Autorităţile din Bulgaria au anunţat sâmbătă că urmează să trimită în străinătate pacienţi bolnavi de Covid-19 deoarece al patrulea val al pandemiei de coronavirus a copleşit capacitatea sistemului său spitalicesc, relatează AFP și Agerpres.

Coronavirus BulgariaFoto: Georgi Paleykov/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ministrul sănătăţii, Stoycio Katsarov, a avertizat la Nova TV că se vor confrunta cu "probleme uriaşe" în cazul în care curba de contaminare nu scade în următoarele 10 până la 15 zile.

"Capacitatea noastră în ceea ce priveşte personalul şi ventilatoarele este aproape epuizată, va trebui să căutăm ajutor în străinătate", a avertizat el.

"Se poartă discuţii cu UE pentru a transfera pacienţi în alte ţări, dacă se va ajunge acolo", a adăugat ministrul bulgar, care a mai spus că nu este exclus un nou lockdown.

În pofida introducerii necesităţii prezentării certificatului de vaccinare în restaurante şi centre comerciale, experţii raportează că valul actual ar putea provoca între 5.000 şi 9.000 de infectări zilnice în următoarele două săptămâni, într-o ţară cu o populaţie de 6, 9 milioane de locuitori.

Bulgaria şi România au cele mai scăzute rate de vaccinare din UE ca urmare a gradului ridicat de răspândire a teoriilor conspiraţiei şi a neîncrederii populaţiei în autorităţi. Doar 24% din bulgari şi 33% din români s-au vaccinat complet.

Centrele de vaccinare din Bulgaria au raportat o creştere a numărului de persoane care au venit să se vaccineze după anunţarea joi a introducerii certificatului de vaccinare. Astfel, de trei ori mai multe persoane s-au vaccinat vineri faţă de săptămâna precedentă.