Organizația Mondială a Sănătății (OMS) supraveghează o nouă varianta de coronavirus botezată “Miu”, care a fost identificată pentru prima dată în Columbia în ianuarie, apoi semnalată în alte țări din America de Sud și în Europa. Varianta – B.1.621, potrivit nomenclatorului Pangolin – a fost deocamdată clasată ca “variantă de supravegheat” și nu ca o variant “îngrijorătoare”, a precizat OMS în buletinul său epidemiologic săptămânal privind evoluția pandemiei. Iată ce se știe în acest stadiu, potrivit Le Temps, citat de Rador.

Variante coronavirusFoto: Freepik

De ce este varianta Miu supravegheată de OMS?

Ca și variantele Eta (B.1.525), Iota (B.1.526), Kappa (B.1.617.1) și Lambda (C.37), varianta Miu a fost clasată de OMS ca variantă de supravegheat, din cauza unei serii de mutații, în special mutațiile E484K și N501Y, prezente și la variantele Alpha sau B.1.1.7) care i-ar permite să scape parțial de efectul vaccinurilor. “Datele preliminare prezentate grupului de lucru privind evoluția virusului arată o reducere a capacității de neutralizare a serurilor convalescenților și vaccinurilor similară cu cea observată la varianta Beta [sau B.1.351, apărută prima dată în America de Sud, n. red.], dar acest lucru trebuie confirmat de studii suplimentare”, notează raportul OMS.

Reamintim, toate virusurile, inclusiv SARS-CoV-2 răspunzător de Covid-19, capătă mutații în timp. Majoritatea mutațiilor nu au deloc sau foarte mică incidență asupra proprietăților virusurilor. Totuși, unele dintre ele pot afecta proprietățile virusurilor și influența, de exemplu, ușurința cu care se răspândește, gravitatea bolii pe care o produce sau eficacitatea vaccinurilor, medicamentelor, instrumentelor de diagnostic sau celelalte măsuri sociale și de sănătate publică.

Care este prevalența variantei Miu în lume?

De la prima sa identificare în Columbia în ianuarie 2021, varianta Miu a făcut obiectul unor raportări sporadice de cazuri și de epidemii în America de Sud și în Europa, în special în Franța, Spania și Regatul Unit.

Pe 29 august, peste 4.500 de secvențe (3794 de secvențe de B.1.621 și 856 de secvențe ale subdiviziunii sale B.1.621.1) au fost încărcate pe platforma Gisaid, provenind din 39 de țări. Prevalența mondială a variantei Miu printre cazurile a căror secvențiere s-a făcut a scăzut, ea fiind acum mai mică de 0,1%. Ea este totuși în creștere în Columbia (39%) și în Ecuador (13%), ceea ce a atras atenția OMS. Circulația împreună a variantei Delta și variantei Miu în America de Sud va face de acum obiectul unei supravegheri speciale.

Ce trebuie să credem despre asta?

În lipsa unor studii care să permită să se înțeleagă caracteristicile sale fenotipice clinice, nu se știe mare lucru despre varianta Miu, în special privind transmisibilitatea de la om la om sau severitatea infectărilor. De semnalat și faptul că deocamdată toate datele de care dispunem sunt experimentale și că nu există nici date in vitro legate de contagiozitatea variantei Miu.

Potrivit ultimei analize de risc privind variantele emergente ale SARS-CoV-2 făcute de Santé Publique France, “varianta Miu nu pare să prezinte caracteristici care să-i dea un avantaj competitiv față de Delta, dar trebuie supravegheată atent din cauza profilului său de mutații și de date experimentale preliminare recente provenind din Regatul Unit, care sugerează proprietăți de evaziune imunitară similare celor ale variantei 'îngrijorătoare' Beta”. (Rador)