Varianta Delta a coronavirusului a fost depistată în 99,7% din cele aproape 800.000 de teste secvențiate genetic ale căror rezultate au fost încărcate într-o bază de date centralizată în ultimele 60 de zile, arată un raport publicat marți de Organizația Mondială a Sănătății și citat de Insider.

Varianta Delta a coronavirusuluiFoto: Alexander Borisenko / Alamy / Profimedia Images

Varianta Delta mult mai infecțioasă a SARS-CoV-2 și care poate evita răspunsul imunitar a fost identificată pentru prima dată în India în luna octombrie a anului trecut și s-a răspândit acum în 166 de țări, potrivit raportului OMS.

Raportul afirmă de asemenea că răspândirea acestei variante a fost „mai graduală” în câteva țări din America de Sud în care variantele Gamma, Lambda și Miu este responsabilă pentru „un procent mare” din infecțiile secvențiate.

Însă la nivel mondial fiecare din aceste 3 variante a fost depistată în mai puțin de 0,1% din testele secvențiate în ultimele două luni, potrivit aceleiași surse.

OMS a avertizat însă că nu toate țările au acces la centre de secvențiere genetică și că întârzierile de încărcare a rezultatelor în baza de date GISAID ar putea însemna că unele variante sunt subreprezentate.

Delta, o variantă care a apărut în urma mutațiilor suferite de coronavirusul original, are 152 de urmași, potrivit Outbreak.info, un site care folosește date publicate pe GISAID.

Varianta Delta și subvarianta AY4.2

Unul dintre acești urmași, subvarianta AY4.2, este monitorizată îndeaproape de autoritățile responsabile din întreaga lume, mai ales de cele din Marea Britanie unde a fost depistată mai des și a provocat îngrijorări legate de transmiterea sa.

Dr. Soumya Swaminathan de la OMS, care la rândul ei monitorizează această subvariantă, a scris miercuri pe Twitter că AY4.2 „ar putea avea un avantaj în ceea ce privește transmiterea și trebuie urmărită”.

Însă deocamdată nu este clar dacă AY4.2 este mai infecțioasă sau dacă alți factori din Marea Britanie contribuie la răspândirea sa.

Ea a fost responsabilă de aproximativ 11% din infecțiile cu Delta depistate în Anglia până pe 23 octombrie și în jur de 15% din cazurile înregistrate până pe 6 noiembrie, potrivit celor mai recente date publicate de Public Health England (PHE) într-un raport de vinerea trecută.

Raportul PHE afirmă că AY4.2 nu pare mai mortală decât varianta Delta și că vaccinurile ar trebui să protejeze împotriva sa.

Citește și: