Cehii au început să se prezinte în număr mai mare la centrele de vaccinare pentru COVID-19 după ce la sfârșitul lunii trecute autoritățile au anunțat că de la 1 noiembrie certificatul Covid va deveni obligatoriu în restaurante și baruri, relatează Euractiv.

Cel mai vechi pub din PragaFoto: Joanne Moyes / Alamy / Profimedia Images

Situația a fost vizibilă în fața centrelor de vaccinare după anunțul făcut de autorități pe 20 octombrie, oamenii așteptând cu orele la coadă pentru a se vaccina împotriva coronavirusului.

Deși rata de vaccinare anti-Covid a țării a fost până acum cu mult sub media Uniunii Europene, peste 52.000 de cehi s-au vaccinat în ultima săptămână a lunii octombrie, procentul persoanelor vaccinate în această țară crescând cu 1% în 7 zile.

În jur de 58,7% din cehi au fost acum imunizați cu cel puțin o doză a unui vaccin anti-Covid și 57,1% cu schema completă.

Polița a efectuat razii joi în întreaga țară pentru a verifica dacă noua măsură este respectată de către unitățile din domeniul ospitalier. Încă un control de amploare este planificat pentru acest weekend.

Guvernul ceh a decis să introducă măsura din cauza înrăutățirii situației epidemiologice în țară. Numărul de noi infecții cu coronavirusul a crescut brusc, ajungând la nivelurile înregistrate în luna martie a acestui an.

Autoritățile au discutat despre posibilitatea unui nou lockdown în condițiile în care numărul de paturi libere din spitale este în scădere.

Guvernul a anunțat de asemenea joi că stațiunile de schi vor fi de asemenea obligate să verifice dacă persoanele care își cumpără un bilet au un test negativ pentru COVID-19, s-au vaccinat sau au un test pozitiv pentru anticorpi.

Citește și: