Australia a anunţat luni că va primi din nou studenţii străini, muncitorii calificaţi şi deţinătorii de vize turistice/de lucru începând de luna viitoare, relaxând unele din cele mai dure restricţii legate de COVID-19 din lume, notează AFP și Barrons, potrivit Agerpres.

Opera din SydneyFoto: Flickr

La 20 de luni după ce Australia şi-a închis frontierele, unii deţinători de viză, precum şi cetăţenii japonezi, sud-coreeni, vor putea intra în ţară de la 1 decembrie.

„Australia se redeschide lumii”, a declarat ministrul de interne, Karen Andrews, anunţând ştirea, adăugând că este „un nou pas înainte pentru Australia”.

Cetăţenii australieni, deţinătorii de viză şi cetăţenii din Japonia, Coreea de Sud şi Singapore vor putea să intre în ţară doar cu un test COVID-19 negativ înainte de plecare dacă sunt vaccinaţi.

Cu toate acestea, unele state australiene impun în continuare o carantină la intrare.

Guvernul Scott Morrison a ridicat luna trecută restricţiile privind călătoriile în străinătate pentru australieni, declanşând o explozie a rezervărilor pentru vara din emisfera sudică. Dar el a refuzat categoric să relaxeze restricţiile pentru non-australieni, o decizie care a blocat în Australia aproximativ 1,4 milioane de deţinători de vize calificaţi, fără nicio posibilitate de întoarcere dacă aceştia decideau să părăsească ţara.

Grupurile profesionale şi mediul universitar au făcut presiuni pentru ca deţinătorii de vize vaccinaţi să aibă autorizaţia de a reveni, în timp ce aceştia se străduiesc să îşi ocupe posturile şi se pregătesc să intre în al treilea an de restricţii.

Potrivit Universities Australia, care reprezintă sectorul universitar, 130.000 de studenţi internaţionali sunt încă în afara ţării, stârnind temerea că mulţi studenţi asiatici vor alege să studieze faţă în faţă în Statele Unite sau Europa, în loc să plătească pentru cursuri online bazate în Australia.

Deocamdată nu s-a dat nicio indicaţie cu privire la redeschiderea ţării pentru turism, o lovitură dură pentru sectorul grav afectat, întrucât numărul de vizitatori a scăzut practic la zero de când frontierele au fost închise în martie 2020.

Noile relaxări ale restricțiilor de călătorie vin după ce la începutul lunii noiembrie autoritățile australiene și-au atins obiectivul de a vaccina anti-Covid 80% din populația țării.