Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, miercuri, la Palatul Cotroceni, responsabilii în gestionarea pandemiei şi a anunţat că se pregătesc restricţii pentru limitarea răspândirii virusului. Ședința are loc începând cu ora 17.30, iar la reuniune vor participa premierul interimar Florin Cîțu, ministrul interimar al Sănătății, Attila-Zoltán Cseke, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, minsitrul Educației, Sorin Cîmpeanu, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, și Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

NOILE RESTRICȚII ÎN ROMÂNIA. ANUNȚUL LUI IOHANNIS AICI

Impunerea certificatului verde în toate instituţiile publice, reducerea deplasărilor şi permiterea telemuncii, acolo unde acest lucru este posibil, ar figura printre măsurile discutate.

Iohannis a spus că se impun cât mai curând restricţii care să ducă la limitarea pandemiei, îndemnând în același timp oamenii să se vaccineze.

”Este alarmantă lipsa de acţiuni concrete din partea autorităţilor şi cifrele de astăzi confirmă, din păcate, că nu s-a făcut ceea ce ar fi trebuit până acum. Am decis să convoc mâine o şedinţă cu toţi responsabilii guvernamentali implicaţi în gestionarea pandemiei, pentru instituirea unor măsuri clare, restrictive, singurele care mai pot diminua în acest moment răspândirea infectărilor (...) În acelaşi timp, pentru a opri acest val pandemic foarte agresiv, sunt necesare măsuri urgente care să stopeze transmisia comunitară intensă şi este nevoie de ele acum. Fie că vorbim de Certificatul verde adoptat în regim de urgenţă de către Parlament sau de alte măsuri capabile să reducă pe termen scurt mobilitatea şi interacţiunea umană, nu trebuie să mai pierdem nicio clipă în a le asuma şi pune în aplicare, indiferent cât de nepopulare ar părea. Orice zi pierdută sau de ezitare poate avea efecte dramatice pentru noi toţi, ca societate”, a declarat, marţi seară, preşedintele.

Administraţia Prezidenţială nu a transmis detalii cu privire la întâlnire, nici cine va participa.

Ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan, a afirmat, marţi seară, că la întâlnirea de miercuri de la Cotroceni se aşteaptă măsuri de la specialişti, iar propunerile acestora vor fi implementate de către Guvern.

Ea s-a referit la impunerea certificatului verde în toate instituţiile publice, reducerea deplasărilor şi permiterea telemuncii, acolo unde acest lucru este posibil.

”Specialiştii vor propune măsurile pe care Guvernul le va impune în perioada următoare. Cert este că avem o uriaşă nevoie de valorizare a certificatului verde. Cred că în instituţiile publice certificatul verde trebuie să fie paşaport de acces la muncă, telemunca poate să fie o opţiune mult mai folosită unde poate să fie folosită. Reducerea deplasărilor şi a interacţiunilor cred că pot să fie măsuri binevenite în acest context”.

Marţi, România a înregistrat cel mai dur bilanţ de la debutul pandemiei: 18.863 de noi cazuri de infectare cu coronavirus, 574 de decese şi 1.805 pacienţi cu COVID-19 la ATI.