​Primul caz cunoscut de COVID-19 a fost o vânzătoare de la piața din orașul chinez Wuhan, nu un contabil care nu părea să aibă nicio legătură cu piața, dar al cărui caz a contribuit la speculațiile că virusul s-ar fi putut scurge dintr-un laborator, potrivit unui studiu american, citat de Reuters.

Piata de peste Huanan din WuhanFoto: Noel Celis / AFP / Profimedia

Originea virusului SARS-CoV-2 care provoacă COVID-19 rămâne un mister și o sursă majoră de tensiune între China și Statele Unite.

Un studiu comun realizat anul acesta de China și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a exclus aproape complet teoria conform căreia COVID-19 ar fi provenit dintr-un laborator, afirmând că cea mai probabilă ipoteză este că acesta a infectat oamenii în mod natural, probabil prin intermediul comerțului cu animale sălbatice.

O echipă de experți condusă de OMS a petrecut patru săptămâni în orașul central Wuhan și în împrejurimile acestuia, împreună cu oamenii de știință chinezi, și a afirmat într-un raport comun din martie că virusul SARS-CoV-2 a fost probabil transmis de la lilieci la oameni prin intermediul unui alt animal, dar că sunt necesare cercetări suplimentare.

Primul caz de Covid-19, o vânzătoare de la piața din Wuhan

Contabilul, despre care se credea în general că este prima persoană cu COVID-19, a raportat că primele sale simptome au apărut pe 16 decembrie 2019, cu câteva zile mai târziu decât se știa inițial, a declarat Michael Worobey, șeful catedrei de ecologie și biologie evoluționistă de la Universitatea din Arizona, în studiul publicat joi în revista Science.

Confuzia a fost cauzată de o problemă dentară pe care a avut-o pe 8 decembrie.

"Apariția simptomelor sale a venit după mai multe cazuri la lucrătorii de la Piața Huanan din Wuhan , ceea ce face ca o vânzătoare de fructe de mare de acolo să fie cel mai timpuriu caz cunoscut, cu un debut al bolii la 11 decembrie", se arată în studiu.

Acesta a spus că majoritatea cazurilor simptomatice timpurii au fost legate de piață, în special de secțiunea vestică unde erau ținuți în cuști câini enoți, și a oferit dovezi puternice ale unei origini a pandemiei de pe piața de animale vii.

Studiul vine în contextul în care, luna trecută, OMS a propus un nou grup de experți pentru a investiga sursa coronavirusului.

Referințe: