Virusuri înrudite cu SARS-CoV-2 au fost identificate la lilieci. Ar putea fi o descoperire majoră -Institutul Pasteur

de Redactia     HotNews.ro
Miercuri, 22 septembrie 2021, 10:51 Actualitate | Coronavirus


Lilieci
Foto: bu.edu
Ar putea fi "o descoperire majoră" în cercetarea originii maladiei COVID-19: cercetătorii de la Institutul Pasteur din Paris au identificat în nordul Laosului virusuri înrudite cu SARS-CoV-2 la populaţii de lilieci, care sunt capabile să infecteze oamenii, informează AFP citată de Agerpres.

Concluziile acestui studiu, care pot fi consultate în regim de gratuitate începând de miercuri pe platforma ştiinţifică Research Square, vor trebui să fie evaluate de alţi cercetători înainte de a fi publicate într-o revistă medicală.

Pentru a înţelege mai bine evoluţia SARS-CoV-2 şi originile sale, care fac de mai multe luni subiectul unor speculaţii intense, cercetători de la Institutul Pasteur din Paris, Institutul Pasteur din Laos şi Universitatea Naţională din Laos au participat între sfârşitul anului 2020 şi începutul anului 2021 la o misiune pe teren în nordul acestei ţări pentru a preleva eşantioane de la diverse specii de lilieci care trăiesc în peşteri calcaroase.

"Ideea de start era aceea de a încerca să identificăm originea acestei epidemii", a explicat Marc Eloit, directorul laboratorului de cercetare a noilor patogeni din cadrul Institutului Pasteur din Paris, ale cărui echipe au analizat diverse eşantioane prelevate.

"Din diverse motive, care devin tot mai numeroase, suspectăm că anumiţi lilieci insectivori ar putea fi un rezervor al virusului", a adăugat cercetătorul francez. Prelevările au avut loc într-o regiune care face parte dintr-un imens relief carstic, constând în formaţiuni geologice constituite din calcar şi care înglobează totodată nordul Vietnamului şi sudul Chinei.

"Laosul împarte acest teritoriu comun cu sudul Chinei, cu o abundenţă de cavităţi în care trăiesc lilieci, de unde şi ideea noastră de a merge acolo. Pentru că ceea ce se petrece acolo este reprezentativ pentru acest ecosistem", a adăugat Marc Eloit.

Concluziile analizelor realizate de Institutul Pasteur: secvenţele de virusuri găsite la lilieci sunt aproape identice cu cele ale virusului SARS-CoV-2, iar cercetătorii au putut să demonstreze capacitatea acelor secvenţe de a permite virusului să pătrundă în celulele umane.

Cu toate acestea, virusurile studiate erau lipsite de "factorul furină" prezent în SARS-CoV-2, o funcţie care face să devină activă proteina Spike, permiţându-i virusului să pătrundă mai uşor în celulele umane şi a cărei existenţă condiţionează intensitatea patogenă a virusului. Fără intermediar? Mai multe ipoteze ar putea explica această verigă lipsă, afirmă Marc Eloit.

"Poate că un virus non-patogen a circulat mai întâi la om înainte de a suferi o mutaţie. Sau poate că un virus foarte apropiat de virusurile identificate deţine acel factor furină, dar noi nu l-am găsit încă", a adăugat expertul francez.

Un alt semn de întrebare: Cum a ajuns virusul din lilieci, găsit în acele peşteri, până la Wuhan, în China, punctul cunoscut de start al pandemiei, situat la o distanţă de 2.000 de kilometri? Deocamdată nu există un răspuns. Însă, indiferent de aceste întrebări, noul studiu "este o descoperire majoră în ceea ce priveşte identificarea originii SARS-CoV-2", a adăugat Marc Eloit.

Principala concluzie a cercetării este aceea că există într-adevăr virusuri foarte apropiate de SARS-CoV-2 la lilieci care sunt capabile să îi infecteze pe oameni fără să treacă printr-un animal intermediar, precum pangolinul.

La sfârşitul lunii august, experţi de la OMS, autorii unui raport despre originea maladiei COVID-19, avertizau că cercetările ce vizează acest subiect se aflau "într-un punct mort". Ei au făcut parte dintr-o echipă de 17 experţi internaţionali mandataţi de OMS şi 17 experţi chinezi, al căror raport a fost publicat pe 29 martie, după o anchetă realizată în luna ianuarie în oraşul Wuhan. Fără să aducă un răspuns tranşant, acel raport conţinea patru scenarii mai mult sau mai puţin probabile.

Scenariul care a fost considerat cel mai plauzibil vorbea despre transmiterea virusului la oameni prin intermediul unui animal infectat de un liliac. Urmau alte trei ipoteze care vizau transmiterea directă fără animal intermediar, transmiterea prin alimente - mai ales prin carne congelată - şi o scăpare accidentală a virusului dintr-un laborator, însă toate aceste scenarii au fost considerate "extrem de improbabile". De atunci, "nicio dată ştiinţifică" care ar susţine "ipoteza unei scăpări a virusului dintr-un laborator nu a fost nici publicată, nici transmisă către OMS", au adăugat oamenii de ştiinţă.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4634 vizualizari

 • -1 (15 voturi)    
  Nu se stie raspunsul??? (Miercuri, 22 septembrie 2021, 11:52)

  Razorxyz [utilizator]

  Nu se stie cum a parcurs virusul 2 000 de kilometri ? Nu se stie doar de catre cei care nu vor sa se afle adevarul. Adevarul este ca, exista documentare pe YouTube filmate sub umbrela partidului comunist chinez in care este aratata munca neobosita a oamenilor de stiinta chinezi (in speta chiar cei din Wuhan), in colectarea de virusi din pesteri aflate la mare distanta . In filmari se pot vedea cercetatorii in costume albe recoltand mostre de sange de la lilieci, laudandu-se ca ei singuri au descoperit 2000 de specii de coronavirusi fata de cei o suta-doua descoperiti de restul lumii.
  • -3 (9 voturi)    
   Coronavirușii se transmit de la lilieci la oameni, (Miercuri, 22 septembrie 2021, 13:10)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui Razorxyz

   dar mai departe nu se mai propagă de la om la om.

   Asta e diferența între virușii din natură și cel modificat în laborator: acela se transmite de la om la om cu succes maxim, deși virușii naturali n-au asemenea succes, răspândirea lor se dezumflă repede.

   În peșteri cu lilieci e încărcătura virală foarte mare, de asta se contaminează și oamenii cu virușii naturali de la lilieci. Dar în afara peșterii încărcătura virală e mult mai mică, dacă virusul nu a fost modificat în laborator.
 • +9 (17 voturi)    
  naspa ptr lilieci (Miercuri, 22 septembrie 2021, 12:27)

  tahomir [utilizator]

  In curand or sa trebuiasca sa poarte masca si sa stea maxim 4 in pestera.
 • +2 (10 voturi)    
  Probabilitati (Miercuri, 22 septembrie 2021, 13:31)

  Razvan_M [utilizator]

  Daca trasam un cerc cu raza de 2000 km, suprafata cercului este vreo 12.000.000 km2 (2000^2 * 3.14). Tinand cont de faptul ca primele cazuri de bolnavi de virus au aparut in apropierea Institutului din Wuhan, unde se fac cercetari pe asemenea virusuri, la mai putin de 5 km de Institut, rezulta o raza de mai putin de 100 km2 (5^2 * 3.14) in jurul Institutului.

  Probabilitatea ca din cei 12.000.000 km2 posibili, virusul sa apara fix pe aceasta raza de 100 km2 este de aproximativ 1 la 120.000. Combinata cu probabilitatea ca acest virus, atat de apropiat ca proprietati de un virus <de razboi>, sa fi aparut intamplator, fara legatura cu laboratorul, exact langa laboratorul unde se studiaza "imbunatatirea" capacitatilor virusurilor (virusuri de razboi) este si ea foarte mica. Combinate cele 2 probabilitati, vorbim de o probabilitate de 1 la ceva miliarde - practic ZERO.

  Acum, tinand cont de faptul ca din acel laborator au mai scapat de cateva ori in trecut virusuri SARS, in cei mai putin de 20 de ani de existenta, probabilitatea ca virusul Wuhan sa fi scapat din acel laborator, in cursul unui an de zile oarecare, este mai mare de 1 la 10.

  Ce nu inteleg eu, ca matematician amator, este de ce toata lumea "stiintifica" mainstream ignora intentionat probabilitatea cea mai mare, cautand sa demonstreze ca s-a intamplat ceea ce era mult mai putin probabil, cu o probabilitate apropiata de ZERO?
  • 0 (6 voturi)    
   Nu este ignorare. (Miercuri, 22 septembrie 2021, 16:03)

   Razorxyz [utilizator] i-a raspuns lui Razvan_M

   Este suprimare. Daca departamentul pentru sanatate al SUA finanteaza cercetari interzise de lege (bat - human interface) impreuna cu armata chineza nu e bine sa tulburi apele. Expresia dintre paranteze este cea folosita de Fauci. Cei care au lansat teoria originii naturale a virusului sunt chiar cei implicati in proiect.
 • 0 (8 voturi)    
  Dap (Miercuri, 22 septembrie 2021, 13:46)

  Gigel cu elefantii [utilizator]

  Au trebuit sa vina francezii de la celalalt capat al Pamantului ca sa gaseasca verisorii lui covidutz. Si surpriza, nu aveau "factorul furina" ca varul lor mai avansat.

  Deci daca chinezii au un program militar de dezvoltare de arme pe baza de virusi, programul ala trebuie descoperit si trebuie fortati sa-l opreasca si sa distruga urgent stocurile de virusi. Nu-i de joaca cu asa ceva. Vedem ce poate sa faca un virus cu ceva afinitate pentru oameni. Nu trebuie inca unul, inginerit pana la capat. Daca exista un astfel de program, e complet iresponsabil. Nimeni nu poate tine niste virusi izolati, ca sa nu scape. Si ajunge unul la momentul potrivit ca sa faca prapad. Chestiile astea sunt mai mici ca lungimea de unda a luminii vizibile.
  • +1 (7 voturi)    
   Nu era program militar, era finanțat de americanii (Miercuri, 22 septembrie 2021, 14:19)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui Gigel cu elefantii

   Tocmai de asta nu poate fi oprit un asemenea program, nu există niciun interes spre a-l opri.

   Programul respectiv fusese suspendat timp de 3 ani, pe vremea lui Obama, dar a fost repornit pe 11 ianuarie 2017, cu câteva zile înainte ca Trump să ajungă la Casa Albă.

   Finanțarea programului respectiv de la Wuhan e americană, cu banii livrați prin intermediul fundației lui Peter Daszak, care e britanic.
   • 0 (6 voturi)    
    Banii erau americani, (Miercuri, 22 septembrie 2021, 16:07)

    Razorxyz [utilizator] i-a raspuns lui Harald

    Partenerul era armata chineza.
   • 0 (4 voturi)    
    . (Miercuri, 22 septembrie 2021, 16:56)

    Gigel cu elefantii [utilizator] i-a raspuns lui Harald

    Nu, ala poate e programul de amplificare a virusului. Dar de ce s-ar baga chinezii la asa ceva, doar pt. ca le vin niste bani din SUA? Nu-i exclus sa aiba un program mai mare, de dezvoltare de arme. Ala e cel mai grav.
  • 0 (6 voturi)    
   chinezii au cu siguranta arme virusi (Miercuri, 22 septembrie 2021, 15:35)

   rmos [utilizator] i-a raspuns lui Gigel cu elefantii

   dar nu si arme virusuri :) tu nu esti in stare mai gigelus sa faci diferenta intre cele doua. subiectul te depaseste rau de tot, realitatea nu e asa simpla cum vezi tu prin filme, cu virusuri arme, antidot si alte baliverne.
 • -1 (5 voturi)    
  covsi similari sc2 au fost gasiti si la feline (Miercuri, 22 septembrie 2021, 15:20)

  rmos [utilizator]

  a fost masacru prin fermele de nurci. oare de unde s-au infectat?
  • 0 (0 voturi)    
   Se transmit natural la rozătoare și la lilieci (Miercuri, 22 septembrie 2021, 16:37)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui rmos

   Din natură s-au infectat, șobolanii sunt permanent afectați, de exemplu.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by