În multe țări, rafturile cu măști faciale încep din nou să se golească, pe măsură ce devin iar obligatorii odată cu creșterea alarmantă a numărului de cazuri de Covid-19. După atâtea luni, le-am testat pe toate: măști textile, măști chirurgicale, măști KN95, N95, FFP2 și combinații între ele. Dar care sunt cele mai sigure? abc13, un post de televiziune din Houston, Texas, a consultat experți.

masca FFP2Foto: Captura YouTube

„Cea mai bună mască pe care o purtați nu este una textilă sau chirurgicală”, spune prof.dr. Monica Gandhi de la University of California in San Francisco. Ceea ce înseamnă că cei mai mulți care au fost văzuți în ultimele zile purtând măști la San Francisco (dar și la București, Mamaia etc) nu purtau măștile corespunzătoare pe când cazurile de infectări cu Covid-19 cresc din cauza noii variante.

Măștile N95 sunt o opțiune, nu cea mai confortabilă, dar una din cele trei preferate de dr. Monica Gandhi. În SUA se găsesc cu greu, dar în România sunt ușor de cumpărat cele KN95 – același model după standardul chinez, respectiv FFP2 după cel european.

Unii continuă să recomande cel puțin o mască chirurgicală. Jeremy Howard, expert la Masks4all, spune că nu le recomandă decât dacă sunt bine aplicate pe figură – cu surplusul de elastic înnodat și bucla rezultată în spatele urechii.

„Se potrivesc greu și sunt varianta cea mai proastă. Le-aș evita și aș purta din acestea”, spune Howard referindu-se la o mască KN95.

Cât despre alte opțiuni preferate de dr. Gandhi, ea spune că una este o mască textilă cu filtru – deoarece este mai subțire decât KN95, dar tot oferă filtrare în ambele sensuri. Atenție, a nu se confunda cu măștile cu valve care se găsesc în farmaciile din România și care sunt un real pericol pentru cei din jur! Sau o mască dublă: „O combinație de mască chirurgicală cu mască textilă”, spune dr. Gandhi.

Citește și: