Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a subliniat miercuri că autoritățile nu vor impune niciun nou lockdown în țară din cauza creșterii numărului de infecții cu coronavirusul, Grecia înregistrând în ultimele zile cele mai multe cazuri de COVID-19 de la izbucnirea pandemiei, relatează Euractiv.

Premierul grec Kyriakos MitsotakisFoto: DIMITRIS PAPAMITSOS / AFP / Profimedia

Autoritățile elene au anunțat marți o nouă serie de restricții pentru persoanele care nu s-au vaccinat împotriva coronavirusului, ca urmare a creșterii numărului de infecții și de pacienți internați în stare gravă cu COVID-19.

Grecii care nu s-au vaccinat anti-Covid vor fi nevoiți să prezinte un test negativ pentru coronavirus pentru a putea intra în instituțiile de stat, bănci, restaurante, frizerii și magazinele de comerț cu amănuntul.

De asemenea, toți angajații nevaccinați, indiferent dacă lucrează în sectorul privat sau cel public, vor fi nevoiți să prezinte un test negativ pentru COVID-19 de două ori pe săptămână, comparativ cu unul cât era necesar până acum.

Însă premierul grec a declarat miercuri că „pandemia nu a scăpat de sub control”, explicând că nu întrevede niciun nou lockdown în viitor.

„Este incorect să impui restricții asupra majorității pentru a gestiona o problemă care afectează doar o minoritate din moment ce avem vaccinuri”, a spus Mitsotakis, adăugând că lockdown-ul „presupune costuri economice, sociale și educaționale mari”.

Mitsotakis a insistat că importantă este maniera în care virusul se răspândește și presiunile pe care le pune asupra sistemului de sănătate, nu numărul de cazuri de COVID-19.

„Nu” vaccinării obligatorii a întregii populații

Acesta a exclus impunerea obligativității vaccinării anti-Covid pentru toți cetățenii după ce în cursul verii au existat speculații în acest sens.

„Ne lovim de un zid de opoziție din partea nevaccinaților. Cu cât forțăm mai mult vaccinarea obligatorie, cu atât mai mare opoziția”, a spus premierul elen.

Acesta a adăugat că obiectivul guvernului său este să convingă cel puțin jumătate din persoanele nevaccinate să se inoculeze cu un vaccin anti-Covid.

El a justificat de asemenea decizia de a nu cere un test pentru coronavirus la intrarea în biserici, măsură aplicată acum pentru aproape toate locurile publice, afirmând că, spre deosebire de magazine, în biserici nu există nimeni care să verifice testul la intrare.

Opoziția îl acuză însă pe premierul conservator că Biserica a fost scutită de noile restricții deoarece Mitsotakis nu a dorit să intre în conflict cu electoratul său ortodox.

Citește și: