Ekathimerini.

Preoti ortodocsi greciFoto: Sakis Mitrolidis / AFP / Profimedia Images

Deși și-a exprimat sprijinul deplin pentru eforturile guvernului de a combate pandemia, forul de conducere al bisericii a afirmat că angajații și voluntarii săi nu au abilitatea sau autoritatea de a verifica respectarea măsurilor sanitare.

Ultimele restricții adoptate de guvernul conservator al lui Kyriakos Mitsotakis stipulează că enoriașii nevaccinați anti-Covid trebuie să prezinte un test de laborator negativ pentru coronavirus pentru a putea intra într-un lăcaș de cult.

„[Angajații și voluntarii bisericii] nu au nici capabilitățile, nici autoritatea de pază nici puterile publice (ale poliției)”, a subliniat Sfântul Sinod, exprimându-și însă sprijinul pentru „marele eforturi din partea medicilor și asistentelor noastre de a gestiona pandemia”.

Biserica Ortodoxă Greacă i-a îndemnat din nou pe credincioși să se vaccineze împotriva coronavirusului, reiterându-și poziția exprimată încă din timpul verii.

„Poziția fermă a Bisericii noastre este că alegerea vaccinării nu este o problemă de credință sau confesiune ci obiectul științei medicale și al responsabilității individuale și sociale”, afirmă comunicatul remis de Sinod.

„Orice opinie contrară, exprimată chiar și din rândul clerului, nu reprezintă Biserica Greciei care este guvernată oficial doar de Sfântul Sinod”, a adăugat acesta.

COVID-19 a provocat 105 de noi decese în Grecia în ultimele 24 de ore în contextul în care noul val pandemic care a cuprins o bună parte din Europa a fost deosebit de sever și în țara mediteraneană care a reușit să își vaccineze doar 60,8% din populație împotriva coronavirusului.

Premierul Kyriakos Mitsotakis și alți membri ai cabinetului său au exclus însă în mod repetat impunerea unui nou lockdown, spunând că noile restricții vor viza doar persoanele nevaccinate, responsabile de răspândirea coronavirusului.