​Valul 4 al pandemiei a debutat în țara noastră încă de acum o lună, însă în ultima săptămână, numărul de cazuri înregistrate zilnic s-a dublat. Practic, valul 4, al cărui vârf este estimat la finalul lunii septembrie, a început să își intre în drepturi. În spitale, numărul de internări crește de la o zi la alta, iar în spitalele COVID din Capitală reîncepe lupta pentru un loc la Terapie Intensivă, spun medicii consultați de HotNews.ro. O particularitate a valului 4 - copiii și tinerii nu sunt feriți de infectare, iar în spitale ajung familii întregi, de la bebeluși de o lună, la adolescenți și părinții lor, toți infectați.

Sectie de Terapie Intensiva Covid-19Foto: Hotnews

Info pe scurt:

  • Ca în fiecare val al pandemiei, primele spitale care se umplu cu pacienți COVID sunt cele monospecialitate - de boli infecțioase și pneumologie - desemnate încă de la începutul pandemiei să fie primele care preiau pacienți COVID.
  • În București, cele 3 mari spitale COVID - Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș, Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș și Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta - se umplu tot mai multe paturi cu pacienți infectați.
  • Ceea ce este îngrijorător, dacă în secțiile COVID încă sunt paturi libere, în schimb Terapiile Intensive ale celor 3 spitale COVID-19 din București s-au umplut în ultimele zile.
  • Din acest moment, medicii din aceste spitale solicită sprijinul Centrului Național de Conducere și Coordonare a Intervenției (CNCCI), care caută locuri ATI pentru pacienții COVID pregătite deja și în alte spitale. Practic, atunci când spitalele desemnate COVID-19 nu mai au paturi ATI libere, se solicită transferul într-un alt spital unde au fost aprobate și pregătite paturi ATI pentru pacienți COVID-19.
  • "A reînceput lupta pentru găsirea unor locuri disponibile în București, pentru că Terapia noastră este plină în permanență și cred că aproape zilnic este necesar să cerem sprijinul CNCCI-ului pentru a transfera câte un pacient care are nevoie de un loc la ATI, într-un alt spital", declară pentru HotNews.ro medicul Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș.
  • Și la Institutul Matei Balș, Terapia Intensivă este aproape plină, iar la Institutul Marius Nasta, fiecare pat de Terapie Intensivă care se eliberează este reocupat imediat.
  • Majoritatea pacienților internați în acest moment, în special cu forme severe, sunt nevaccinați.
  • În plus, dacă tinerii și copiii au fost mai puțin afectați de primele tulpini ale coronavirusului, acum, în valul 4, regăsim în spitale familii întregi internate, de la bebeluși de o lună până la adolescenți de 16-17 ani, împreună cu părinții lor.
  • Medicii se tem de ce este mai rău în valul 4 și spun că, deși repetă de un an și jumătate ce măsuri de protecție ar trebui respectate, acestea sunt ignorate în multe cazuri, iar un număr mare de români nu poate fi convins să se vaccineze: "Vorbim singuri, ca televizorul."

Spitalele, din nou neîncăpătoare

Trendul numărului de cazuri internate cu COVID-19 este crescător în acest moment, declară pentru HotNews.ro medicul Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale Victor Babeș din Capitală.

Care este acum situația la Spitalul Victor Babeș? "Noi am alocat încă o secție din spital pacienților COVID, în condițiile în care, de o lună și jumătate - două luni, spitalul era împărțit în jumătate COVID, jumătate non-COVID - restul de boli infecțioase. Acum suntem nevoiți, ușor-ușor, să creștem numărul de paturi alocate pacienților COVID, datorită creșterii numărului de pacienți infectați. Sunt din ce în ce mai mulți pacienți COVID în fiecare zi", spune medicul Simin Aysel Florescu.

Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale Victor Babeș

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase consideră că "lucrurile nu stau deloc bine": "Așa cum era de așteptat, toți cei cu forme severe și critice sunt pacienți nevaccinați și, într-adevăr, destul de frecvent avem pacienți cu vârste tinere. La formele grave de boală, vârsta începe să scadă sub 50 de ani."

Poate cel mai îngrijorător lucru, în București a reînceput lupta pentru un pat de Terapie Intensivă, spune managerul Spitalului Victor Babeș: "Și din nou avem probleme cu locurile de Terapie Intensivă. A reînceput lupta pentru găsirea unor locuri disponibile în București, pentru că Terapia noastră este plină în permanență și cred că aproape zilnic este necesar să cerem sprijinul CNCCI-ului (Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției - n.red.) pentru a transfera câte un pacient care are nevoie de un loc la ATI, într-un alt spital."

"Pentru că numărul de cazuri crește și, proporțional, crește și numărul de cazuri grave, critice", subliniază medicul Simin Aysel Florescu.

Institutul Matei Balș, ocupat în proporție de 80%. Terapia Intensivă este aproape plină

Institutul Matei Balș este ocupat în proporție de 80%, iar Terapia Intensivă este aproape plină în acest moment, a declarat pentru HotNews.ro medicul Cătălin Apostolescu, managerul spitalului.

"Avem pacienți de toate vârstele, cu toate formele de boală", spune Cătălin Apostolescu, care subliniază că "marea majoritate sunt pacienți nevaccinați. Avem și câțiva pacienți vaccinați, dar aceștia nu sunt cu forme grave".

Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș

Și la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, Terapia Intensivă este plină încă de săptămâna trecută, spune managerul spitalului, medicul Beatrice Mahler. "Iar dacă se eliberează un pat în terapie, se ocupă imediat. Secția COVID nu este plină, nu are mai mult de 30% grad de ocupare."

Dacă în spitalele de boli infecțioase au ajuns mai mulți pacienți copii și tineri, la Marius Nasta "avem pacienți maturi, nu tineri - cel mai tânăr pacient pe care îl avem acum are 52 de ani, iar cel mai în vârstă are 90 de ani. Cei mai mulți pacienți sunt nevaccinați. Am avut un pacient vaccinat care a ajuns în terapie intensivă, dar are evoluție bună. A și plecat din terapie intensivă, iar în acest moment este în secție. Am mai avut un pacient care a făcut boala iarna trecută, nu s-a vaccinat, iar acum a făcut boala pentru a doua oară și de această dată a făcut o formă critică. În acest moment a depășit momentul critic și este în secție."

Familii întregi internate, inclusiv bebeluși de o lună

Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Capitală are o secție întreagă dedicată pacienților copii cu COVID, cu 63 de paturi.

Simin Aysel Florescu se bucură că, totuși, spitalul pe care îl conduce a avut în ultimele luni pacienți copii doar cu forme medii de COVID, nu și cazuri grave. "Problema neplăcută", spune medicul Simin Aysel Florescu, în situația în care am avea multe cazuri grave, ar fi Terapia Intensivă pentru copii: "Noi nu avem Terapie Intensivă pentru copii, de obicei transferăm la Spitalul Gomoiu copiii în stare gravă, dar au fost foarte puțini în valul anterior. Deocamdată, în acest val nu am avut. La Spitalul Gomoiu au câteva paturi de Terapie Intensivă pentru copii."

Copiii bolnavi de COVID care ajung la Spitalul Victor Babeș "vin, de regulă, împreună cu mamele, de la bebeluși de o lună până la adolescenți de 16-17 ani. Iar de cele mai multe ori sunt infectați atât copilul, cât și mama, tatăl, se infectează familii întregi. Evident că, dacă părinții ar fi fost vaccinați, acești copii nu s-ar fi infectat. Este mai greu să se infecteze, ei fiind copii mici și nu circulă în toate direcțiile."

Și la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș sunt tratați copii bolnavi de COVID-19. Medicul Cătălin Apostolescu, managerul spitalului, spune că în acest moment nu sunt internate cazuri grave, nefiind niciun copil la Terapie Intensivă.

Vârsta pacienților COVID copii internați la Matei Balș este, ca și la Spitalul Victor Babeș, între o lună și 17 ani.

"În marea majoritate, părinții acestor copii sunt și ei infectați și sunt nevaccinați. Pentru că la fiecare pacient se face ancheta epidemiologică și se află statutul vaccinal. Părinții sunt și ei internați", spune medicul Cătălin Apostolescu.

Medicii se tem de ce este mai rău în valul 4: Vorbim singuri, ca televizorul

Medicii aflați de un an și jumătate în linia întâi se tem de ce este mai rău în valul 4 al pandemiei, aflat abia la început: "O luăm de la capăt, se pare. Iar asta se întâmplă într-o perioadă în care nu exista vaccin, era de înțeles. Însă din decembrie încoace sau din ianuarie, de când a început vaccinarea pe etape, există acest vaccin care este foarte eficient, foarte sigur și care nu a creat probleme la cele câteva sute de milioane de oameni vaccinați până acum, în întreaga lume. Cu toate că acest vaccin este disponibil peste tot în România, gratuit, lumea nu vrea să se vaccineze, pe noi asta ne îngrijorează cel mai tare. Pentru că în acest fel vom avea din nou ocazia nefericită de a fi copleșiți numeric de către pacienții cu forme grave, care nu s-au vaccinat. Este un lucru atât de simplu: vaccinul este disponibil peste tot, ar trebui să meargă lumea să se vaccineze. Cred că statul a făcut tot ce se putea în această direcție", declară Simin Aysel Florescu.

Dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș consideră "inexplicabilă reticența unei părți a populației de a se vaccina. Lumea trebuie să meargă să se vaccineze cât mai rapid cu puțință, dacă nu vor să ajungă cu forme grave prin spital. Vaccinul este singurul care poate asigura scăderea maximă a riscului de a te îmbolnăvi și de a face o formă gravă de boală. Este singura modalitate cu adevărat eficientă de a scăpa de această nebunie."

La rândul său, managerul Institutului Matei Balș amintește că "sfaturile sunt aceleași pe care le dăm de un an și jumătate și nu ne aude nimeni, vorbim singuri, ca televizorul: unu, să ne vaccinăm, doi, să purtăm mască, trei, să evităm aglomerațiile, patru, să ne prezentăm la doctor în momentul în care avem primele simptome."

Dr. Cătălin Apostolescu, managerul Institutului Matei Balș / Foto: Știința 360 - Facebook

Medicul Cătălin Apostolescu este pesimist în privința evoluției pandemiei, în următoarea perioadă: "Cum văd ca va evolua situația? Foarte prost. Numărul cazurilor va crește, nu am învățat nimic în valurile 1, 2 și 3 și mă tem că nu vom învăța nimic nici în valul 25."

Nici managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, medicul Beatrice Mahler, nu este optimistă când se gândește la următoarele luni: "Nu văd bine evoluția. Numărul de cazuri va crește în continuare, și nici măcar nu vorbim despre numărul total de cazuri care există în comunitate, vorbim despre cele care sunt testate, despre persoane care vor să fie diagnosticate sau nu au încotro, făcând parte din cercul de contacți al unei persoane diagnosticate."

În afara faptului că mulți oameni nu pot fi convinși să se vaccineze, nici măsurile de protecție nu mai sunt respectate, subliniază Beatrice Mahler: "Din păcate, lumea nu mai poartă mască, distanța nu este respectată, relaxarea este completă și acest lucru va duce la o creștere a numărului de cazuri într-un mod galopant."

Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta

Nu în ultimul rând, se repetă și un fenomen de care ne-am lovit în valul 3, din această primăvară - mulți pacienți COVID ajung la spital târziu, cu forme grave. Uneori, abia când este prea târziu: "Este extrem de trist ceea ce se întâmplă în acest moment, pentru că oamenii s-au obișnuit și cu starea de boală, rămân acasă, nu anunță că sunt bolnavi și ajung la spital cu forme severe. Avem cazuri de pacienți care vin la spital și intră direct în terapie intensivă, când secția COVID este aproape goală. Este cel puțin alarmant și indică o relaxare din partea populației, o lipsă de încredere în sistemul de sănătate și un virus care are o evoluție extrem de agresivă, pe care parcă noi nu vrem să o luăm în seamă. Practic, pacienții vin abia când simt că nu mai pot și ultima soluție este spitalul. Dar din păcate, în aceste cazuri, spitalul nu mai înseamnă întotdeauna și salvarea vieții. Ca medic, astfel de situații îți creează o mare frustrare. Este greu să te lupți pentru fiecare gură de aer de care pacientul are nevoie și este greu să vezi asta, ca medic."

Beatrice Mahler spune că nu știe care este "mecanismul prin care am putea să ajungem în mintea și în sufletul oamenilor care consideră că această infecție nu trebuie tratată la modul serios. De foarte multe ori, ei nu mai vor să ne asculte, cu toate că noi nu transmitem altceva decât o informare asupra unei realități cu care ne confruntăm".

"Nu știu ce s-ar putea face pentru ca oamenii să înțeleagă că este nevoie ca ei să fie cei care să vină spre noi. De un an și jumătate spunem aceleași lucruri", încheie managerul Institutului Marius Nasta.

Citește și: