Reprezentanții sectorului HoReCa din Bulgaria au amenințat că vor declanșa proteste la nivel național dacă guvernul nu modifică regulile pentru emiterea certificatului Covid, relatează Euractiv.

Varna, BulgariaFoto: Airpix / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Hotelierii și ceilalți reprezentanți ai sectorului turistic din sudul Dunării vor ca depistarea unor anticorpi pentru COVID-19 prin teste, ulterior vindecării de boală, să fie unul dintre motivele de eliberare a unui certificat Covid.

Sectorul turistic vrea ca și cei care au trecut prin boală fără simptome și au descoperit ulterior că au fost infectați cu coronavirusul sau au dezvoltat boala fără să se testeze să poată beneficia de aceleași libertăți ca persoanele vaccinate și cele care s-au vindecat de COVID-19 după ce au fost testate pozitiv cu coronavirusul.

„Vom declanșa proteste în toate orașele începând de miercuri dacă cererile noastre nu sunt ascultate”, a anunțat într-un comunicat de presă cea mai mare asociație de hoteluri și restaurante din Bulgaria.

„Noi vrem să susținem introducerea Certificatului verde ca singură alternativă la un nou lockdown complet, dar nu în forma în care funcționează acum”, a mai precizat comunicatul, adăugând că testele pentru anticorpi sunt deja recunoscute legal în Austria.

În mod oficial în jur de 470.000 de bulgari s-au vindecat de COVID-19 dar unele estimări afirmă că cel puțin un milion de locuitori ai țării s-au vindecat de COVID-19 fără să se testeze.

Guvernul de la Sofia insistă că abordarea unitară de la nivelul Uniunii Europene nu recunoaște prezența anticorpilor fără diagnosticarea bolii printr-un test.

Sectorul turistic bulgar vrea de asemenea ca tuturor angajaților statului să li se ceară certificatul Covid.

„Fiind cel mai mare angajator, statul trebuie să ofere un exemplu și efectul va fi cu siguranță pozitiv”, afirmă comunicatul remis luni de reprezentanții sectorului HoReCa.

În prezent administrația statului, școlile și grădinițele din Bulgaria sunt exceptate de la regulile legate de certificatul Covid.

Citește și: