Un bărbat de 71 de ani, vaccinat și infectat cu tulpina indiană Delta, este internat în stare gravă la Iași. Bărbatul suferă de comorbidități importante și este internat la Terapie Intensivă, a declarat pentru HotNews.ro medicul Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași. "Acest lucru nu înseamnă că vaccinarea nu este eficientă și în fața variantei Delta", subliniază medicul Florin Roșu. Este primul caz de pacient infectat cu tulpina Delta care ajunge în stare gravă chiar dacă s-a vaccinat, înregistrat până acum în România, însă este un caz special, fiind vorba despre un pacient care suferă și de alte afecțiuni grave.

Spital COVID-19Foto: MARIO TAMA / Getty images / Profimedia

Bărbatul de 71 de ani s-a vaccinat împotriva COVID-19 cu schema completă la începutul acestui an.

Tulpina indiană Delta a coronavirusului a devenit oficial dominantă în România în această săptămână, potrivit datelor prezentate de Institutul Național de Sănătate Publică. Potrivit specialiștilor, acest lucru înseamnă că România a intrat, săptămâna aceasta, în valul 4 al pandemiei de COVID-19.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiță, a anunțat și el, marți, că România se află la debutul valului 4 al pandemiei.

De asemenea, Valeriu Gheorghiță a anunțat, săptămâna aceasta, că autoritățile intenționează să înceapă, în luna septembrie, administrarea celei de-a treia doze a vaccinului împotriva COVID-19 pentru persoanele cele mai expuse la îmbolnăvire - persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoane aflate în evidență cu boli cronice și personalul medical.

Tulpina Delta a devenit oficial dominată în România, arată datele Institutului Național de Sănătate Publică, iar în general, odată cu dobândirea dominanței, are loc și debutul unui nou val de infectări cu tulpina dominantă, motiv pentru care putem considera că valul 4 al pandemiei a debutat în țara noastră în această săptămână, afirmă epidemiologul Octavian Jurma. Acesta se așteaptă ca în perioada următoare să vedem o dublare a numărului zilnic mediu de cazuri la aproximativ două săptămâni, "ceea ce înseamnă că deschiderea școlilor va avea loc la o medie între 2.000 și 3.000 de cazuri pe zi."

Citește și: