Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, s-a vaccinat cu doza a treia de vaccin anti-COVID, marți dimineață, când în România a început administrarea dozei suplimentare de vaccin. El a anunțat că de luni seară, de când se pot face programări pentru doza 3, în platforma de vaccinare s-au înregistrat aproximativ 12.000 de persoane.

Cseke AttilaFoto: Agerpres

Cseke Attila a fost vaccinat la centrul de vaccinare de la Spitalul Militar Central “Dr. Carol Davila”.

El a anunțat că de luni seară, de când se pot face programări pentru doza 3, în platforma de vaccinare s-au înregistrat aproximativ 12.000 de persoane.

Datele transmise marți dimineață de Comitetul de coordonare a vaccinării:

 • 11.970 de persoane eligibile pentru administrarea dozei 3 s-au programat în platformă
 • Programări pentru Pfizer/BioNTech - 11.186
 • Programări pentru Moderna - 784

În România începe astăzi administrarea celei de-a treia doze de vaccin împotriva COVID-19, la persoanele care au cel puțin 6 luni de la vaccinarea cu primele două doze.

Platforma ROVACCINARE permite, de luni seară, programarea celor care doresc să se vaccineze cu doza a III-a de vaccin anti-COVID, iar programările se pot face pentru administrarea dozei de rapel (booster) cu unul dintre vaccinurile Pfizer sau Moderna, în centrele de vaccinare care administrează aceste două tipuri de vaccin. Prima zi de vaccinare cu doza a III-a va fi 28 septembrie.

Cele două condiții pentru vaccinarea cu doza de rapel (booster)

 • 1. Două doze de vaccin administrate;
 • 2. Să fie mai mult de 180 de zile de la a doua doză.

Astfel, toate persoanele vaccinate împotriva COVID-19 cu două doze și pentru care au trecut 180 de zile de la schemă completă se pot programa în platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro pentru administrarea dozei de rapel (booster), conform Comitetului de coordonare a vaccinării.

Indiferent dacă administrarea primelor două doze s-a realizat cu programare în platformă sau direct în centrul de vaccinare, toate persoanele care îndeplinesc cele două condiții se pot programa pentru doza de rapel (booster).

Pașii pentru programare în platformă pentru doza 3

 • 1. Vă autentificați în platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro prin introducerea e-mailul-ui/CNP-ului și a parolei;
 • 2. Selectați secțiunea „Beneficiari”:
 • a. Pentru beneficiarii existenți în cont trebuie doar să accesați pictograma „Programează pentru doza de rapel (booster)”;
 • b. Pentru beneficiarii noi, accesați butonul „Adaugă beneficiar”, completați datele necesare, iar la final accesați pictograma „Programează pentru doza de rapel (booster)”;
 • 3. Alegeți centrul de vaccinare cu tipul de vaccin dorit (Pfizer sau Moderna), data, intervalul orar, vizualizați sumarul de prezentare a programării și finalizați programarea;
 • 4. La final, accesați secțiunea „Programările mele” pentru vizualizarea programării, respectiv pentru editarea sau anularea acesteia.

Validarea îndeplinirii condițiilor pentru administrarea dozei de rapel (booster) se realizează prin interogarea Registrului Electronic Național de Vaccinări (RENV), unde sunt luate în evidență toate persoanele vaccinate în România. Indiferent de statusul primelor două programări în platformă, se pot face programări pentru a III-a doza, dacă sunt respectate cele două condiții mai sus menționate.

Se consideră două doze, atât pentru persoanele care au făcut doza I și doza a II-a cu unul dintre vaccinurile Pfizer, Moderna sau Astra Zeneca, cât și pentru persoanele care au făcut doza I cu unul dintre cele trei vaccinuri, iar doza a II-a, în funcție de recomandările medicale, cu un alt tip de vaccin dintre cele menționate.

În acest moment, persoanele vaccinate cu vaccinul Johnson&Johnson nu sunt eligibile pentru administrarea dozei de rapel (booster).

Categoriile cărora li se recomandă doza 3 de vaccin anti-COVID

 • persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe - persoane vulnerabile:
 • cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia națională de vaccinare;
 • persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ.

Accesul la vaccinare este permis și altor categorii de populație, care au cel puțin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală.

Doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Spikevax (Moderna).

Având în vedere că în România imunizarea cu Johnson&Johnson a început la data de 4 mai, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară, la acest moment, administrarea dozei de rapel. Detaliile privind această recomandare vor fi stabilite în perioada următoare, pe măsură ce vor fi disponibile noi date științifice, precizează Comitetul de coordonare a vaccinării.

Programarea persoanelor pentru administrarea dozei de rapel (doza 3) se va realiza prin mijloacele deja cunoscute, inclusiv prin prezentarea directă în centrele de vaccinare sau prin intermediul platformei naționale de programare la vaccinare.

Pentru persoanele din centrele medico-sociale și rezidențiale, imobilizate la domiciliu sau fără adăpost, se va utiliza aceeași modalitate de vaccinare, respectiv cu ajutorul echipelor mobile puse la dispoziție de către direcțiile de sănătate publică județene/ a municipiului București.

Beneficiarii vor primi adeverințe de vaccinare unde va fi specificată schema de vaccinare, cu menționarea celor trei doze efectuate, mai menționează Comitetul de coordonare a vaccinării.